Smålandsstøver

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Smålandsstøveren stammer fra Sverige og har sin oprindelse omkring det 16. århundrede. Man regner med, at det er den ældste støverrace i Sverige. Det er den mindste af de svenske jagthunde. Den har samme sorte og rødbrune aftegninger som en Rottweiler. Den anses som en sjælden race.

Adfærd og væremåde
Smålandsstøveren er en jagthund, som er i stand til at knytte et stærkt band til ejer. Man behøver dog ikke have den som jagthund, da den godt kan fungere som et almindeligt kæledyr pga. sin venlige og beskyttende natur. Hvis man har den med på jagt, vil den normalt drive byttet mod jægeren. Den er meget intelligent.

Det er en race, som har brug for meget motion, derfor egner de sig ikke til at bo i små lejligheder. Den er mistænksom over for fremmede og kan forekomme territorial, hvilket samtidig gør den til en god vagthund. Smålandsstøveren bliver ved med at være aktiv helt op til omkring 12 år.

Hunderacens historie
Racen har eksisteret siden det 16. århundrede i Sverige. Navnet har sin oprindelse grundet racens tilknytning til Småland, som er beliggende i det sydlige Sverige. Det svenske rige har deltaget i mange krige, hvilket betød, at flere soldater vendte hjem med jagthunde, som blev krydset med de lokale spitzere, og ud af dette kom den moderne Smålandsstøver.

Bønder i Sverige foretrak en jagthund, som kunne bruges til forskellige formål, fordi man kun havde råd til at have en enkelt hund. Dette betød, at racen blev i stand til at jagte en stor variation af vildt fra små egern til elge. I begyndelsen fandtes racen i mange forskellige farver og størrelser, men i det 19. århundrede fik skabt en større ensartethed.

Særligt i det 20. århundrede arbejdede kenneler for at bringe racen tilbage til sin gamle race med en naturlig kort hale.

Smålandsstøveren blev første gang anerkendt af den Svenske Kennelklub i 1921, hvor man også lavede den første standard. Den sidste standard blev lavet i 1952. I øjeblikket fødes der kun omkring 60 hvalpe om året, af hvilken grund racen betegnes som sjælden. Den ses normalt aldrig uden for Sverige.

Udseende, pelspleje og helbred
Smålandsstøveren bliver ofte forvekslet med Rottweileren pga. den har den samme farve. Det har en middellang pels med en kortere og tykkere underuld. Der vokser længere hår på hale og lår. Farven er hovedsageligt sort med rødbrune aftegninger. Disse kan dog varierer fra ravfarvet til rødbrun.

Den har en stærk og robust krop, som forekommer næsten firkantet. Den har brede næsebor og en sort næste. Øjnene er normalt mørkebrune. Ørene sidder forholdsvis højt og har afrundede spidser. De hænger ned langs siden. Det er den mindste af de svenske jagthunde.

Hannen er omkring 41-53 cm, mens tæven er lidt mindre. Begge vejer omkring 15-20 kg. Den har en naturlig kort hale, som er blevet fremavlet i racen.

Racen har ingen særlige helbreds- eller genetiske problemer. De har en levetid på mellem 12-15 år.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Bliver forvekslet med Rottweileren pga. farven
 • Ingen særlige helbreds- eller genetiske problemer
 • Sjælden race
 • Kræver meget motion
 • Jagthund, vagthund og kæledyr

Har du en Smålandsstøver? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 1 kr

  ALVORLIGT OG PÅLIDELIGT LÅNTILBUD E-mail: isabel.monica79@gmail.com Vi yder personlige lån fra 3.000 euro til 500.000 euro og ejendomskreditter eller andet fra 1.000 euro til 5.000.000 euro med en sats på 3% om ...

 • 3.500 kr

  Pomeranian, , hvalp,  , m. stamtavle Pomeranian  12 uger. FCI stambog. Sund, rask, kærlig og meget legesyg . meget glad for mennesker og andre hunde. Der sælges til et kærligt og blivende hjem. Der ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper