Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Parson Russell Terrier

Egenskaber: , , , , ,

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


En Parson Russel Terrier er en lille hvid terrier, som stammer fra Fox Terrieren. Navnet stammer fra præsten John ”Jack” Russel, som var hovedmanden bag udviklingen af racen.

Den er en variant af den mere kendt Jack Russel Terrier og blev først internationalt anerkendt i alle kennelklubber under sit eget navn i 2008. Det er en hund, som egner sig godt til sport og er god til at være sammen med børn og andre dyr.

Adfærd og væremåde
En Parson Russel er en ilter og energisk Terrier. De kan være dygtige inden for hundesport og agility. Det kræver meget motion, hvis man skal afholde hunden fra ikke at kede sig. Hvis dette sker, kan den blive destruktiv i hjemmet.

De kan godt fungere sammen med børn, men de har en Terriers temperament, hvilket medfører, at den ikke vil finde sig i at blive hårdhændet behandlet.

Når den arbejder, er den enerådig, ihærdig og modig. Hvis den er i hjemmet vil man opleve den som legesyg og kærlig. Det er ikke en race, som bliver brugt til decideret arbejde som fx jagt, men passer derimod bedre til at være showhund. Det skal desuden nævnes, at de kommer godt overens med hunde.

Hvis hunden optræder sky, anses dette som en fejl. Den må desuden heller ikke vise aggressioner over for andre hunde til shows. En sådan opførsel vil medføre diskvalifikation.

Hunderacens historie
Som antydet i indledningen, har den meget til fælles med Jack Russel Terrieren, og den deler også historie med denne indtil de tidlige 80ere. Den lille hvide terrier kan dateres tilbage til præsten John Russel.

I 1819 købte han en lille hvid og rødbrun terrier, som hed Trump. Denne tæve endte med at danne basis for et avlsprogram, som medførte, at racen i 1850 blev anerkendt, som en særlig type af Fox Terrieren.

Det var dog først i 1894, at der blev lavet den første standard for racen. Præsten blev altid associeret med denne race, og derfor besluttede Devon and Somerset Badger Club, som havde lavet standarden, at omdøbe der klub til Parson Jack Russel Terrier Club. Denne fungerede indtil 2. Verdenskrig.

I 1974 blev Jack Russel Terrier Club of Great Britain etableret. Denne var imod anerkendelsen af Parson Jack Russel, men I 1983 genopstod Parson Jack Russel Terrier Club med det formål at søge anerkendelse for racen.

Dette krævede en del arbejde, inden den blev anerkendt i 1990, som en variant af Fox Terrieren. I 1999 fik de desuden succes med at få navnet ændret til Parson Russel Terrier. Efterfølgende blev den i 2001 anerkendt af FCI.

Udseende, pelspleje og helbred
Parson Russel er avlet til en kropsbygning, som passede til shows. Til forskel fra dens nærmeste slægtning, Jack Russel Terrieren, har den lange ben, som er næsten lige så høje, som kroppen er lang, hvilket giver den en firkantet bygning.

Det er en hvid hund med sorte, rødbrune eller trefarvede markeringer. Pelsen er let at pleje og er enten glat eller brækket, hvilket betyder, at den har nogle længere hår på hovedet, ansigtet, ben og krop.

Hunden har tykke, smalle og trekantede ører, som har et knæk og hænger. Ørespidsen peger mod øjnene. Næsen skal være sort. Racen er normalt 33-36 cm høj og vejer omkring 6-8 kg.

De øjensygdomme, som der rammer denne race, er bl.a. Ectopia lentis, hvor øjets linse flytter sig fra sin normale position, øjenkatar, PRA. Terrieren har en levetid på mellem 14-15 år.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • I familie med Jack Russel Terrieren
 • Avlet til at være showhund
 • Fungerer godt med børn
 • Finder sig ikke i at blive behandlet hårdhændet
 • Er energisk og har temperament
 • Kræver en del motion for ikke at komme til at kede sig

Har du en Parson Russell Terrier? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 7.000 kr

  Til salg 2 hundehvalpe, Bichon Malteser: 1 dreng og 1 pige.  Alder: 3 måneder Farve: hvid Hundehvalpene har:  - alle vacciner - have sundhedskort og pas  - hvalpen er desuden ID-mærket (chip mærket) - de blev deratiseret ...

 • 6.000 kr

  Følg din hvalp allerede nu! https://www.guloggratis.dk/dyr/hunde/hunde/pekingeser/annonce/44865808-soede-pekingeser-blandingshvalpe-saelges#image-205758986 Den 30/7-2019 kom der 7 guldklumper til verden. 5 tæver og 2 hanner. Det vil være muligt at komme og møde hvalpene fra de er 4 uger ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Medlemmer med racen

Relaterede grupper