Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Labrador Retriever

Racebeskrivelse af Labrador Retriever
Labrador Retriever er en af flere forskellige hunderacer i Retriever-gruppen. Både Golden Retriever og Labrador Retriever er nogle af de mest populære hunderacer i Danmark og i verden, bl.a. grundet deres venlige temperament. Racen er f.eks. den mest registrerede hunderace i Amerika siden 1991.

Racen har en sort, brun eller gul pelsfarve og et udadvendt, glad og mildt temperament og kaldes også nogle gange bare for “Lab”. Kendetegnende for alle hunde fra Retriever-gruppen er, at de blev fremavlet som jagthund med det formål at assistere i bl.a. andejagt, og hunderacen har derfor et veludviklet hente/bringe-instinkt og er en rigtig vandhund. En “Lab” er god med børn og stortrives som familiehund.

En arbejdshund
Denne hunderace er den oftest benyttede professionelle assistance-hund i USA, og den bruges ofte af politiet eller andre statslige organisationer som narko- eller bombehund grundet dens veludviklede lugtesans. Hunderacen er yderst venlig, nænsom, intelligent, energisk og godmodig – hvilket gør denne hunderace til en fremragende arbejds- eller kælehund.

En utrænet “Lab” kan dog godt være særdeles frembusende. Hunderacen reagerer godt overfor positiv opmærksomhed, og er meget ”mad” og “sjov”-orienteret. Racen er god med børn og en af de mest pålidelige, lydige og multitalentfulde hunderacer i verden, hvilket er grundlaget for racens store udbredelse.

Racens oprindelse
Den oprindelige Labrador Retriever kom fra Newfoundland øen, som nu er en del af Newfoundland og Labrador i Canada. Racen fremkom over tid med udgangspunkt i St. John’s Water Dog (som også er en forfader til Newfoundland Hunden) igennem ad-hoc avling af tidligere nybyggere i det femtende århundrede.

To hunderacer blev frembragt i avlsarbejdet med udgangspunkt i St. John’s Water Dog. En større hund, som blev brugt til at bære (den større hund blev senere til den store og venlige Newfoundland Hund, som muligvis er resultatet af en krydsning med Mastiffs) og en mindre kortpelset Retriever, som blev brugt til at hente fiskenet i havet og er forløberen til den udgave af racen, som vi kender i dag.

Det hvide punkt i den sorte pels
Det hvide bryst, fødder, hage og snude, som er karakteristisk for St. John’s Water Dogs, ser man ofte i forskellige Labrador krydsninger. Dette kan også manifestere sig kun som en lille hvid plet på brystet eller tilfældige hvide hår på fødderne eller snuden. Fiskere brugte oprindeligt mest St. John’s Water Dog til at assistere med at bringe fiskenet ind til land.

Hunden tog fat i den flydende prop for enderne af nettet og trak dem i land. En del af disse hunde blev bragt tilbage til Poole området i England i det tidlige 1800-tal, hvor der dengang var stor fiskeaktivitet. Der blev hunderacen til en ofte benyttet sports- og jagthund.

Racen får karantæne i hjemlandet
En del kenneler sprang op i England, på den samme tid som en kombination af love til fårebeskyttelse og hundegalskabs karantæner ledte til hunderacens endeligt i dens hjemland. Den første og anden Jarl af Malmesbury, der avlede hunden til andejagt på ejendommen og den femte og sjette Hertug af Buccleuch var vigtig for etableringen af Labrador Retrievern som hunderace i 1900-tallets England.

Hundene Avon (Bucclecuch Avon) og Ned, som blev givet af Malmebury til at assistere Hertugen af Buccleuch med hans avlsprogram i 1880erne bliver normalt betragtet som forfædrene til alle moderne udgave.

En mellemstor arbejdshund
Racen er relativt store hunde og hanhunden vejer typisk 30-36 kg. mens hunhunden vejer 25-32 kg. Nogle hunde kan dog blive overvægtige og veje en del mere. Racens pels er kort og blød, og hunden har en lige og stærk hale, der tit siges at ligne en odders.

Hovedparten af hunderacens karaktertræk og egenskaber, bortset fra pelsfarven, er et resultat af målrettet avl med det formål, at skabe en arbejdshund. Racen har en tendens til at fælde to gange årligt eller jævnligt gennem året i tempererede klimaer.

Den odder-lignende hale og svømmehud mellem tæerne på Labrador Retrieveren gør hunden til en fremragende svømmer. Hundens sammenflettede pels er også relativt vandtæt, hvilket er med til at hjælpe hunden med at svømme. Halen fungerer som en slags ror, der hjælper med at styre retningen i vandet.

t bredt hoved og venlige øjne
Ifølge racebeskrivelsen har Labrador Retrieveren et bredt hoved, hvor øjnene er venlige og udtryksfulde. Acceptable øjenfarver er brun og hasselnød. Kanten rundt om øjet skal være sort. Ørerne skal hænge tæt på hovedet og være lokaliseret en smule over øjnene. Denne hunderacehar stærke og kraftfulde kæber og en snude af medium længde, som ikke er for tilspidset.

Den sorte, brune eller gule
Labrador Retrieveren kan have tre anerkendte pelsfarver; Sort (ensfarvet), gul (alt fra lys cremet til gylden) eller chokolade (medium til mørkebrun). Hvalpe af alle farver kan forekomme i det samme kuld. Brune eller sorte har samme farve snude, som pelsfarven.

Kendte “Labs”

 • Labrador Retrieveren ”Endal” fra England, er en af de mest kendte assistancehunde i verden. Endal har modtaget masser af medaljer og titler og var den første hund, der tog en tur på the London Eye. Endal var også den første hund, der kunne benytte en ATM-maskine. Igennem 2007 har masser af journalister interviewet Endal og hans ejer Allen Parton. En film om et år i Endals liv er i produktion.
 • Labradoren Jake blev en folkehelt under terroristangrebet 9/11, da han møjede sig igenenm glødende nedfald og røg i sin søgen efter overlevende. Jake deltog også i redningsarbejdet under orkanen Katrina i 2005.
 • Lucky og Flo, to Labrador tvillinger, snusede sig frem til 2 millioner ulovlige DVD’er i 2007, og modtog en medalje fra Malaysia’s regering.
 • Vladimir Putin ejer en Labrador ved navn ”Koni”.
 • Bill Clinton har to Labrador hunde ved navn ”Buddy” og ”Seamus”.

Hvad du bør vide om hunderacen Labrador Retriever:

 • Racen er er en mellemstor hund med en positiv indstilling til livet.
 • Har en kort pels, som ikke kræver det store
 • Elsker motion og udendørs aktivitet.
 • Har et godt og stabilt temperament og er venlig overfor alle mennesker og dyr.
 • Vil gerne behage sin ejer og er nem at træne.
 • Racen skal have en hel del motion for at trives.
 • Kan have en tendes til at hoppe op ad folk specielt som ung, hvis den ikke trænes.
 • Elsker at tygge på ting og samle genstande op og bringe dem til dig.
 • Racen fælder lidt.

Har du en Labrador Retriever? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 8.500 kr

  Labrador retriever hvalpe efter Samson og Pape`s Sloggi. Hvalpene er født den 3.juli og er derfor klar til at rejse hjemmefra den 28. august. Kuldet består af 2 brune og tre ...

 • 9.000 kr

  F1 Labrador Retriever hvalpe med meget gode stamtavler sælges. De er dyrlægekontrollerede, stambogsført i Dansk Jagthunde Registrering og bliver chippet og får ormekur inden afhentning. Begge forældre er efter jagthunde, ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Medlemmer med racen

Relaterede grupper