Stabyhoun

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Stabyhoun er en sjælden race, som stammer fra Friesland, der er beliggende i det nordlige Holland. Man regner med, at der kun er omkring 3500 eksemplarer tilbage af racen. Den har et blidt sind og kræver en del motion, af hvilken grund den bedst egner sig til aktive mennesker, som opholder sig en del udenfor.

Adfærd og væremåde
Stabyboun har et blidt sind. Den er venlig, følsom og fredelig. Den er desuden tålmodig, intelligent og vil gerne tilfredsstille sin ejer. Det modvirker dog ikke, at den til tider kan være stædig. Tålmodigheden og det blide sind medvirker til, at den har en stor tolerance over for børn og andre dyr. Med en god og blid træning vil man få en hund, som er meget hengiven over for sin ejer.

Racen har brug for regelmæssig og meget motion, hvilket gør, at den passer bedst til aktive ejere, som bruger en del tid udenfor. Den har et stærkt instinkt for at hente, hvilket betyder, at den sagtens kan lege en hel dag, hvor den skal hente ting. Når den er inde, er den rolig.

Hunderacens historie

Den første del af Stabyhoun stammer sandsynligvis fra hollandsk, hvor det betyder stå ved mig. Den sidste del er frisisk og betyder hund. Racen er første gang beskrevet i det tidlige 1800-tal. Her blev den brugt som jagthund til jagt på ræve, småvildt og fugle. Desuden blev de brugt på gårde til at fange utøj.

I løbet af jagtsæsonen blev den ofte brugt som en alsidig våbenhund. I dag kan den stadig bruges som jagthund, selvom det ofte er de tyske og britiske racer, som er mere populære. Det er en dygtig pointer samt en fremragende sporhund. Den egner sig desuden godt til også at være jagthund.

Tidligere blev de hovedsageligt ejet af bønder, hvis begrænsede finanser betød, at de havde brug for en hund, som kunne bruges til mange forskellige gøremål. Den bliver i dag ofte brugt til samme formål, men har også en lille men meget hengiven flok af hollandske sportsfolk og husejere. Antallet af dem stiger stille og roligt. Dette skyldes bl.a., at hundeejere i England, Skandinavien og Nordamerika også har fået øjnene op for racen.

Udseende, pelspleje og helbred
Stabyhoun er bygget og har en lang pels. Den har en rektangulær krop med en højde på ca. 53 cm for hanner og 50 cm for tæver. Idealvægten er 20 kg for tæver og 23-25 kg for hanner.

Pelsen er normalt sort og hvid, hvorimod de brune og hvide som ses sjældnere, men findes i Holland. Der findes desuden også orange og hvide, som er endnu mere sjældne. Hovedet er længere, end det er bredt, og håret på hovedet er kort. Snuden er bred med en næse med brede næsebor. Ørene sidder forholdsvis lavt og har en middelstørrelse.

Selve pelsen er lang og glat, men den kan godt være svagt bølget. Hårene er længere bag på for- og bagben. Fremtoningen er kraftfuld, og den har en lang hale, som sidder lavt og bæres nedad med en lille bue opad. Når hunden er i bevægelse, vil halen løftes.

Racen har en levealder på omkring 13-14 år. Det er en sund hund, som ikke har de store helbredsmæssige problemer. Den har heller ikke brug for særlig pleje ud over regelmæssig børstning for at mindske risikoen for, at pelsen bliver filtret. Den fælder to gange om året. Børstning kan afhjælpe dette. Man skal helst ikke vaske hunden med sæbe, fordi det fjerner dens naturlige olie fra pelsen.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Skal børstes regelmæssigt
 • Har et godt helbred
 • Kræver en del motion
 • Egner sig bedst til at aktive mennesker
 • Den har et blidt sind

Har du en Stabyhoun? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


En kommentar til “Stabyhoun”

 1. Hvad tænker du? – skriv en kommentar!

  Jeg tænker at billedet er helt galt da det sorte hovede er kendetegnet for Staby’en.

  Billedet lånt fra google
  http://www.leeuwenhiem.nl/wp-content/uploads/2010/10/Anest02-800.jpg

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 6.000 kr

  1 tæve og 2 hanner klar til at rejse hjemmefra de vil ved afrejse være chippet, have sundhedsbog, fået 3 x ormekur, være vaccineret Deres forældre er testet for alt, hofter, ...

 • 6.000 kr

  Fransk Bulldog hvalpemed NEBKC stambog til salg. kuld på 3 hvalpe, 1 tæver og 2 hanner. Alle hvalpe er sunde og raske og vi nyder hvert et øjeblik med dem! ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Medlemmer med racen

Relaterede grupper