Haldenstøver

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Haldenstøver menes at være den ældste af de norske driver jagthunde. Den har tidligere også været kaldet Bisseberghund og Ankerstøver. Det er en middelstørrelse hund, som bliver brugt til jagt på harer og andet småt vildt. Den minder om en Amerikansk Foxhound, men er mindre. Det er en hund uden umiddelbare helbredsproblemer.

Adfærd og væremåde
Haldenstøveren betegnes som en klog hund, som er nem at omgås. Det er en kærlig hund og en dygtig jæger, hvilket både gør den til en god familiehund til en familie, som også går på jagt. Hundercaen har ry for at være god omkring børn. Haldener er energiske og kræver en del motion for at trives optimalt. De kan klare sig i koldt vejr, og kan holde et højt tempo i en lang periode.

De har det bedst i hjem, hvor der er mulighed for at komme ud og lege i store områder, eller hvor ejeren har en aktiv livsstil. Hvis den er inaktiv i for lang tid af gangen, vil den blive rastløs og ulykkelig.

Haldenstøveren kan bruges til jagt på f.eks. hare og rødræv. Når Haldenstøveren er på jagt betegnes hunden som energisk og udholdende. En Haldenstøver jager ikke i flok, som man ofte ser det med andre jagthunde. De er i stedet avlet til at kunne jage alene med sin ejer.

Hunderacens historie
Man regner med, at hunderacen har sin oprindelse i Østfold i første halvdel af 1800-tallet. Omkring 1860 begyndte gårdejeren Hans Larsen Bisseberg, som var bosiddende i Østfold, at avle på racen. Af den grund hed den i en periode Bisseberghund. Den fik først sit nuværende navn i 1938. Man regner med at racen fremkom af en blanding af en lokal støver, Harrier, Foxhound og muligvis noget Beagle eftersom Haldenstøveren har mange fællestræk med disse racer både i bygning og i adfærd.

Hunderacens antal voksede frem til 1930, men året efter udbrød der hundepest i Østfold, hvilket næsten udryddede racen. Oscar H. Nylænde fra Skjeberg valgte at gøre en stor indsats for at redde arten i mange år, hvilket til sidst resulterede i, at racen blev anerkendt som sin egen. Efterfølgende har populariteten af den være vekslende. Det har betydet, at hunderacen ikke er talrig noget sted i dag.

Udseende, pelspleje og helbred
En Haldenstøver minder om en Amerikansk Foxhound i udseende, men er mindre. Det er en rektangulær hund, som er kraftig men ikke decideret tung. Ryggen er bred og muskuløs. Brystet er dyb. Hunden har en glat pels med lige og tætte dækhår. Den har desuden tæt underuld. