Sarplaninac

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:

Vurder denne hunderace:
Sarplaninac Gennemsnit: 3.5/5 (6 stemmer)

Sarplaninac stammer fra Serbien og Makedonien. Det blev normalt brugt til at vogte flokke af kvæg og får. Det er en stor hund, som er meget beskyttende over for sin flok. Det betyder, at den kræver tidlig socialisering. Den skal desuden have træning, som gennemføres med en hvis autoritet.

Adfærd og væremåde
En Sarplaninac anses som en selvstændig, pålidelig og beskyttende. Den kan ikke korrupteres og er meget hengiven over for sin ejer. Den fungerer godt sammen med fremmede og er rolig, indtil en trussel opstår over for dens flok. Den er ekstremt beskyttende af natur, og når den ikke er sat til at vogte en flok får, vil den i stedet beskytte sine mennesker og forsøge at hyrde dem væk fra farer eller uønskede områder.

Det er desuden en majestætisk hund, som på trods af dens størrelse er blid over for børn og mindre hunde. Det er en intelligent hund, som er avlet til at kunne arbejde sammen med mennesker og hjælpe med at vogte over en flok. Derfor er unge hvalpe i stand til at dræbe små dyr, indtil de bliver trænet til ikke at jage.

Det er vigtigt, at de bliver socialiseret godt fra en tidlig alder, så de ikke bliver for mistænksomme over for fremmede.

Det er ikke en hund, som egner sig for alle, og den har brug for fast træning for at sikre en god opdragelse. Man skal agere med autoritet i træningen, fordi racen godt kan være stædig, intuitiv og ikke ville præstere, men træner man den med de rigtige metoder, vil man få en hund, som kan vise store evner for mange opgaver. Hundeaggression og agtpågivende er normalt for en Sarplaninac, hvorfor den tidligere nævnte socialisering er vigtig.

Hunderacens historie
Man er ikke sikker på dens oprindelse, men man regner med, at den stammer fra tidligere Molosser fra Grækenland/ og vagthunde fra Tyrkiet. Racen blev anerkendt af FCI i 1939, som den Illyriske Hyrdehund, men i 1957 blev den ændret til den Jugoslaviske Hyrdehund-Sarplaninac efter Sarbjergene, hvor racen var mest udbredt.

Den har været brugt til at bl.a. at kunne jage ulve og bjørne væk. Den kan også arbejde med kvæg og fungere som vagthund. Militæret har også gjort brug af racen. Første gang var i 1928.

I dag fungerer den stadig som militærhund i Serbien, hvor den bruges som vagthund i bjergområder. Siden 1975 er racen blevet eksporteret til USA samt Canada for at bekæmpe prærieulve, hvilket har vist sig at være en succes. Den har i disse lande nået anerkendelse for at være en hårdtarbejdende hund.

Udseende, pelspleje og helbred
Sarplaninac er en stor og kraftig bygget hund. Den har en rektangulær form, hvilket bevirker, at kroppen er lidt længere, end den er høj. Dens forben står for omkring 55 % af kropshøjden.

Hovedet er stort, men passer proportionelt til kroppen. Øjnene er mørke. Den har en lang, tyk og tæt pels, som enten er ru eller glat. Farven er altid kun en enkelt og kommer i faune, jerngrå, hvid eller næsten sort. Farven kan dog godt fremstå i forskellige toner. Hvis hunden har store hvide aftegninger i pelsen, anses det som en fejl.

Racen er omkring 70-82 cm i højden og vejer normalt omkring 38-55 kg. Der er dog set større hunde, som kan veje helt op til 80 kg, men man regner ikke med disse er helt ægte. Den har en levetid på omkring 11-13 år.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Stor hund
 • Skal socialiseres tidligt
 • Skal trænes med autoritet
 • Egner sig ikke til alle
 • God arbejdshund som vagthund, til kvæg osv

Har du en Sarplaninac? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 6.000 kr

  coton de Tuléar-hvalpe, har stambogsførte coton de Tuléar-hvalpe, nogle  uger gamle, vant til omgang med andre dyr og mennesker og dermed velsocialiserede.Faderen er en ren coton de Tuléar og moderen mest coton de Tuléar . Vi tilbyder levering, hvis det er nødvendigt. til detaljer kontakt os direkte på (  susanatiti33@gmail.com )

 • 6.000 kr

  har stambogsførte coton de Tuléar-hvalpe, nogle  uger gamle, vant til omgang med andre dyr og mennesker og dermed velsocialiserede.Faderen er en ren coton de Tuléar og moderen mest coton de Tuléar . Vi tilbyder levering, hvis det er nødvendigt. til detaljer kontakt os direkte på (  cotondetulear1987@gmail.com  )

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper