Karst Hyrdehund

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Karst Hyrdehunden er opkaldt efter Karst plateauet i Slovenien og Italien. Hunden har været mest udbredt i Slovenien og dele af Kroatien. Det var tidligere en hunderace, som hyrder gjorde brug af. En Karst Hyrdehund er en hunderace med temperament, og som er mistroisk overfor fremmede, hvilket gør, at det er særlig vigtigt, at hunden socialiseres, og trænes fra en tidlig alder.

Adfærd og væremåde
Karst Hyrdehunden kan godt have et skarpt temperament. Dette varierer dog for den enkelte hund. Den er meget individuel og mistroisk over for fremmede. Det gør hunden til en rigtig god vagthund. En Karst Hyrdehund skal, ligesom andre store hunde, socialiseres i en tidlig alder, hvis man ønsker, at hunden skal være sammen med mennesker.

Hvis man til gengæld gerne vil have en hyrdehund, skal den socialiseres med dyr fra hvalp. Hvis man tager højde for racens baggrund, som beskytter af fåreflokke over for ulve, bjørne osv., og giver tid til en ordentlig socialisering samt regelmæssig træning, vil man få en god familiehund. Hunden bør dog kun anskaffes af erfarne og seriøse hundeejere.

Hvis man anskaffer sig sådan en hund, bør den have mulighed for at kunne gå frit.

Hunderacens historie
Hunderacen er opkaldt efter Karst plateauet, som ligger i Slovenien og Italien og mere generelt efter Karst landskabet, som strækker sig ind i Kroatien og dele Bosnien og Hercegovina. Hunden er hovedsageligt blevet avlet i Slovenien og Istrien i Kroatien. Forgængeren for den nuværende type rejste med hyrder gennem området, og kom sandsynligvis dertil med nomader.

I 1689 nævnte etnografen Janez Vajkard Valvasor hyrdehundene i området dog uden beskrivelse af de enkelte hunde. I det 20. århundrede begyndte hyrdehundene at blive dokumenteret som en moderne race. De blev først refereret til som den Illyriske Hyrdehund (1939). I lang tid anså man i Jugoslavien Karst Hyrdehund og Sarplaninac som undertyper af den Illyriske Hyrdehund, hvilket resulterede i, at man skabte en krydsning mellem begge racer.

Men efter at have sammenlignet de racer, valgte man at kalde dem for hver sin race i 1968. FCI anerkender hunden som en form for Molosser bjerghund. Hunden er bl.a. eksporteret til USA, hvor den også anerkendes af f.eks. den Amerikanske Kennelklub.

I det 20. århundrede var der flere perioder, hvor bestanddelen af racen var så lav, at man var bange for, at det skulle medføre indavl. Derfor valgte man, at krydse med en enkelt han, som var Newfoundlænder. Man regner med, at der i 2008 kun var mellem 600-700 eksemplarer tilbage af hunderacen. Det betød, at man lavede et avlsprogram for at øge antallet af hundene og forbedre deres karakteristika og genetiske forskellighed.

I dag anses hunden stadig som en sjælden race.

Udseende, pelspleje og helbred
En Karst Hyrdehund er middelstor, harmoniseret og robust i sin fremtoning. Den er desuden muskuløs, og har en stærk kropsbygning, som er rektangulær, fordi den er en smule længere, end den er høj. Både hundens hale og ører hænger. Halen er desuden busket.

Den har en tyk pels, som er lang og flad med rigelig underuld. Hovedet, de forreste kanter af ørene samt det forreste af benene har kort hår. Nakken har langt, stift hår som nærmest skaber en busket manke. Maven har meget langt hår, som ikke er så hårdt. Længden på pelsens hår er mindst 10 cm. Pelsen kræver ikke megen pleje, men skal børstes engang imellem.

Det er en jerngrå hund. Det foretrækkes, at der er en mørk skygge mod maven og lemmerne. På det forreste af lemmerne skifter pelsen til en lys grå og mere sandet farve. Hunden er desuden mørk på snuden, hvilket fortsætter op på kraniet. Bag på hovedet er pelsen grå og sandet med lyst faun hår som kan gå over i sort.

Hanhunden er 57-63 cm og vejer 30-42 kg. Tæven er lidt mindre og måler 54-60 ved skuldrene og vejer 25-37 kg.

Hvad du bør vide om hunderacen:

  • Har temperament
  • Mistroisk over for fremmede
  • God vagthund
  • Skal socialiseres i en tidlig alder
  • Skal trænes fra en tidlig alder
  • Kan blive en god familiehund, hvis man socialiserer og træner den
  • Stærk fysik

Har du en Karst Hyrdehund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Medlemmer med racen

Relaterede grupper