Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Hønsehund

Egenskaber: , , , , , , , , ,

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Hønsehunden er en jagthund, som blev fremavlet i 1800-tallets Tyskland. Hunderacen er en muskuløs og mellemstor hund. Hønsehundenss mest kendetegnende egenskaber er hundens tråd-agtige og vandafvisende pels og skægagtige pels på ansigtet.

Hønsehunden findes i tre varianter, som alle minder meget om hinanden: Ruhåret Hønsehund, Kort-håret Hønsehund og Langhåret Hønsehund.

Adfærd og væremåde
Hønsehunden er meget kærlig, aktiv og intelligent. Hunderacen er ivrig for at lære og loyal overfor sin familie. En Hønsehund har brug for en ejer, som er konsistent og konsekvent i sin tilgang til hunden.

Hønsehunden er en arbejdshund, og kan derfor godt lide at være aktiv og udføre opgaver for sin ejer. En Hønsehund er venlig overfor mennesker, som den kender i forvejen men naturligt reserveret overfor fremmede – det er derfor vigtigt at socialisere hvalpen tidligt.

Hønsehunden kan være ret egenrådig og elsker at strejfe omkring. Hunderacen er stærk og energisk og kan derfor let komme til at kede sig og blive svær at håndtere, hvis hunden ikke får nok motion. Hønsehunden er en god alsidig jagthund, der kan jage enhver slags vildt i ethvert terræn.

Hunden har en god næse, og kan spore og hente vildt både på land og i vand. Fordi hunden er stabil, livlig og energisk klarer den sig normalt bedst med ældre hensynsfulde børn. En Ruhåret såvel som en kort-håret eller langhåret Hønsehund kan socialiseres til at fungere fint med andre kæledyr eller hunde og kan trænes til at være en god vagthund.

Hunderacens historie
Den Ruhårede Hønsehund er ca. 120 år gammel som hunderace. Hunderacen blev oprindeligt fremavlet i Tyskland, hvor hundeavlere ønskede at udvikle en robust og alsidig jagthund, der kunne arbejde tæt sammen med enten en person eller et mindre jagtselskab, der jagede til fods i varierende terræn; fra bjerglandskaber i Alperne, til tætte skove og mere åbne områder med bondegårde og små byer.

Den hunderace, som tyskerne havde i tankerne, skulle have en solid pelse, som kunne beskytte hunden i alt slags vejr, men stadig være let at vedligeholde. Hvilke hunderacer, der er indgået i avlen er tvivlsomt, men andre pointer-hunde er sandsynligt.

Nogle af de karaktertræk tyskerne søgte at udvikle i den nye hunderace var:

 • Søge efter og lokalisere vildt
 • Hente både fjerkræ og pelset bytte – også i vand
 • At være nem at træne
 • At kunne spore og lokalisere såret vildt
 • Være frygtløs overfor levende vildt – så som en ræv
 • Være en hengiven kammerat og kæledyr
 • Være en god vagthund, der kunne beskytte ejerens familie og ejendom

Udseende, pelspleje og helbred
Hønsehunden findes i tre varianter som er Ruhåret Hønsehund, Kort-Håret Hønsehund og Langhåret Hønsehund. Den Ruhårede og Kort-Hårede Hønsehund er blandt de mest populære hunderacer i Danmark. Det er ikke så ofte, at man ser en Langhåret Hønsehund i Danmark.

Den funktinoelle trådagtie pels er hunderacens mest specielle kendeteng. Pelsen er modstandsdygtig overfor al slags vejr og er vandafvisende. Underpelsen er tyk nok til at isolere mod kulden om vinteren, men er så tynd, at den næsten er usynlig om sommeren. Den ydre pels er kort, lige, rå, trådlig og ligger fladt mod hunden. Lavere på benene er pelsen kortere og mellem tæerne er den blødere i tekstur.

På hovedet er pelsen naturligt kortere og tættere mod kraniet. Over hundens skuldre og rundt om halen er pelsen meget tyk og tung. Øjenbrynene er af stærke, lige hår. Skæg og knurhår er medium i længde. Hønsehunden har svømmehud på poterne og er en god svømmer.

I lande, hvor det ikke er forbudt, er hundens hale typisk afklippet til 2/5-dele af halens normale længde. Hundens hale, hvis den ikke er afklippet, bør nå ned til haserne.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Kan fint fungere som familiehund
 • God stående jagthund
 • Kræver en hel del motion og aktivering
 • Er forholdsvist nem at træne

Har du en Hønsehund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 8.000 kr

  Vi har stadig 5 tæver og 2 hanner tilbage efter Dodo og Kærholt Sax (Herman). Begge forældre er gode jagt- og familiehunde, og er også præmieret på diverse prøver. Når hvalpene d. ...

 • 1.800 kr

  Blanding af Hønsehund / Schæfer. Jeg har 10 hvalpe som er blanding af Schæfer og Ruhåret Hønsehund. Hønsehunden (faderen) er af fin afstamning med jagt. Begge hunde er fantastiske, rolige familiehunde og hundene ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper