Pyrenæisk Hyrdehund

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Den Pyrenæiske Hyrdehund stammer fra Pyrenæerne, som er bjerge beliggende i det sydlige Frankrig og nordlige Spanien. Den er blevet brugt som hyrdehund og særligt til får. Den arbejdede sammen med en anden bjerghund, den Store Pyrenæer, som fungerede som flokkens vogter.

Adfærd og væremåde
Racen blev oprindeligt brugt som hyrdehund, hvilket betyder, at den har samme energiniveau som mange andre hyrdehunde. Det er en hund, som er i stand til at udføre mange forskellige jobs i marken, og den kan godt lide at fungere som arbejdshund. Den egner sig desuden godt til hundesport som fx agility.

Det er en hund, som fungerer godt sammen med børn, hvis den socialiseres sammen med dem fra lille. Den kan have en beskyttende sans over for børnene. Hunden vil knytte sig til sin ejer og vil gerne følge med rundt, når han/hun udfører sine daglige pligter. De er gode til at opfatte, hvilket humør man er i, og de er konstant på vagt.

Disse egenskaber gør dem også ekstremt gode at træne. Den naturlige vagtsomhed og egenskaberne for at hyrde kan medføre, at den kan optræde sky eller aggressiv, hvis den ikke opdrages og socialiseres ordentligt fra hvalp.

Hunderacens historie
Racen har været næsten ukendt indtil begyndelsen af det 20. århundrede. Efter 1. Verdenskrig opnåede den Pyrenæiske Hyrdehund national anerkendelse i Frankrig for deres værdifulde arbejde som kurér, eftersøgningshund, vagthund og delingsmaskotter under krigen.

Tidligere (og senere) blev den brugt til det klassiske hyrdearbejde, hvor den medvirkede til at flytte flokken fra sted til sted. Den arbejdede bl.a. sammen med den Store Hvide Pyrenærhund, der skulle forsvare flokken mod vilde dyr, mens den Pyrenæiske Hyrdehund samlede og drev dem af sted.

Der blev udarbejdet den første standard for racen mellem 1921 og 1925. Denne har ikke været ændret siden. Det er ikke en race, som man kender meget til uden for Frankrig, hvor den kaldes for Berger des Pyrénées.

Udseende, pelspleje og helbred
Den Pyrenæiske Hyrdehund er den mindste af de franske hyrdehunde. Det er en race, som forekommer i to varianter. Den langhårede og en, som er korthåret i ansigtet.

Den langhåredes hanner er omkring 39-47 cm, mens tæven kan være en cm lavere. Den anden variant kan blive noget større og op til 53 cm for hannen og 52 for tæven. Vægten ligger mellem 7-15 kg.

Hovedet forekommer forholdsvist lille i forhold til resten af hunden. Den har en form for trekantet snude og et ansigt med et udtryksfuldt og intelligent udtryk. Dens øjne er normalt mørke, undtagen hvis pelsen er en form for grå. Tidligere blev ørene beskåret, men når de fremstår naturligt er de delvist opretstående. Det er ikke naturligt for racen at have helt opretstående ører.

Selve kroppen er lang og forekommer atletisk. Benene er proportioneret godt i forhold til kroppen. Halen kan i visse lande være kuperet. Dette er dog ulovligt i Danmark, hvor den vil fremstå med en lang hale, som er bøjet i enden. Pelsen kan enten være kort på snuden og en lidt ru omkring ansigt og nakke med ekstra pels på ben, hale og mave, hvorimod den også kan være langhåret på snuden og ansigt.
Det er dog aldrig så meget, at øjnene dækkes til.

I tilfældet med den lange pels vil den også have lang pels eller middellang pels over resten af kroppen. Farven er normalt i flere varianter af faune, og den kan have en mørk maske i ansigtet. Racen kan også være brindlet eller have alle former for grå. Den ses desuden i harlekin i blå med sorte pletter. Alle farverne kan have noget hvidt på hovedet, brystet og fødderne.

Den Pyrenæiske Hyrdehund har kun brug for at blive børstet en gang om ugen og kigges efter, om der fx er sammenfiltringer i pelsen.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Er forholdsvis ukendt uden for Frankrig
 • Har tidligere været brugt som hyrdehund
 • Kræver en del motion
 • Skal børstes en gang om ugen
 • God til børn
 • Skal socialiseres fra lille

Har du en Pyrenæisk Hyrdehund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 5.000 kr

  coton de Tulear hvalpe Vores hund, , har fået hvalpe. 6 små søde bomuldsbamser er født og klar til at flytte hjemmefra De er vokset op inde i vores stue, og er derfor vant til børn, dagligdagens lyde, støvsuger osv. fra start af. Alle er sunde og raske. Når de flytter hjemmefra vil de være vacc., fået ormekur, sundhedsbog, chip og registreret i dansk hunderegister.susanatiti33@gmail.com

 • 6.000 kr

  1 tæve og 2 hanner klar til at rejse hjemmefra de vil ved afrejse være chippet, have sundhedsbog, fået 3 x ormekur, være vaccineret Deres forældre er testet for alt, hofter, ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede grupper