Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Shiba

Egenskaber: , , , , ,

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Shiba er den mindste af de seks originale spitzertyper fra Japan. Det er en lille og adræt hund, som kan fungere i meget bjergrigt terræn. Den blev i sin tid udviklet til at skulle bruges til jagt. Det er en af de få gamle hunderacer, som stadig eksisterer.

Adfærd og væremåde
Shibaen kan forekomme aggressive over for andre hunde. Dette ses mest ved tæven. Det er en race, som har det bedst i et hjem uden andre små hunde eller små børn, men gennem socialisering og tidlig lydighedstræning kan dette dog godt lade sig gøre. Den kan til gengæld godt fungere sammen med katte.

Det er en selvstændig hund, som godt kan virke reserveret over for fremmede, men som til gengæld er loyal og hengiven over for dem, som fortjener dens respekt.

Racen er meget renlig og gør meget for at holde sig selv ren. Det bevirker, at man ofte kan dem slikke sine poter og ben på samme måde som en kat. På trods af deres trang til at holde sig ren, kan de godt lide at svømme og lege i vandpytter. Det er en stolt natur, hvilket gør, at de også er forholdsvis nemme at gøre renlige, hvilket de i mange tilfælde helt selv vil kunne gøre. Hvis man stiller dem uden for efter måltider og søvn, vil det være nok til at lære dem at være renlige.

Hvis Shibaen bliver tilstrækkelig provokeret eller ked af det, vil den lave et højt skrig. Dette kan forekomme, når den føler, at den bliver behandlet uacceptabelt. Den kan dog også komme med en lignende lyd, hvis den har det rigtig sjovt, eller når den genser et elsket menneske.

Shibaen er kendt for at blive ramt af fx allergier, hoftedysplasi, knæproblemer og øjenkatar. Overordnet set anses racen dog for at have gode gener, og det er få Shibaer, som er diagnosticeret med genetiske defekter i forhold til andre racer. Det anbefales, at man får foretaget regelmæssige undersøgelser af leddene i hundens tidlige år.

Øjnene skal desuden testes årligt. Det er en race, som normalt lever mellem 12-15 år. Hvis den skal leve længe, er det vigtigt, at den får daglig motion og lever sundt. Den ældste Shiba er blevet 26 år.

Som tidligere nævnt er det en meget renlig race, hvilket gør, at den kun kræver minimal pleje. Den behøver fx ikke regelmæssig bad pga. sin pels. Den kan dog fælde en del. Dette sker mest, når årstiderne skifter og særligt i forbindelse med sommeren. Hvis man børster hunden dagligt, kan man dog nedsætte dette problem.

Det anbefales, at man aldrig hverken klipper eller barberer hunden, eftersom pelsen er med til at beskytte den både fra varme og kolde temperaturer.

Hunderacens historie
Shiba betyder kvas på japansk, hvilket referer til en særlig træsort, hvis blade bliver rode i efteråret. Nogle mener, at Shibaen blev opkaldt herefter, fordi den blev brugt til at jage i vilde buske, eller fordi den mest normale farve for hunden er en rød, som minder om den på de røde blade. I en anden særlig Nagano dialekt, kan ordet dog også betyde lille, hvilket kan være en reference til dens lille statur.

Man har nylig foretaget DNA analyser, som viser, at Shibaen er en af de ældste nulevende hunderacer, som kan dateres helt tilbage til det 3. århundrede f.Kr. Den blev oprindelig avlet til at skulle jage småvildt som fx fugle og kaniner.

Under 2. Verdenskrig blev den næsten udryddet pga. mangel på mad og sygdomme. Tilbage var kun tre overlevende blodlinjer, hvor man avlede resten fra. De tre linjer var Shinshu Shiba, Mino Shiba og San’n Shiba. Disse tre var en smule forskellige i udseende og blev så samlet i en, som er den Shiba, som vi kender i dag.

Udseende, pelspleje og helbred
Shibaen er en lille hund med veludviklede muskler. Hannerne er omkring 35-43 cm og vejer ca. 10 kg, mens tæven er lidt mindre og måler 33-41 cm og vejer ca. 8 kg. Den har to lag pels, hvor den ydre er stiv og lige, mens underulden er blød og tyk. Pelsen er kort og lige.

Racen har et nærmest rævelignende ansigt, ører og ben. Hårene på halen er lidt længere end resten af kroppen. Farven er normal rød, rødbrun og sort eller sesamfarvet. De kan have en cremet eller grå pels forneden. Racen kan også være helt hvid, men denne farve anses af nogle kennelklubber som en fejl.

Hunden skal have en såkaldt urajiro-farve, cremet til hvid, på siden af snuden, kinder, inderside af ører, underkæbe, maven, noget af halen og inderside af ben. På hunde med rød pels, er det normalt, at urajiro ses på hals og bryst.

Hvad du bør vide om hunderacen:

  • Kan være aggressiv over for andre hunde
  • Den fælder i perioder meget
  • Hengiven over for dem som den respekterer
  • Har en form for et hundeskrig

Har du en Shiba? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

  • 3.500 kr

    Ægte pomeranian klar til nye hjem. Super bløde og flot pels! De er sociale og legesyg hvalpe. Generelt er de meget tryg ved og glad for alle- børn såvæld som voksne. ...

  • 4.500 kr

    Pomeranian, , hvalp,  , m. stamtavle Pomeranian  12 uger. FCI stambog. Sund, rask, kærlig og meget legesyg . meget glad for mennesker og andre hunde. Der sælges til et kærligt og blivende hjem. Der ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper