Tibetansk Mastiff

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:

Vurder denne hunderace:
Tibetansk Mastiff Gennemsnit: 5/5 (3 stemmer)

Tibetansk Mastiff er en gammel race, som stammer fra nomader i det centrale Asien. Det er en meget stor hund, som har en lang og tyk pels. Den kræver meget opdragelse for at kunne kontrollere, og den skal socialiseres tidligt, hvis den skal bo sammen med en familie. Det er ikke en hund, som anbefales som begynder hund.

Adfærd og væremåde
Den Tibetanske Mastiff anses som en primitive race. Den besidder den hårdhed, som det kræver for at kunne overleve i det højtliggende Tibet. Samtidig har den en meget instinktiv adfærd, som bl.a. inkluderer flokadfærd. Derfor har den også været brugt i flok som vagthunde i Tibet og i Vesten.

Den er ihærdig i sin måde at konfrontere rovdyr så store ulve og leoparder. Den kan trives som et kæledyr, hvis den har tilpas meget plads og en indhegnet gård med andre dyr. Den egner sig ikke til lejlighed. De typer, der avles i Vesten, er normalt mere medgørlige, selvom de stadig kan være mistænksomme over for fremmede. Den skal helst ikke efterlades uden for om natten, hvis man har naboer, da de vil gø, når den hører noget, som den opfatter som mistænksom. Og den kan gø højt. De sover ofte om dagen, så de er i stand til at være mere aktive og opmærksomme om natten.

Det er en stædig hund, så lydighedstræning er vigtigt, så man kan styre dens stærke vilje og mange kræfter. Det er desuden også vigtig med socialisering med mindre, man kun skal bruge den til at vogte kvæg. Den kan være en god familiehund for den rigtige familie. Ejere skal kunne forstå den psyke og være villig til at påtage sig en lederposition. Hvis den ikke får tilstrækkelig disciplin kan den udvikle sig til en farlig og uforudsigelig hund. Den anbefales ikke som begynderhund.

Hunderacens historie
Racen er en gammel race. Man regner med, at en tidlig tibetansk hund er stamfader til alle Molossertyper, selvom visse eksperter taler mod dette. Kong George IV ejede et par Tibetanske Mastiffer, og der fandtes i begyndelsen af det 20. århundrede en del i England, men krigsårene gjorde, at racen næsten uddøde i England. Efter 1980 blev racen dog populær verden over. Den anses dog stadig som en til dels sjælden art. Efter at være blevet anerkendt af den Amerikanske Kennelklub, har der været en markant stigning i avlere.

Udseende, pelspleje og helbred
Nogle avlere skelner mellem to typer af den Tibetanske Mastiff, Do-khyi og Tsang-khyi. Sidstnævnte omtales også som klostertypen. Den beskrives som større, tungere og med flere rynker i ansigtet end Do-khyi, som også kaldes nomadetypen.

En han kan blive helt op til 81 cm ved skulderen, men standarden sætter den til 61-72 cm. Den vejer normalt mellem 47-82 kg. De hunde som ligger i den øvre del er ofte overvægtige. Den har en lang dobbeltpels og findes i mange farver inklusiv helt sort, sort og rødbrun samt mange former for rød. Pelsen har ikke den dårlige lugt, som man ofte forbinder med store hunde. Den fælder igennem hele året, men gør det mere i den sene vinter og det tidlige forår samt i den sene sommer og tidligere forår.

Ulig mange andre store racer har den en forholdsvis lang levetid på mellem 10-14 år. Den har også færre helbredsmæssige problemer, særligt hvis man har med en sund linje at gøre, men den kan bl.a. have hudproblemer, allergier, PRA, mangle tænder samt autoimmune sygdomme.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Ikke en begynderhund
 • Meget stor
 • Kræver meget plads
 • Sover ofte om dagen og er aktiv om aftenen og natten
 • Kræver meget lydighedstræning samt socialisering
 • God vagthund

Har du en Tibetansk Mastiff? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 4.000 kr

  Skønne dværg gravhunde hvalpe . 2 skønne drenge. Moren er en kort håret dværg gravhund og faren en lang håret dværg gravhunde. Begge forældre er sunde og raske , med et dejligt ...

 • 6.000 kr

  miniature gravhund hvalpe, en lys tæve og en chokoladebrun han søger nyt hjem. Hvalpe er meget sociale, kommer fra prisvindende forældre som bor begge hjemme. Vaccine, chip,pas.

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper