Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Schæferhund

Egenskaber: , , , ,

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Racebeskrivelse af Schæferhund
Schæferhunden er en hunderace, som oprindeligt blev fremavlet til at drive og vogte får, deraf også det engelske navn German Shepherd Dog. Ifølge Kennel Club registreringer (ca. 12.857 hunde i 2006), er Schæferhunden en af de mest populære hunderacer i England i dag, hvilket også gør sig gældende for mange andre europæiske lande inkl. Danmark.

Schæferhunden er ligeledes en af de mest populære hunderacer i USA, hvor der i 2006 var 43.575 registreringer. Schæferhunden benyttes ofte som professionel arbejdshund i roller som f.eks. førerhund, politihund, redningshund, servicehund for handicappede, vagthund eller i militæret. Schæferhunde egner sig også godt som et loyalt og kærligt kæledyr i hjemmet. Schæferhunden kan godt lide at være i selskab med andre mennesker og andre dyr, men tidlig socialisering af hvalpen er vigtig for at undgå aggressiv eller farlig adfærd i den voksne Schæferhund.

Schæferhunde egner sig godt til lydighedstræning og agility-konkurrencer. Der kan vindes prestigefyldte titler i Tyskland i de såkaldte Schutzhund-konkurrencer. En Schæferhundehvalps ører står ikke op før den er blevet flere uger eller måneder gammel, og ørerne går typisk igennem flere faser af et-øre-nede, begge-ører-nede, et-øre-nede etc. før begge ører forbliver oprejste.

Schæferhundens historie som hunderace
Schæferhundens tyske navn er Deutscher Schäferhund, hvilket ved en bogstavelig oversættelse blev til det engelske navn German Shepherd Dog. Schæferhunden blev oprindeligt fremavnlet som en fårehyrde hund, hvoraf navnet stammer. Schæferhunderacen opstod som et resultat af parring mellem forskellige tyske fårehunde og collie, som blev foretaget af Max von Stephanitz i sidste halvdel af 1800-tallet.

Han ønskede at skabe en duelig arbejdshunderace, noget han må siges at have haft held til. Igennem årene er de specifikke arbejdshunde egenskaber i hunderacen, som f.eks. sporing, lydighed, beskyttelse, blevet styrket som følge af selektiv avl. Dette gør Schæferhunden meget egnet som professionel arbejdshund i et aktivt miljø. Schæferhunden blev brugt ekstensivt at de tyske styrker under første verdenskrig på vestfronten. En Anti-tysk stemning herskede i kølvandet på første verdenskrig (1914-1918), og en ændring af de tyske navne i f.eks. England og USA blev ofte set, når de første Schæferhunde blev taget med til England og USA.

I 1919 ændrede the English Kennel Club derfor hunderacens navn til Alsatian Wolf Dog. “Wolf Dog” delen af navnet blev dog hurtigt droppet efterfølgende, da man frygtede at denne del af navnet, ville danne grundlag for forkert kritik af hunderacen. Navnet Alsatian ses dog stadig brugt i f.eks. England, Italien og Irland. Schæferhunden som hunderace blev opfundet af Max von Stephanitz i 1899, hans første Schæferhund ved navn ”Horand von Stephanitz” dannede den genetiske base for Schæferhunden, som vi kender hunderacen i dag.

Schæferhundens fysiske fremtoning og afarter
Standarden for hunderacen Schæferhund varierer fra land til land og fra organisation til organisation. Generelt kan man sige om Schæferhunden, at det er en stor og stærk hund, typisk vejer den mellem 30 og 40 kg., men enkelte hunde har vejet meget mere. Hanhundens højde er mellem 60 til 65 cm og for hunhunden 55 til 60 cm.

Pelsen har to lag, en ydre og indre pels. Nogle organisationer tillade langhårede Schæferhunde, men korthårede Schæferhunde er typisk normen og mest historisk korrekt.
Schæferhunde er nemt genkedelige grundet deres store kileformede hoved, hvor ørerne står lige op. Schæferhunden har også kompakte og stærke ben. Schæferhunden har også en speciel gangart og en række andre racespecifikke egenskaber.

Visse egenskaber er ikke tilladte i udstillingshunde af hunderacen Schæferhund, herunder hvide negle og en snude, der ikke er helt sort, ører der hænger og meget lyse øjne. Der har været en del kontrovers over den moderne fremtoning af Schæferhunden. Få avlere opdrætter stadig Schæferhunde med hovedsigte på den oprindeligt påtænkte arbejdsfunktion (Max von Stephanitz vision for hans hunderace).

Mest avles Schæferhunde dog til at opfylde racestandarders fysiske krav til udseende, trods at Max von Stephanitz specifikt skrev: ”Vores hyrdehund er en arbejdshund, og han må kun avles som en arbejdshund. Han må kun bedømmes som arbejdshund. Hos arbejdshunde kommer egnethed før skønhed”.

Forskelle i udseendet mellem arbejds- og showlinjen af hunderacen Schæferhund (overskrift på undersiden)

Schæferhundens indtog i USA blev hovedsageligt båret af den velkendte hundeavler og dommer, Geraldine R. Dodge, der inviterede ”Rin Tin Tin” (berømt amerikansk Schæferhund, der havde flere filmroller i Hollywood) til hendes prestigefyldte Morris and Essex Dog Show i 1929. Geraldine skrev også en bog om Schæferhunden.

I Tyskland skal showhunde ikke bare leve op til kravene til udseendet, men også have arbejdsinstinkter. De fleste arbejdshunde af Schæferhunderacen er typisk ekskluderet fra at deltage på udstillinger, da de ikke lever op til den moderne racebeskrivelse for udseendet. Arbejdshundene er avlet til at have vedholdende arbejdsudholdenhed, stålsat lydighed. Af kritisk vigtighed er hundens evne til at kunne se forskel på, hvad der udgør en trussel og hvad der ikke udgør en trussel for ejeren. Hunde, der ikke kan fornemme denne forskel, er udelukket fra at arbejde i politi- og militære programmer.

Arbejdslinjen er særdeles egnet som politi- og militærhunde mv., men mindre egnet som familiehunde, medmindre ejeren er klar over disse hundes specielle evner og behov. Arbejdslinjen af Schæferhunderacen bruges i dag ofte i politiet og andre statslige organisationer over hele verden, så som i UK Police Service, the Metropolitan Counter Terrorism Command in the United Kingdom, ATF, the U.S. Marshals og tolden i USA. Arbejdslinjen benyttes også ofte i sport og frivilligt redningsarbejde.

Forskelle i udseendet mellem Schæferhunde af forskellige nationaliteter
Schæferhunde i det gamle Øst Tyskland (DDR) lægger sig typisk meget op ad den gamle før-krigs-standard, der kendetegnes ved en lige ryglinje, en længere og tykkere pels og mørkere farve. Det statsstøttede avlsprogram faldt sammen med Muren, så der er ikke længere nogen rent DDR-avlede hunde tilbage, selvom der er igangværende forsøg på at bevare disse hundes unikke linje blandt flere hundeavlere.

De fleste tjekkiske Schæferhunde fandt deres oprindelse i statskennelerne ”Z Pohranicni Straze” (z PS), ”Z Jirkova Dvora CS” og ”Z Blatenskeho Zamku”. En af de mest produktive kenneler ”Z Pohranicni Straze” (Z PS) blev grundlagt i 1955 med det stringente formål at oprette en produktion og træning af de hunde, der skulle bruges til det ene formål, at beskytte den daværende kommunistiske tjekkiske republik. De fleste af de hunde, der indgik i avlsprogrammet kom fra Øst Tyskland.

De amerikanske linjer af Schæferhunden er anerkendt af American Kennel Club (AKC), og de er udseendemæssigt synligt forskellige fra de tyske Schæferhunde. Den mest iøjefaldende forskel er den amerikanske Schæferhunds skrånende ryg og nærmest ”kollapsede” hofter, hvilket er grundlag for diskvalificering for Schæferhunde i internationale konkurrencer. Dette har medført oprettelsen af ”The Shiloh Shepherd” i USA, der oprindeligt var en linje af Schæferhunde, hvis avler ikke kunne lide denne forskel i de amerikanske Schæferhunde og prøvede at bevare det originale tyske udseende.

