Perro de Agua Espanol

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Perro de Agua Espanol (PAE) kaldes også Spansk Vandhund. Det er en hund, som ikke bør børstes, da man skal efterstræbe dens naturlige udseende. Den har tidligere været brugt som hyrdehund, men har vist sig at kunne udføre meget alsidigt arbejde. En Spansk Vandhund er en hengiven og loyal hund, som kan være mistænksom overfor fremmede, af hvilken grund den skal socialiseres fra hvalp.

Adfærd og væremåde
Perro de Agua Espanol er en loyal, hengiven og intelligent hund. Den har et stærkt naturligt anlæg for at hyrde og være vagthund. Dette gør hunderacen til naturlige vogtere i hjemmet. Det er en race, som trives med at arbejde og lege. En Spansk Vandhund er atletisk og er af natur ekstremt hårdtarbejdende og kan udføre alsidigt arbejde, hvilket gør, at hunden kan udføre et stort antal forskelligartede opgaver.

Hunderacen kan være mistænksom overfor fremmede, men hvis hunden socialiseres fra hvalp, og man fortsætter med dette op igennem livet, kan man få en social hund, som fungerer godt sammen med nye mennesker og andre dyr. Den tidlige socialisering kan desuden hjælpe dem til at sameksistere med små børn.

Den elsker alle former for vandaktiviteter. Den trives ikke i lejligheder, men har det i stedet bedst uden for byen, hvor den har bedre mulighed for at udfolde sig. Den kræver moderat motion. Det er en hund, som er let at træne, og vil have let ved at udføre flere daglige gøremål.

Hunderacens historie
Perro de Agua Espanol er en hunderace, hvor der eksisterer mange forskellige teorier om, hvordan den er opstået. Nogle foreslår, at hundene altid har været til stede på den Iberiske halvø siden gammel tid. Det er en hund, som har haft mange navne f.eks. Perro Patero, Churro og i Andalusien blev den kaldt den Andalusiske Tyrk, fordi nogle mente, at den var kommet med de tyrkiske fårebåde. Dette virker dog usandsynligt, eftersom der oprindeligt var tre adskilte grupper af PAE, som havde forskellig størrelse.

I dag er racen en god blanding af de tre grupper, og har afbalancerede træk, som stammer fra de individuelle grupper. Lige meget hvordan hunderacen er opstået, er det dog dokumenteret, at der omkring 1100 f.Kr. var en hyrdehund, som havde en ulden pels på den Iberiske halvø. Det er derfor sandsynligt, at racen tilpassede sig terrænet, som fandtes i de våde områder og kyststrækninger med bjerge.

Oprindeligt blev racen hovedsageligt brugt som hyrdehund, hvor den flyttede flokke af får og geder fra et område til det næste. Den blev desuden brugt til meget andet forskelligt arbejde, hvor der krævedes en hund. De har fx hjulpet fiskere, og har hjulpet både jægere og bønder.

I 1980 blev der oprettet en klub for hunderacen for at fremme PAE og hjælpe den til at blive anerkendt i hjemlandet. I 1985 blev den endelig officielt anerkendt af den Spanske Kennelklub, men blev til gengæld ført indlemmet i FCI i 1999.

Udseende, pelspleje og helbred
Spansk Vandhund er en middelstørrelse, atletisk og robust hund. Den er rektangulær bygget ved at være en smule længere, end den er høj. I visse lande kuperer man halen, hvilket er ulovligt i Danmark. Hovedets fremtoning skal være stærkt og bæres med elegance. Næsen, øjengrænsen og trædepudderne vil være den samme farve som den mørkeste del af pelsen eller mørkere. Øjnene er udtryksfulde, og sat lidt fra hinanden. De skal være hasselnøddebrune, kastaniebrune eller mørkebrune. Det afhænger af pelsens farve.

Ørene sidder middelhøjt på hovedet og er trekantede. Pelsen er krøllet og ulden og kan lave en form for snore, når den er lang. Pelsen skal ikke klippes eller tilpasses for æstetiske formål. I stedet skal den se naturlig ud. Den skal ikke børstes, men det kan være nødvendigt at snurre snorene ud, hvis de bliver for filtrerede. Hunden skal kun bades, når den er meget beskidt. Hvalpe fødes med krøllet hår.

Pelsen på en PAE kan være mange farver. Den kan være helt sort, beige, brun eller hvid. Der vil også være tofarvede, hvor den anden farve er hvid. En han er omkring 44-50 cm og vejer 18-22 kg. Tæven er lidt mindre og måler kun 40-45, men vejer 14-18 kg. En Spansk Vandhund har en gennemsnitlig levetid på 14 år.

Hunderacen har bl.a. vist sig at være disponibel for: Hoftedysplasi, PRA og Addisons. Det er dog også andre sygdomme, som man skal være opmærksom på.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Har tidligere været brugt som hyrdehund
 • Den bør ikke børstes
 • Hunden er hengiven og loyal
 • Skal socialiseres fra tidlig hvalp
 • Kan udføre alsidigt arbejde
 • Kræver moderat motion
 • Egner sig ikke godt til at bo i lejlighed

Har du en Perro de Agua Espanol? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 13.000 kr

  Hvalpene er bor i huset og er vant til andre hunde/mennesker. De kommer fra sundhedstestede forældre. DKK stamtavle. Der er 3 brune hanner, 1 brun tæve og 2 sorte tæver.

 • 6.000 kr

  coton de Tuléar-hvalpe, har stambogsførte coton de Tuléar-hvalpe, nogle  uger gamle, vant til omgang med andre dyr og mennesker og dermed velsocialiserede.Faderen er en ren coton de Tuléar og moderen mest coton de Tuléar . Vi tilbyder levering, hvis det er nødvendigt. til detaljer kontakt os direkte på (  susanatiti33@gmail.com )

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper