Norsk Lundehund

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Norsk Lundehund er en gammel spidshundtype, som stammer fra Norge. Den er særlige kendetegnet ved, at den har seks tæer. Navnet stammer fra dens særlige evne til at fange lunder, som er en fugleart, i vanskeligt tilgængeligt terræn. Den betegnes i dag som en af verdens mest sjældne hunderacer.

Adfærd og væremåde
Lundehunden blev oprindeligt fremavlet til at jage lunder i Norge, og der er derfor tale om en aktiv hunderace. I dag bliver Norsk Lundehund dog først og fremmest brugt som en god familiehund til den aktive familie. Lundehunden er energisk, livlig, hengiven, årvågen og trofast mod sin “flok”.

Hunderacens historie
Norsk Lundehund har sin oprindelse i Værøy, som er en ø beliggende i Norge. Racen er først dokumenteret i slutningen af 1500-tallet, hvor man har de første kilder om hunden, men man regner med, at den har eksisteret i mere end 1000 år før det. Det var normalt, at bønder havde omkring 10-12 hunde, som de brugte til at indfange lunder.

Dens fleksibilitet samt ekstra tæer gjorde, at den var særlig dygtig til dette formål. Det var særligt hannerne, som blev brugt til lundejagt. Man gik efter ungfuglene, som når de skulle forlade reden kastede sig ud fra klipperne højt over havet. Mange af disse præsterede aldrig at ramme vandet, men røg i stedet mod stenene, hvilket slog dem ud og pacificerede dem.

Det var så Lundehundens opgave at hente dem. Grunden til at det særligt var de unge fugle, man jagtede var, at de var fede og møre.

Dette stoppede dog i slutningen af 1800-tallet, fordi man begyndte at bruge net i stedet for hunde, hvilket resulterede i en stor tilbagegang for bestanden. Resultatet blev, at i 1940 var der kun omkring 50 hunde tilbage.

Racen blev næsten udryddet efter 2. Verdenskrig pga. hvalpesyge. I 1963 blev de igen ramt af hvalpesyge, og kun seks hunde overlevede. Man regner med, at der i dag kun er mellem 1.500-2.000 hunde på verdensplan, hvor de ca. 1.100 er i Norge og omkring 350 i USA.

Udseende, pelspleje og helbred
Det mest bemærkelsesværdige ved Lundehunden er, at den har 6 tæer på hver fod. Dette er dog ikke de eneste særlige træk, som denne race har. Den har fx en særlig muskulatur i den ydre del af øret, som gør, at den kan lukke øret for smuds og sans, så det ikke kommer ind i det indre øre.

Desuden er dens muskulatur speciel, fordi dens sener og ledbånd i bugen er så smidige, at den har en særlig evne til at klatre på stejle fjeldsider. Hunden er i stand til at bøje hovedet helt bagover, så issen rører ryggen, dette skyldes, at det øverste nakkeben er forbundet med hovedskallen.

Skulderleddene er meget fleksible, hvilket medfører, at den kan føre benene helt ud til siden på samme måde som et menneske, der holder armen ud til siden. En sidste ting er, at de forreste hjørnetænder kan mangle både i over- og undermund.

Udover disse særegne karaktertræk består racen af små og lette hunde, som både er stærke og udholdende. Deres krop er længere, end hunden er høj, hvilket giver den et rektangulær udseende.

Hannen måler ca. 35-38 cm og vejer 7-10 kg, mens tæven er lidt mindre med 32-35 cm og en vægt på 6-7 kg.

Lundehunde kan få problemer med fordøjelsen, som kan resultere i, at der produceres for mange bakterier til fordøjelsen, som vil medføre, at hunden mister evnen til at optage næringsstoffer fra føden. I værste tilfælde kan dette føre til, at hunden sulter, fordi den hverken vil optage næringsstoffer og protein lige meget, hvor meget mad den indtager.

Alle Lundehunde har genet for denne sygdom, men ikke alle lider af det i særlig høj grad, mens nogle slet ikke oplever symptomer. Der er ingen kur, men sygdommen kan kontrolleres.

Hvad du bør vide om hunderacen:

  • Er en sjælden hunderace
  • Har nogle særlige anatomiske karaktertræk bl.a. seks tæer
  • Har nogle meget fleksible led
  • Har en genetisk sygdom, som giver problemer med fordøjelsen

Har du en Norsk Lundehund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

  • 3.500 kr

    Ægte pomeranian klar til nye hjem. Super bløde og flot pels! De er sociale og legesyg hvalpe. Generelt er de meget tryg ved og glad for alle- børn såvæld som voksne. ...

  • 4.500 kr

    Pomeranian, , hvalp,  , m. stamtavle Pomeranian  12 uger. FCI stambog. Sund, rask, kærlig og meget legesyg . meget glad for mennesker og andre hunde. Der sælges til et kærligt og blivende hjem. Der ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Medlemmer med racen

Relaterede grupper