Forskellige varianter i størrelse og pels i Schæferhunde
Der er mange forskellige farver, som en Schæferhund kan være. For udstillingshunde er det mest normale sort-brunlig eller sort-rødlig. Farvekombinationer, der indeholder meget lyse farvevarianter, så som creme, bliver typisk ikke anerkendt. En helt sort Schæferhund bliver som regel, men ikke altid, accepteret. En helt hvid Schæferhund er automatisk diskvalificeret fra American Kennel Club (AKC), men er fuldt ud anerkendt som en fuldblods hund af UKC (den engelske organisation). Schæferhunde af arbejdslinjen er typisk sorte, dobbeltfarvet eller en kombination af sort og rødlig.

Schæferhunden kan have flere forskellige farvemønstre. For udstillingshunde er det så kaldte ”saddel-mønster” nok mest kendt. Dette farvemønster består af et stort sort område på den øvre del og midterste del af ryggen, der også løber delvist ned af hundens sider. Det ”enfarvede mønster”, som består af en farve kombineret med områder af tilfældige farver og størrelser, som er spredt over hele hunden, er typisk for Schæferhunde af arbejdslinjen. Nogle Schæferhunde har tre farver i deres pels, disse benævnes ”agouti”.

Et andet populært mønster er det ”tofarvede mønster”, her er hunden for det meste en farve (typisk sort) over næsten hele kroppen, bortset fra at poterne og den nederste del af benene er en anden farve (nogle gange har et område på maven også en anden farve). Nogle kenneler har fokuseret på varianter af Schæferhunden, som ikke er anerkendte i kennelklubber som racestandarder. Et eksempel på dette er den den hvide Schæferhund Berger Blanc Suisse, som er anerkendt som en helt separat race af hunde.

Langhårede Schæferhunde
Schæferhunde med lang pels ligner lidt den Tervureske type af den Belgiske Hyrdehund. Det langhårede gen er recessivt. En myte siger, at den langhårede Schæferhund (med det engelske kælenavn ”fuzzies”) er mere kærlig, men der er ikke empirisk belæg for at antage dette. Den lange pels ses i to varianter – både med underpels og uden underpels. Uden underpelsen har hunden meget lidt beskyttelse mod vejr og vind, men langhårede Schæferhunde med både under- og overpels har lige så meget beskyttelse mod vejret som deres korthårede racefæller.

Kennelklubbernes stilling i forhold til den langhårede Schæferhund varierer. Langhåret pels bliver betragtet som en fejl under American Kennel Club’s standard. Under andre standarder så som den tyske og engelske, bliver langhårede Schæferhunde aktivt avlet, registreret, udstillet og specialiserede avlere af den langhårede Schæferhund eksisterer.

Den Hvide Schæferhund (Berger Blanc Suisse)
Det recessive gen for hvid pels blev en fast egenskab i Schæferhunderacens DNA i det tyske avlsprogram, der ekstensivt brugte hunde, som havde genet i sig. Hvide Schæferhunde ses i alt fra helt hvid til en nærmest blonde gylden farve. Normal pigmentering var forventet i snuden, trædepuder og øjne. Den hvide farve i Schæferhunden blev ændret til en diskvalificeringsgrund i den officielle kennelstandard for Schæferhunde i tyskland i 1933 og i USA og Canada i midten af 1960erne. Hvide Schæferhunde blev diskvalificeret fra udstillinger og af kennelerne mest pga. deres pelsfarve. Deres farve var for nem at se i mørke og svær at se i lysere miljøer så som snelandskaber.

Schæferhundens temperament
Schæferhunde er intelligente og adrætte hunde, med et stærkt arbejdsinstinkt. Schæferhunden bruges ofte som professionel arbejdshund i roller for politiet, redningsarbejde, militæret etc.

