Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Schipperke

Egenskaber: , , ,

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Schipperken er en belgisk hunderace, som ikke er særligt stor. En Schipperke egner sig godt som familiehund, og er meget tålmodig overfor børn. Hunderacen er i enkelte tilfælde blevet helt op til 17 og 18 år gammel. Det er en hunderace, som trives lige godt om den bor på en gård eller i en lejlighed, men den kan være territorial.

Adfærd og væremåde
Den lille belgiske hund er livlig, nysgerrig og opmærksom. Den har ikke brug for en særlig behandling og er derfor rigtig god til børn, fordi den er tålmodig over for disse. Den holder meget af sin familie, men kan forekomme reserveret overfor fremmede. Den vil ofte lidenskabeligt forsvare sit område.

En Schipperke egner sig godt til mennesker, som ønsker en lille og alsidig hund. Den følger gerne sit menneske rundt i huset, på løbeturen eller gåturen i skoven. En Schipperke fungerer lige godt, om den bor i en lejlighed eller på en gård bare den aktiveres tilstrækkeligt.

Hunderacen har også fået kælenavnet ”den lille sorte djævel,” fordi den er en selvstændig og til tider stædig hund, som har behov for en fast, men kærlig leder. Hvis man forstår sin hund, kan man få den til alt, men man kan ikke tvinge den til noget. Den forekommer meget lærenem. Personligheden afhænger af, hvordan hunden er blevet opdraget og socialiseret, så gør man dette ordentligt, får man en god familiehund.

Hunderacens historie

Schipperke blev første gang omtalt i det 15. århundrede i Monches Wencelas krønike. I 1690 kender man til en konkurrence i Bruxelles om det smukkeste halsbånd til den lille sorte hund. Da den belgiske Dronning Marie-Henriette, i 1885 fik en sådan hund, vandt Schipperken hurtigt popularitet. På mange gamle flamske malerier ser man desuden hunden som en fast bestanddel af bondelivet. Den hørte dog også til på mange flodpramme, af hvilken grund nogle mener, at hundens navn stammer derfra. Navnet betyder nemlig på engelsk ”lille bådsmand.”

Den blev efter sigende brugt til at holde skibet fri for rotter og mus og bevogtede det højrøstet og energisk mod tyveknægte. Det belgiske folk besluttede dog i 1920erne, at navnet var en udgave af det hollandske ord ”Shapocke” eller ”Scheperke,” som betyder ”lille hyrde,” fordi den minder om den Belgiske Fårehund.

I 2. Verdenskrig brugte den belgiske modstandsbevægelse hunden til at sende beskeder mellem forskellige gruppers gemmesteder, og det fortælles, at nazisterne aldrig opdagede det.

Udseende, pelspleje og helbred
En Schipperke har spidse ører, som er oprejste på hovedet. Den har en to-lagspels med en blød luftig underpels. Yderpelsen er lang. Pelsen skal i henhold til FCI-standarden være ren sort med en skinnende pels, men andre farver er også accepteret i andre lande.

Schipperken har en oprullet hale, som det i dag i Danmark er forbudt at kupere. I Canada og USA bliver halen dog stadig ofte kuperet efter fødslen. Tidligere ønskede man, at hunderacen var haleløs, hvilket betød, at dette tidligere var et af de vigtigste kendetegn.

Pelsen behøver ikke en særlig eller besværlig pleje. Der skal dog tages højde for, at hunderacen fælder moderat. Det er bedst at benytte en børste, som kan nå underpelsen. Hvis man børster hunden en gang om ugen, vil pelsen fremstå flot. Der er ikke noget behov for at trimme pelsen.

En hund af denne race vejer normalt mellem 3-9 kg. Den engelske Kennel Klub giver den en gennemsnitlig levetid på 13 år, men enkelte er blevet helt op til 17 og 18 år. Schipperken har ikke nogen særlige helbredsproblemer, men mangel på motion og overfodring kan skade hunden og føre til problemer med knoglerne, tænder, hjerte, lunger og fordøjelsessystemet.

Nogle hunde har udviklet epilepsi, men der er ingen tests, som viser, at det er noget, som ligger til Schipperkens gener. Den største trussel mod en Schipperkes gode helbred er MPS IIIB, som er en genetisk mutation, som opstår i 15 % af racen. Den forekommer kun hos denne hunderace og er en autoimmune sygdom.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Er tålmodig overfor børn
 • Trives både i lejligheder og på gårde
 • Er stædig men lærenem
 • Har et godt helbred
 • Har en gennemsnitlig levealder på 13 år
 • Kan være mistroisk overfor fremmede

Har du en Schipperke? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 10.000 kr

  Vores skønne schipperke er parret og vi håber på hvalpe om ca 2 månder. Der kan bestilles allerede nu derved får du førsteret til at udvælge din hund, og kan følge ...

 • 5.000 kr

  Små lækre blandingshvalpe af forældre med stærkt helbred og dejligt sind. Mor (foto 4) er Shipperke. Far (foto 5) er puddel/papillon/japansk spids. Ingen af forældrene har nogensinde været syge eller ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Medlemmer med racen

Relaterede grupper

Forum