Kooikerhondje

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Kooikerhondje bliver også i daglig tale kaldt Kooikeren. Det er en lille hund, som minder om en Spaniel. Den har, som navnet indikerer, hollandske rødder og blev tidligere brugt som arbejdshund. Her blev den bl.a. brugt til andejagt. Det har en tiltalende væremåde, god kropsstørrelse og er hengiven over for sin familie, hvilket gør den til en god familiehund.

Adfærd og væremåde
Kooikeren er en hund, som har brug for motion og aktivitet, og den har brug for at få mentale udfordringer i sin hverdag. Den er dygtig til at tilpasse sig alsidige omgivelser, hvilket gør den til en nem hund at have med sig rundt. Det er en følsom og intelligent race, og derfor må man ikke være for hård i opdragelsen.

Hunden har i stedet brug for en kærlig og konsekvent opdragelse og en ejer, som formår at sætte grænser og ikke gør hunden i tvivl om, hvad den skal. Hvis man ejer en Kooiker, er det vigtigt, at man sætter sig ind i dens væremåde og lærer, hvordan man læser dens kropssprog, så man lærer at tage højde for dens følsomhed.

Det er ikke en race, som gør magt, men den har instinkter som vagthund, så den vil gø, hvis der fx kommer fremmede. Hunden vil afspejle ejerens adfærd, så hvis dette er en rolig familie, vil hunden også blive det, når der kommer fremmede. Den kan forekomme reserveret over for nye mennesker og andre hunde, og den har brug for plads til at se den fremmede an. Den skal selv have lov til at bestemme dette tempo, hvis dette ikke respekteres, kan det resultere i en usikker og endda udfarende hund.

Grundet disse ting er det vigtigt, at hunden bliver socialiseret fra en tidlig alder. Hvis den har lært at føle sig tryg ved verden fra lille hvalp, vil den blive en tillidsfuld hund.

Kooikeren er en hengiven og opmærksom hund over for sin familie og kan lære at være sammen med børn. Hvis familien er harmonisk og rolig, vil dette også afspejles i hunden. Hunden kan godt lide at følge familien rundt i alt, hvad den foretager sig, og vil derfor gerne med i alt fra køkkenet til toilettet. Det er vigtigt, at man også giver den lov til at være en del af familien.

Racen egner sig både som arbejdshund, vagthund, jagthund og familiehund. Den er i stand til at udføre de fleste former for hundesport, og den elsker vand samt er en dygtig svømmer. Den trives med at arbejde sammen med sin ejer, hvilket gør den til en lærenem hund. Dens oprindelse har bevirket, at den er dygtig til at jage og fange og besidder derfor et godt jagtinstinkt samt gode jagtegenskaber. Den kan desuden bruges til apportering og som driver.

Hunderacens historie
Racen har sin oprindelse i Holland. På malerier fra det 17. og 19. århundrede kan man ofte se nogle små spaniels, som i udseende minder meget om den Kooiker, man kender i dag. Man mener ved at adelen brugte den bl.a. fordi, at der er et billede, hvor man ser Willem Oranje, som lige er blevet reddet fra et mordforsøg af sin vagtsomme Kooiker. Racen blev dog også benyttet af almindelige borgere, hvor den er blevet afbilledet som en hund med stor frihed.

Racen var på et tidspunkt omkring 2. Verdenskrig tæt på at blive udryddet, men en baronesse var med til at få genoprettet en bestand af hunde. Fra 1939 involverede hun sig i at finde blandinger, som kunne benyttes til at skaffe racen tilbage. Det førte til, at racen i 1966 blev anerkendt som selvstændig race og fik en foreløbig standard. I 1971 fik den så endelige den standard, som man kender i dag.

Kooikeren blev i sin tid avlet til at være en arbejdshund. Den formåede at kunne udføre mange alsidige opgaver, af hvilken grund den blev brugt som fuglefængeres medhjælpere, vagthund, rotte- og musejæger.

Navnet stammer fra den fælde, Kooikeren, som man i sin tid benyttede til at fange levende vildænder med i søerne. Racen var god til at bevæge sig i disse omgivelser pga. sin bygning, adfærd samt vandtætte pels. Hunden blev brugt til at lokke de nysgerrige ænder hen til fangestederne, fordi ænderne fulgte efter den logrende hvide halespids, som de så i mørket, hvorefter fuglefængeren driver dem ind i nettet.

I dag bruges mange af disse særlige lokkesteder til forskningsformål, af hvilken grund de i stedet for at blive dræbt for en ring på, mens man andre steder stadig arbejder på den gamle måde med hunde.

Udseende, pelspleje og helbred
Kooikeren er omkring 35-40 cm og har en næsten firkantet krop, som dog er en lille smule længere end højden ved skulderen. Afhængig af hundens køn og størrelse skal en Kooiker ikke veje mere end 9-11 kg.

De har medium lange ører med, som ligger tæt ind til huden. Halen er lang og pjusket. Pelsen er vandtæt og middellang, og der sætter sig ikke meget skidt i den, hvilket bevirker, at den kan renses ved at børste den. Pelsen er tofarvet og skinnende og kan ofte ses i hvid med orangerøde pletter. Selve pelsen kan enten være en smule bølget eller lige. Hvis man skal bruge hunden til shows, foretrækkes hunde med sorte ørespidser og hvide haler.

Som tidligere nævnt kræver den ikke megen pelspleje. Det medfører, at pelsen ikke skal trimmes eller klippes, men kun børstes en gang om ugen. Hvis den trænger, kan man desuden give den et bad. De fine hår, som sidder bag ørene, samt ”bukserne” bør man være ekstra opmærksom på ved børstning. Under fældning kan man med fordel børste den hver dag. Negle og hår mellem trædepuderne skal desuden klippes ned i niveau med trædepuderne.

Kooikeren er en hund med en god appetit, og den har samtidig let ved at tage på, hvilket betyder, at man skal være påpasselig med dens kost. Tidligere var der en lille bestanddel, hvilket medførte, at der var en del arvelige sygdomme i form af blodsygdom, øjensygdomme og knæproblemer. I dag er blodsygdommen så godt som avlet ud af racen, og knæproblemerne er ikke længere et stort problem i de fleste lande.

Man arbejder også ved at udrydde øjensygdomme ved at teste hundene og kun avle på hunde, som ikke har sygdom. Deres gennemsnitlige levetid er 12-14 år.
.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • God familiehund
 • Afspejler familiens temperament
 • Skal gives plads til at hilse på fremmede
 • Kræver god motion
 • Kan bruges til mange alsidige arbejdsopgaver
 • Skal socialiseres og præges fra tidlig hvalp

Har du en Kooikerhondje? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 5.000 kr

  Måske bedre kendt som en bomuldshund. En Coton de tulear er en allergivenlig lille hund, som lige siden at den kom til Danmark i starten af 1990′erne har været populær ...

 • 4.999 kr

  har stambogsførte coton de Tuléar-hvalpe, nogle  uger gamle, vant til omgang med andre dyr og mennesker og dermed velsocialiserede.Faderen er en ren coton de Tuléar og moderen mest coton de Tuléar . Vi tilbyder levering, hvis det er nødvendigt. til detaljer kontakt os direkte på  cotondetulear1987@gmail.com  

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Medlemmer med racen

Relaterede grupper