Hunderacen har en personlighed, som kendetegnes ved direkte og frygtløs villighed til at beskytte hvad Schæferhunden betragter som dens ”hule” (dvs. et hus, bil, ejendele og andet) eller ”flok” (dvs. menneske, familie el.lign.) Schæferhunden er både egnet og villig til at udfylde rollen som kæledyr, vagthund, hyrdehund eller hvad omstændighederne kræver af den. God socialisering af hvalpen er en af to vigtige faktorer, som er med til at bestemme Schæferhundens temperament som voksen. Genetik er den anden vigtige faktor.

Disse to faktorer går hånd i hand; en hund med en bestemt genetik kan ikke trænes til at være ligevægtig og venlig, og på same made er genetic, der er mest egnet til træning meningsløs, hvis hunden ikke var godt socialiseret som hvalp. Den idelle Schæferhund bør være vågen og frygtløs i beskyttelsen af dens hule og flok, men kærlig og ikke aggressiv indenfor det hjemlige miljø.

Schæferhundens motionsbehov
Alle hunde bør få daglig fysisk og mental stimulering. Schæferhunden har brug for begge dele, for at trives. Alt efter hundens alder og individuelle behov, kan fysisk aktivitet for hunden være alt lige fra at kaste en bold i 10 til 30 minutter i baghaven til en gåtur i nabolaget. Schæferhunden er en arbejdshund, og har derfor brug for en hel del motion, det må derfor anbefales, at Schæferhunden luftes tre eller mindst to gange om dagen.

Mental stimulering af hunden er ligeledes vigtig for at Schæferhunden er velafbalanceret. Lydighedstræning eller at lære nye aktiviteter inkl. pauser til leg, er både sjove for hund og ejer. Godt legetøj, som er sikkert for hunden at bide i bør ligeledes være tilgængelig for Schæferhunden, som en sjov aktivitet.

Vedligeholdelse af Schæferhundens pels
Under normale omstændigheder vil Schæferhunden kun kræve en gennembørstning med jævne mellemrum og et bad engang imellem. Diæt spiller en vigtig rolle i pelsens kvalitet, og kan være med til at modvirke hudproblemer. Schæferhunden kan let børstes fra start til slut i 10 minutter eller mindre, hvis hunden børstes 3-4 gange om ugen.

Tid og frekvens vil variere under hensyn til pelsens længde og tilstand. Langhårede Schæferhunde kræver mere børstning. Jævnlig børstning gør hunden forvent med situationen og får den til at stå stille og nyde en gennembørstning.

Schæferhunde behøver kun at bade sjældent, såfremt hunden får kvalitetsfoder og bliver børstet med jævne mellemrum. Et bad om måneden bør være nok. I loppesæsonen kan det være påkrævet med flere bade, som led i en aflopningskur. Schæferhunden bør ikke bade mere end maksimum hver tiende dag, da overbadning fjerner de naturlige olier fra hundens pels. Det er vigtigt kun at bruge shampoo, der er specielt fremstillet til hunde, da shampooens ph-værdi er forskellig fra shampooer til mennesker.

Schæferhundens negle, ører og tænder har også brug for vedligeholdelse. Hvis Schæferhunden løber på asfalt dagligt, vil den næppe få problemer med længden af neglene. Man bør dog tjekke en gang om ugen, at hunden ikke har fået en spaltet tånegl, som har brug for behandling. Nogle schæferhunde har sorte negle, der gemmer den lille blodåre, som føder neglen. Det er derfor bedst at trimme små dele af neglen af gangen. Hvis man trimmer for meget af neglen af, kan det være smertefuldt for hunden, og den kan bløde.

Schæferhundens ører bør tjekkes og rengøres mindst en gang om ugen. Din dyrlæge har produkter, der kan opløse overskuds ørevoks, når produktet anvendes jævnligt. Det er nok bare at putte et par dråber i hundens ører, massér det nederste af øret i et par sekunder, og fjern skidt med en klud. Undgå at putte vand i Schæferhundens ører, da det kan sætte sig fast i bunden af ørekanalen og danne grund for infektioner.

