Podengo Portugues, korthåret dværg

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Podengo Portugues er en gammel jagthund, som stammer fra Portugal. Den kommer i tre varianter: Lille (Pequeno), medium (Médio) og stor (Grande). Hver variant har også to former for pels – glat og ru og hvert især der helt eget temperament.

Den er kendt for at være verdens mindste jagthund, som typisk blev brugt til at jage i flok.

Adfærd og væremåde
Podengoer er generelt hårdhudede, intelligente og livlige hunde. De er meget adrætte, loyale og frygtløse. De er desuden gode vagthunde. De er normalt gode sammen med børn og andre dyr, hvis de socialiseres i en tidlig alder. De kan godt lide at være sammen med sin familie.

Den lille er meget opmærksom og vil gø, hvis der er noget, som de bliver opmærksom på. Den elsker at løbe og er en god ide at have indhegnet. Man kan let træne den, hvis man gør brug af positive træningsmetoder.

Når man har den uden for indhegnede områder, at det en god idé altid at have den i snor, fordi den godt kan finde på at gå sine egne veje og opfattelser af, hvad der er ordentlig opførsel. Den kan være meget fjollet, når den er hjemme. Når man går tur med mange Pequenos vil man opdage, at den automatisk kommer tilbage til en for at sikr sig, at man er med.

Mediumudgaven (Médio) er en venlig og intelligent hund. Den er aktiv og normalt god sammen med børn og andre dyr, særligt hvis den socialiseres fra en tidlig alder. Det er en opmærksom hund, som vil gø, hvis der er noget, som fanger dens opmærksomhed. Mange af disse er glade for at grave, og man har brug for et indhegnet område for, at de ikke stikker af.

Det er en meget adræt hund, som er en dygtig springer og klatrer, hvilket betyder, at indhegningen skal være forholdsvis høj. Hvis man er ude at gå med dem uden snor, vil de normalt komme tilbage og blive tæt ved, så den hele tiden kan se en. Det er en hund, som godt kan lide at blive trænet.

Den store variant, Grande, er kendt for at være hårdhudet og intelligent. Det er vigtigt, at de bliver socialiseret godt og påpasseligt af en, som ved, hvad han/hun gør. De bruges normalt til at jage vildsvin i store flokke, hvor de bliver ved med at genere vildsvinet, indtil den vil angribe, derefter angriber alle hundene den og sætter sig fast.

Den vil fungere som en god vagthund, men har ligesom andre af racen brug for et højt hegn. De kan også godt lide at grave. I temperament minder den mest om Médio. Den har brug for træning med en fast hånd dog rimelig hånd, fordi Grande har brug for at respektere sin ejer.

Hunderacens historie
Granden blev udviklet til at jage hjorte og vildsvin, hvor den vil trætte vildtet og holde det nede, indtil jægeren kan skyde det. Den er i dag sjælden i sit hjemland.

Médio blev til gengæld skabt til at jage kaniner. Når den jager, forfølger den sit bytte og hopper ofte oven på byttet for at få det ud af fx en busk. Hvis det er nødvendigt, vil den grave for at skylle sit bytte ud.

Poqueno blev også udviklet til at få kaniner frem fra sit skjul, men den er også god til at jage mus og rotter og blev sandsynligvis brugt på skibe til dette formål i det 15. og 16. århundrede.

Det er meget forskelligt for den enkelte variant, hvornår den er blevet anerkendt i de forskellige kennelklubber og fik sin egen standard. FCI har Podengoen under kategorier som støver og primitive jagthunde.

Udseende, pelspleje og helbred
Alle varianterne kommer i to udgaver af pels: En kort, glat og tætliggende samt en ru og kraftig. Den mindste har en højde på 20-30 cm og vejer omkring 4-6 kg. Médio er 40-55 cm, mens Grande 55-70 cm. Pelsen er som regel gul, fauve, sort og hvid med aftegninger.

Det er en forholdsvis sund race, som har en levetid på mellem 15-17 år. Médion afviger lidt fra dette og lever normalt i 12-15 år.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Médioen er den mest populære
 • Grande er sjælden
 • De kræver meget motion
 • Gode jagt- og vagthunde
 • Kan springe meget højt, så de kræver høj indhegning
 • Kan godt lide at være sammen med sin familie

Har du en Podengo Portugues, korthåret dværg? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 5.500 kr

  kom disse 5 lækre hvalpe til verden. Henholdvis 3 tæver og 2 hanhund. Det er utroligt vigtigt for os, at disse skønne babyer får et godt, kærligt og stabilt hjem, ligeledes ...

 • 5.000 kr

  Drenge og piger sælges til kærlige blivende hjem. Hvalpene er stueopdrættet, og er vokset op i stuen med både store og små hunde. Vi har naturligvis begge forældre. Hvalpene er ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Medlemmer med racen

Relaterede grupper