Västgötaspids

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Västgotaspids kaldes også for Svensk Vallhund. Den stammer fra Sverige, og man regner med, at den opstod under Vikingetiden. Derfor bliver den også kaldt for Vikinge-hunden. Den blev brug til at vogte kvæg, men også til at fange skadedyr. Desuden kunne den også bruges som vagthund.

Adfærd og væremåde
Västgotaspids har været brugt til at vogte dyr og fange utøj, hvilket den stadig kan, men den er samtidig en glimrende selskabshund. Den trives, hvis den får opmærksomhed fra mennesker, og man vil opleve en hund, som er meget hengiven over for sin ejer. Det er en hund, som godt kan lide at vise sig frem og opfører sig ind imellem nærmest klovneagtig.

Den er opmærksom, årvågen og frygtsom. Den kan have tendens til at gø og snappe. Racen er ligevægtig, men kan godt være mistænksom og på vagt over for fremmede. Derfor er det vigtigt, at man træner og socialiserer den ordentlig fra en tidlig alder, så den ikke bliver for overbeskyttende som voksen. Det er en hund, som vil gå langt for at beskytte sit hjem, også selv om den i virkeligheden er for lille til opgaven.

Hunderacens historie
Racen har meget tilfældes med Pembroke Welsh Corgi, men man ved dog ikke, om de to racer reelt set er beslægtede. Man regner med, at dens forfædre kom til Sverige med vikingerne, som de sandsynligvis har hentet i England. Dens anden navn Vallhunden, betyder hyrdehund, hvilket den også er blevet brugt som, men det er en race, som også sagtens kan drive kvæg, være jagthund, fange rotter eller hjælpe til på en gård. Det er desuden en hund, som ofte ses på europæiske hundeudstillinger.

Mens 2. Verdenskrig stod på var racen tæt på at uddø, eftersom den kun ville parre sig med sine egne forældre. Grev Björn von Rosen og Hr. Karl-Gustaf Zetterstein begyndte derfor at finde hunde, som kunne medvirke til at holde racen i live. For at modstå trangen til kun at ville parre sig med forældrene, valgte man at dræbe disse, så hundene ikke havde andre muligheder for at formere sig end at parre sig med andre. Dette lykkedes, og Västgotaspids blev optaget i den Svenske Kennelklub i 1948. Racen betegnes dog stadig som forholdsvis sjælden.

Udseende, pelspleje og helbred
Västgotaspids er en kraftfuld og sund lille hunderace. Den er omkring 31-34 cm høj for hanner, mens tæven er lidt mindre og måler ca. 28-31 cm. Vægten ligger mellem 9-16 kg. Det er en stærk hund med en muskuløs krop. Racen kan godt have en tendens til at se en smule buttet ud, men det skyldes ikke overvægt, men bare dens udseende. Pelsen er middellang og lidt grov. Den har en dobbeltpels med en tæt pels yderst samt en blød og tyk pels inderst. Hårene på hovedet er korte, hvilket også er tilfældet på benene. Til gengæld er de længere på halsen, brystet og bagsiden af bagbenene.

Hvad du bør vide om hunderacen:

  • God selskabshund
  • Kan godt lide at føre sig frem
  • Tendens til at gø og snappe
  • Vil gerne have opmærksomhed fra mennesker

Har du en Västgötaspids? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

  • 3.500 kr

    Ægte pomeranian klar til nye hjem. Super bløde og flot pels! De er sociale og legesyg hvalpe. Generelt er de meget tryg ved og glad for alle- børn såvæld som voksne. ...

  • 6.000 kr

    siberiske husky hvalpe Jeg har siberiske husky hvalpe til salg, alle de har fået deres første indsprøjtninger og blevet dewormed. De er klar til deres nye hjem De er enegetiske og familie ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Medlemmer med racen

Relaterede grupper