Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Petit Brabançon

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Petit Brabancon er den ene af tre typer hunde, som kun adskiller sig i pelsen. De to andre er: Griffon Bruxellois og Griffon Belge. Det er Griffon Bruxellois, som er den oprindelige race.

Det er en korthåret hund, som kendetegnes ved et stort hjerte og et følsomt væsen. Den har desuden en smule storhedsvanvid og vil ofte prøve at dominere hunde, som er meget større end den selv.

Adfærd og væremåde
Racen er kendt for at have et stort hjerte, og at den elsker at putte ved sin ejer. Dens udseende udstråler en opfattelse af sig selv som meget vigtige. Hunden er hverken sky eller aggressiv, men kan være meget følsom.

På denne baggrund er det vigtigt, at den socialiseres tidligt. Det er desuden en hund, som er opmærksom, undersøgende og interesseret i sine omgivelser. De binder sig ofte mest til et menneske. Dette vil nogle mene gøre, at de ikke egner sig til at være i en familie og særligt ikke med børn, hvis man tager højde for deres lille størrelse, men Brabancon er god med børn, hvis de ikke bliver drillet af dem.

De er meget tålmodige og elsker at lege. Desuden trives de god med andre husdyr inklusiv katte. Der kan dog opstå problemer, fordi de selv mener, at de er større, end de rent faktisk er, og derfor vil forsøge at dominere fx hunde, som er meget større end dem selv.

Hunderacens historie
Der findes tre variationer af denne hund. Griffon Bruxellois (den oprindelige), Griffon Belge og Petit Brabancon. Alle tre stammer fra en gammel race, som blev kaldt Smousje.

Det var en hund med en ru pels, som mindede om en lille terrier. Den blev brugt i staldene til at holde utøj væk. I Belgien var de kuskene glade for den lille Griffon d’Ecurie, hvilket betød, at man i det 19. århundrede begyndte at avle sine egne Griffons sammen med importerede små hunde. Der blev flere forskellige racer blandet ind i fx King Charles Spaniel.

Griffon Bruxellois blev populær i slutningen af det 19. århundrede både blandt arbejdere og adelsmænd. Den første blev registreret i 1883 i en stambog. Interessen steg, da Dronning Marie Henriette også begyndte at avle racen, hvilket desuden tilførte racen en international berømmelse og popularitet. Hendes hunde blev bl.a. eksporteret til andre lande.

Desværre blev 1. og 2. Verdenskrig en hård tid for racen, lige som det var det for mange andre. Efter 2. Verdenskrig havde Belgien næsten ingen indfødte Griffon Bruxellois tilbage, og det krævede en stor indsats fra avlere at sikre racens overlevelse.

Udseende, pelspleje og helbred
Som tidligere omtalt er Petit Brabancon en af tre varianter af de små belgiske Griffoner. De to andre typer er ruhårede, har længere hår og kan kendes fra hinanden på farven. Brabanconen er derimod korthåret. Pelsen er grov og ligger fladt ind til kroppen. Den er desuden glansfuld. Den kræver regelmæssig børstning. Farven på hunden er rød, sort og rødbrun. Den vejer mellem 3.5 og 6 kg.

Racen har store øjne, som har behov for at blive tjekket ved en dyrlæge, fordi de kan udvikle øjensygdomme bl.a. en, hvor linsen løsner sig. Den er ikke en hund, som har store problemer med forskellige temperaturer. Den korte snude kan dog give vejrtrækningsproblemer i ekstrem hede.

De er disponible for Syringomylelia, som er en sygdom, der kan påvirke hjernen og rygraden og give symptomer fra mildt ubehag til, smerter og delvis lammelse. Ellers Brabanconen forholdsvis få arvelige helbredsproblemer. De har normalt en levetid, som ligger mellem 10-15 år.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Meget lille hund
 • Ikke voldsomt mange af dem
 • Stort hjerte og kan godt lide at putte
 • Binder sig mest til ét menneske
 • Kan godt sammen med andre dyr

Har du en Petit Brabançon? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 4.500 kr

  Ægte pomeranian klar til nye hjem. Super bløde og flot pels! De er sociale og legesyg hvalpe. Generelt er de meget tryg ved og glad for alle- børn såvæld som voksne. ...

 • 6.000 kr

  1 tæve og 2 hanner klar til at rejse hjemmefra de vil ved afrejse være chippet, have sundhedsbog, fået 3 x ormekur, være vaccineret Deres forældre er testet for alt, hofter, ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Medlemmer med racen

Relaterede grupper