Tjek Schæferhundens tænder en gang om måneden eller mere, og ved det årlige dyrlægecheck. Tænder akkumulerer tandsten over årene, som en gang imellem skal renses væk. Hvis hunden har tyggelegetøj kan dette modvirke opbygning af tandsten. Børst Schæferhundens tænder mindst tre gange ugentligt og gerne dagligt. Ved at følge disse tre trin, kan du vænne din hund til at få børstet tænder:

 1. Væn din hund til processen. Begynd langsomt ved nænsomt at røre ved snuden og løfte læberne op, så tænder og tandkød vises. Over et par dage kan du så begynde at bruge munden nænsomt og eventuelt børste hundens tænder nænsomt med en finger.
 2. Introducer tandbørste og tandpasta. Brug altid en spiselig tandpasta specielt lavet til hunde. Brug aldrig din egen tandpasta. Put en lille smule tandpasta på din finger og tillad hunden at smage på det. Put derefter en smule tandpasta på hundens tænder og tandkød. Når du kan røre alle tænderne, kan du så putte tandpasta på tandbørsten og begynde at børste en tand og tandkød.
 3. Nu begynder tandbørstningen. Børst et stigende antal tæænder og arbejd dig vej mod hjørnetænderne. Hundens mund kan forblive lukket, da akkumulation af plaque mest sker på ydersiden af tænderne.

 

Schæferhundens helbred og sygdomme
Som det er almindeligt i mange større racer, er Schæferhunden særligt modtagelig for albue eller hofte dysplasia. God avl er påkrævet for at avle denne modtagelighed ud af hunderacen, så Schæferhunden kan opnå et smertefrit liv og være egnet til at passe sin arbejdsrolle.

Anerkendte avlere kræver typisk at deres hvalpes hofter og albuer bliver røntgenfotograferet, og at røntgenfotografierne bliver godkendt og certificeret af en dyrlæge inden hvalpen er fuldt udvokset (i to års alderen), før hvalpen kan tillades til brug i avl fremover. Nyere amerikanske avlere har ikke opretholdt den samme strenge standard for bagbenspartiet af huderacen, som andre lande, og hunde, der har et svagere bagbensparti bliver diskvalificeret ved internationale udstillinger.

En anden typsik sygdom, som ses i hunderacen Schæferhund, er Willebrands sygdom, hudallergi og canine degenerative myelopathy.
Schæferhunden, ligesom alle andre større hunderacer, er også modtagelig for oppustelig mave. Schæferhunden er også modtagelig for defekter i bugspytkirtelen, dette kan resultere i, at bugspytkirtelen stopper med at lave enzymer og hunden bliver ude af stand til at ekskrementere – der findes medicin, men den er ikke 100 % effektiv. Desværre kurerer medicinen ikke problemet, og medicinen er ret dyr.

Schæferhunden har en gennemsnitlig levealder på 10-12 år.

Hvad du bør vide om hunderacen Schæferhund:

 • Schæferhunden er en aktiv hundrace, som har brug for en hel del motion for at trives.
 • En Schæfer er socialt anlagt, men kan sagtens knytte sig til en enkelt ejer, og behøver ikke en hel familie.
 • En Schæferhund fælder en hel del og skal helst børstes jævnligt.
 • Schæferen er meget arbejdsom og intelligent, så du kan sagtens træne en Schæferhund (bl.a. også derfor den er valgt til Politihund).
 • Er en god vagthund, da jeg har et udpræget instinkt for at beskytte dig og dine ting samt viljen og den fysiske formåen til at tackle en trussel.
 • Det er vigtigt at du får socialiseret din Schæferhund helt fra hvalp, så den er vant til at omgås andre mennesker og dyr.

Har du en Schæferhund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 5.500 kr

  Vi har fået 12 hvalpe 7 hanner og 5 tæver både mor og far kan ses da de bor under samme tag. Folk kan komme og kigge/vælge så de kan ...

 • 5.000 kr

  Disse dejlige Schæfer er af stueopdræt. De er dejlig nysgerrig, socialiseret og jeg er igang med at træne dem i renlighed, de er vant til støvsuger og diverse lyde fra F.eks. ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Medlemmer med racen

Relaterede grupper