Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Samojedhund

Egenskaber: , , , , ,

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Hunderacen Samojed har sit navn efter et folkefærd, som stammer fra det nordlige Sibirien. Disse nomadiske rensdyrholdere avlede den pjuskede, bløde og hvide hund til at hjælpe med at trække slæder, passe på rensdyrene og holde sine ejere varme om natten. Hunderacen er også blevet kaldt Bjelkier, som bare betyder “den hvide hund”. Nomadestammerne var meget primitive. De boede i telte og vandrede omkring fra sted til sted og søgte efter bevoksning, som rensdyrene kunne spise. Nomadelivet var hårdt, især når den barske vinter satte ind. Hundene gik ofte frit ind og ud af teltene, og sov tæt på deres ejer om natten for at dele varmen.

Ekspeditionshund
På sit første forsøg på at nå Nordpolen i 1893 brugte Fridtjof Nansen samojedhunde til at trække slæderne. Fridtjof Nansen betragtede Samojedhunde som den eneste effektive måde at nå nordpolen, men han havde efter sigende den uhensigtsmæssige plan, at fodre de svage hunde, som bukkede under først til de stærke, for at holde ekspeditionen i gang. En Samojedhund ved navn Etah var førerhund for det kobbel slædehunde, som Roald Amundsen brugte på sin første ekspedition i forsøget på at blive første mand på Sydpolen.

Tyk hvid polarpels
Samojed har en stor, tyk, elastisk og tæt polar-pels. Samojedhunden har dobbelt pels med en kort, blød og tæt underuld og en længere, mere grov og lige yderpels. Bag på lårene danner pelsen bukser. Der er et beskyttende hårlag mellem tæerne. Halen er beklædt med fyldig pels. Hos tæver er pelsen ofte kortere og af en mere blød struktur end hos hanner. Pelsen kan være rent hvid, creme eller hvid med bisquit (grundfarven skal være hvid, med nogle få, bisquitfarvede aftegninger). Pelsen må aldrig virke lysebrun. Samojed er en mellemstor hund med en skulderhøjde på ca. 50 – 59 cm.

Pelspleje
Samojeden fælder sin underpels kraftigt i to perioder om året. Dette betyder ikke, at hunden ikke fælder hele året, men at det er noget mindre uden for fældningsperioden. Hunderacen har brug for at blive børstet ca. en gang om ugen, og det er forbløffende let at holde den voksne hunds pels ren og fri for pletter. Bortset fra at pelsen på fødderne måske skal trimmes en gang imellem, er der ingen grund til at klippe en samojedhund.

Temperament
Samojedernes venlige temperament gør dem til dårlige vagthunde og en aggressiv Samojed ses meget sjældent. Samojeden er dog en udemærket alarmhund, da den har en tendens til at gø, når der kommer fremmede. Samojeder er legesyge og gode sammen med børn. Hunderacen kan godt finde på at grave huller i haven eller finde på noget destruktivt, hvis den keder sig for meget. Med sin fortid som slædehund, har samojeden et stort behov for motion og har ikke noget imod at trække tunge genstande inkl. sin ejer, hvis den ikke er trænet ordentligt til at gå pænt ved siden af. Samojederne blev også brugt I hyrdefunktioner ift. Rensdyrene, dette kan man nogle gange se, når de er sammen med børn, hvor hunden godt kan finde på at forsøge at genne børnene i nye retninger. En Samojed har et vagtsomt og glad udtryk, der har givet hunden kælenavnet “den smilende hvide hund”.

En Samojed lever typisk 12 til 16 år.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en Samojed bør du overveje følgende:

Det gode:

- Hunderacen har et udadvendt temperament og kommer godt ud af det med alle.
- En Samojed er robust, og har en fantastisk udholdenhed, der gør hunden til en glimrende partner til al salgs sport især i koldt vejr.
- Den har det klassiske polar-agtige udseende, og er lettere at træne end de fleste andre slædehunde.

Det der kan være negativt alt efter dine personlige ønsker:

- Samojeden har et stort behov for motion.
- Hunderacen kommer let til at kede sig, hvis den ikke bliver aktiveret nok og får dækket sit motionsbehov, dette fører som regel til huller I haven, en ødelagt sofa eller at den hopper begejstret op af alt og alle.
- Hunderacen fælder meget og har en tendens til at gø.

Har du en Samojedhund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

  • 8.000 kr

    Vil du allerede nu sikre dig en af disse skønne ren samojede hvalpe så tøv ikke med at skrive eller ringe Der er 3 hanner og 4 tæver. De vil ...

  • 6.000 kr

    Jeg har 1 han Samojede hvalp som søger en dejlig familie han er født 11/3 og er klar til afhentning.

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Medlemmer med racen