Hovawart

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Hovawarten stammer fra Tyskland. Ordet betyder gårdvogter, og beskriver dens tidligere beskæftigelse. Det er en hunderace, som kræver en del motion og mental træning. Den skal desuden socialiseres fra en tidlig alder, så den er mindre reserveret og vagtsom overfor nye og fremmede ting og mennesker.

Adfærd og væremåde
Hovawarten er en god brugshund, som kan bruges til forskellige ting. Den er ligevægtig og godmodig, men besidder også forsvars- og kampdrift.

Hovawarten er en god familiehund, eftersom den vil være meget loyal over for sin familie. Den har tidligere været en brugshund, som arbejdede som vagthund, hvilket den stadig kan fungere som. Dette gør også, at den kan være reserveret overfor fremmede. Hunderacen er desuden en god sporhund. Racen har brug for regelmæssig og kærlig hundetræning samt meningsfulde aktiviteter gennem hele livet.

Det skyldes bl.a., at det er en aktiv hund, og derfor også kræver en del motion. En Hovawart er samtidig intelligent og selvstændig samt har brug for at blive stimuleret mentalt. Hvis man gør disse ting, og samtidig arbejder med socialisering fra en tidlig alder, nedsætter man racens reservation overfor nye og ukendte ting.

Hunden trives godt med at være udendørs, hvor den har mulighed for at udnytte sine kræfter og energi. En Hovawart har et godt forhold til sin ejer og familie, og vil ofte forsøge at skabe nær kontakt. Under opdragelsen skal man gøre dette med tålmodighed, venlighed og konsekvens. Det er desuden en god ide at gøre brug af sportræning, fordi det vil stimulere og trætte hunden mentalt. Det er en lærenem og samarbejdsvillig hunderace.

Hunderacens historie
De første dokumenterede tegn på racen er fra 1210, hvor et tysk slot, Ordensritterburg, blev belejret af slaviske tropper. Til sidst blev slottet overmandet, og den tyske herre blev slået ihjel, men den ene af børnene blev reddet af slottets Hovawart. Hunden var selv såret, men fik alligevel trukket det lille barn hen til naboslottet, hvorved den reddede drengens liv. Drengen blev senere en vigtig figur inden for jura og skrev bl.a. en lovtekst, hvor der var nævnt, at hvis man slog en Hovawart ihjel eller stjal den, skulle man betale et beløb.

I 1473 blev Hovawarten nævnt som en af de fem noble racer på en liste af Heinrich Mysinger. Dette sammen med benævnelsen inden for jura bevirker, at racen må have været temmelig genkendelig i landet, og at man har haft samme agtelse for den, som man havde for jagthunde.

Efter Middelalderen begyndte Hovawartens popularitet at dale, og den blev i stedet erstattet med nyere arter som den Tyske Hyrdehund. Det bevirkede, at den næsten var forsvundet i begyndelsen af det 20. århundrede. En gruppe entusiaster, her i blandt Kurt Friedrich König, besluttede dog i 1915 at forsøge at rede arten.

Han begyndte et avlsprogram, hvor han krydsede hunde, som han havde fundet på gårde i Schwarzwald regionen, med bl.a. Kuvaszok, Newfoundlændere og Tyske Hyrdehunde. Det bevirkede, at man i 1922 kunne føre den første Hovawart ind i det tyske avlsregister. Arbejdet fortsatte og i 1937 blev racen officielt anerkendt af den Tyske Kennelklub.

Det hårde arbejde blev dog næsten ødelagt, da 2. Verdenskrig brød ud, eftersom tyskerne brugte hunden pga. dens evner i krigen. Da krigen sluttede, var der kun nogle enkelte tilbage. Endnu en gang begyndte nogle entusiaster at avle racen, og i 1947 blev der skabt en ny klub ”Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde Coburg.” Denne eksisterer stadig i dag.

I 1964 blev Hovawarten anerkendt som Tysklands syvende arbejdsrace, og interessen for arten bredte sig til andre lande.

Udseende, pelspleje og helbred
Hovawarten er en middelstor og kraftfuld hund. Den er rektangulær og kan kendes på dens hovedform og kropsbygning. Den har ovale øjne, som er mørkebrune til mellembrune.

Ørene er trekantede og hængende. De sidder højt og et godt stykke fra hinanden, hvilket får issen til at virke bred. Ørene har en længde, som går mindst til mundvigen. Når hunden er rolig, ligger de fladt ind til hovedet, men når den er opmærksom kan de vende en smule fremad.

Hannen er normalt mellem 63-70 cm, mens tæven er noget mindre og kun måler 58-65 cm. Vægten ligger mellem 30-50 kg. Pelsen er lang og kraftig, og den har kun lidt underuld. Den er lang på bryst, bug, forsiden af benene samt på halen. Farven kan have tre varianter.

Den kan enten være helt sort eller bland samt den kan være sort med blonde aftegninger.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Kan bruges som bl.a. vagt-, sporings- og redningshund
 • Knytter sig meget til sin familie
 • Kræver en del motion
 • Vigtig med socialisering og opdragelse fra hvalp
 • Må ikke opdrages for hårdt
 • God familehund

Har du en Hovawart? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 3.000 kr

  Hvalpene er efter sunde og raske familiehunde, der naturligvis er tjekket for dvs. Inden avl. Inden afrejse vil hvalpene få, - 3x Ormekur - Loppekur - Chippet - Vaccineret - Sundhedsbog - Registeret i DK hunderegister - Sundhedstjek *Ydeligere ...

 • 3.000 kr

  Pomeranian , hvalpe, Vi har fået to bedårende hvalpe. De blir’ selvfølgelig chippet, vaccineret og får ormekur inden afrejse. De er rene pomeranian, De er stueopdræt og blir vant til daglige lyde, ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Medlemmer med racen

Relaterede grupper