Peruviansk Hårløs

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Den Peruvianske Hårløse er en meget gammel hunderace, som kan spores både tilbage til Inkariget, men også til endnu tidligere kulturer. Man har til tider troet, at den havde mystiske kræfter som f.eks. at kunne hjælpe på mavepine.

Det er en meget renlig hund grundet dens manglende pels, men den kræver pleje i form af cremer, og afhængig af pigmenteringen i huden også solcreme. Det er desuden en hengiven og kærlig hund overfor sin familie.

Adfærd og væremåde
Peruviansk Hårløs kan godt lide at sove steder, hvor der er trang plads. Det kan f.eks. være under små borde, i husets hjørner og huller i jorden. Dette gør de bl.a. for at undgå træk. Hvis man giver hunden et tæppe, vil den lave sin egen seng og tage tæppet med sig, når den bevæger sig rundt. Det er en renlig hund, som (selvfølgelig) ikke fælder hår, har tungen inde i munden og som ikke savler.

Temperaturen på hunden kan godt føles varmere end ved andre hunde, hvilket skyldes deres mangel på pels. Hunden er i stand til at gø meget højlydt.

Denne hårløse hund er meget kærlig overfor sin familie, men vil være opmærksom på fremmede. Den Peruvianske Hårløse vil normalt være livlig, opmærksom og venlig sammen med andre hunde, men den kan også være beskyttende overfor sin familie. Det er desuden en adræt og hurtig hund. Hunderacen bryder sig ikke om at være alene, men hvis man træner den i det, vil den godt kunne magte det.

Det er ikke en hund, som egner sig til begyndere, da det anbefales, at man er god til at forstå, hvad en hund mener og ønsker.

Hunderacens historie
Den Peruvianske Hårløse er en gammel race. Den er ofte blevet opfattet, som en hund, der hørte til inkaerne, men den har også vist sig at være blevet holdt som kæledyr, før inkaerne opstod. Man har fundet beskrivelser af den hårløse hund omkring 750 e.Kr. på keramik fra Moche kulturen og senere på keramik fra Andesbjergene. Hovedområdet for Inkariget har været for koldt til, at hunden har kunnet leve i naturlige omgivelser.

Da spanierne kom, betød det næsten udryddelsen af hundene, men hunden overlevede i landlige områder, hvor mennesker troede, at den havde en mystisk og spirituel værdi. Ifølge gamle peruvianske overleveringer ville et knus fra hunden kunne hjælpe på mavesmerter.
Inden for de senere år har FCI accepteret en officiel standard for hunderacen.

Før dette skabte nogle entusiaster i USA en anden form for Peruviansk Hårløs kaldet ”the Peruvian Inca Orchid.” Denne er anerkendt af AKC og UKC.

Udseende, pelspleje og helbred
I henhold til FCI’s standard er den vigtigste karakteristika for hunderacen, at den er hårløs. Hunden kan dog have kort hår på toppen af hovedet, på fødderne og halespidsen. I Peru vil de fleste avlere dog foretrække en helt hårløs hund. En udgave, som er helt behåret, vil blive diskvalificeret i de fleste shows. Hudens farve kan være chokoladebrun, elefantgrå, kobber eller marmoreret.

De kan enten fremstå fuldstændig i en gennemgående farve eller én farve med lyserøde pletter. I forhold til standarden er albinoer ikke tilladte. Øjnenes farve hænger sammen med farven på huden. Det betyder, at hvis farven er brun, så vil øjnene også være det. Hunde, som har lyse farver, kan dog have lysere øjne end de mørkere hunde.

Den Peruvianske Hårløs kan variere i størrelsen. De mindste er 25-40 cm og vejer omkring 4-8 kg. De mellemste er 40-50 cm og vejer 8-12 kg, mens de største er 50-65 cm og vejer 12-25 kg. I fremtoning skal hunden være slank og elegant. Den skal give et indtryk af kraft og harmoni uden at blive grov. Ørerne skal være formet som en flamme og stop oprejst med mulighed for at lægge sig fladt ned.

Eftersom hunden ingen hår har, er den let at holde ren, og kan let vaskes med en svamp. Den har dog brug for en anden form for pleje, eftersom man skal vaske huden ind imellem, så man kan fjerne skidt og modvirke, at porerne stopper til. Man kan f.eks. bruge vådservietter som ikke indeholder lanolin. Nogle af hundene er disponible for at få acne. Hvis huden bliver for tør, kan den behandles med fugtighedscreme. Her er det godt at bruge babylotion uden lanolin.

De lyse udgaver inden for hunderacen, skal desuden beskyttes mod solen f.eks. med solcreme for at forhindre solskoldning. Når det er koldt, er det desuden nødvendigt at beskytte hunden mod kulden, hvis den ikke selv kan bestemme den fart, som den vil gå rundt i. Det er forskelligt for den enkelte hund, hvor sensitive de er overfor koldt vejr. Det er som regel de mindste, som er mest følsomme.

Det gen, som gør, at racen er hårløs, bevirker også, at de ofte har færre tænder end andre hunde. Den Peruvianske Hårløse kan have nogle helbredsproblemer som f.eks. IBD, anfald, blodpropper og hudsygdomme.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • En meget gammel hunderace
 • Har ingen pels
 • Kan have brug for pleje i form af creme og solcreme
 • Påpasselighed med hensyn til kulde
 • Kærlig overfor sin familie
 • Mistænksom overfor fremmede
 • Adræt og hurtig

Har du en Peruviansk Hårløs? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 5.000 kr

  har stambogsførte coton de Tuléar-hvalpe, nogle  uger gamle, vant til omgang med andre dyr og mennesker og dermed velsocialiserede.Faderen er en ren coton de Tuléar og moderen mest coton de Tuléar . Vi tilbyder levering, hvis det er nødvendigt. til detaljer kontakt os direkte på (  cotondetulear1987@gmail.com  )

 • 5.000 kr

  Coton de tulear Ægte Coton de Tulear – Bomuldshund med meget fin stamtavle de er en meget rolig men absolut også livlig famile hund, og er 100% børne venlig. bomuldshund1987@gmail.com

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper