Jämthund

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


En Jämthund er en ulvelignende hunderace, som kan kendes ved, at den bærer sin hale oprullet. Det er en svensk race, som tidligere har været brugt til at trække slæder og gå på elgjagt. Det er en kærlig familiehund, men som grundet sin jagtbaggrund har brug for regelmæssig motion. Den må ikke opholde sig for meget indendørs, eftersom den hurtigt kan komme til at kede sig.

Adfærd og væremåde
Jämthunden er rolig og kærlig sammen med sin familie. Den kan til gengæld være dominerende, når den er sammen med andre hunde. Den har et stærkt jagtinstinkt, og er en hund, som kan bruges til mange forskellige ting. Den kan f.eks. fungere som jagthund, men elsker også at være sammen med og hygge med familien. Jämthunden er glad for at lære, og vil gerne tilfredsstille sin ejer, hvilket gør den forholdsvis nem at træne.

Grundet sin baggrund som jagthund er det en hunderace, som har brug for regelmæssig motion både for at holde hunden i god fysisk i form, men også for at stimulere den mentalt. Hvis hunden kun opholder sig indendørs, vil den hurtigt komme til at kede sig, og kan blive destruktiv.

Hunderacens historie
Jämthunden er en svensk hunderace, som tilhører gruppen af spidshunde. Den fik sin første officielle anerkendelse som selvstændig hunderace i 1946 grundet et intensivt arbejde, som bl.a. blev udført af Aksel Lindström. Tidligere havde man anset hunden for at være den samme art som Norsk Elghund, hvilket kan undre, eftersom Jämthunden er noget større end en Norsk Elghund.

Selvom det tog racen lang tid at opnå sin officielle anerkendelse, har den i mange år været avlet lokalt i Jämtland. Det hævdes endda, at den har eksisteret siden slutningen af den sidste istid. Igennem årene er Jämthunden blevet brugt til at jage elge og trække slæder. Den kaldes også på den lokale dialekt for Bjørnehund, hvilket skyldes, at den er en af de eneste hunde, som ikke trækker sig for en bjørn.

Udseende, pelspleje og helbred
Jämthunden minder om en ulv, men har en løs krøllet hale, som hænger fra ryggen. Hvis halen er krøllet stramt sammen eller tynd, er det noget, som anses som en alvorlig fejl. Når hunden er afslappet, vil halen falde ned og blive lige. Den har oprejste ører med stort mellemrum. Pelsen er dobbelt og kommer i alle former for agouti. Snuden er medium til lang og vil være hvid. Det samme er kinderne, og den vil have samme typiske aftegninger som en ulv.

Hannens størrelse er mellem 57-65 cm, og den vejer 30-35 kg. Tæven er lidt mindre med en skulderhøjde på 52-60 cm og vejer 25-30 kg. Pelsen har brug regelmæssig børstning. Man bør til gengæld ikke bade den ofte, fordi det kan udtørre pelsen, som ellers er modstandsdygtig over for det meste vejr.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Ulvelignende hund som bærer sin hale oprullet
 • Er blevet brugt til elgjagt.
 • Rolig sammen med sin familie
 • Kræver en del motion
 • Kommer hurtigt til at kede sig, hvis den opholder sig for meget indendørs

Har du en Jämthund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 5.000 kr

  har stambogsførte coton de Tuléar-hvalpe, nogle  uger gamle, vant til omgang med andre dyr og mennesker og dermed velsocialiserede.Faderen er en ren coton de Tuléar og moderen mest coton de Tuléar . Vi tilbyder levering, hvis det er nødvendigt. til detaljer kontakt os direkte på (  cotondetulear1987@gmail.com  )

 • 5.000 kr

  Coton de tulear Ægte Coton de Tulear – Bomuldshund med meget fin stamtavle de er en meget rolig men absolut også livlig famile hund, og er 100% børne venlig. bomuldshund1987@gmail.com

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg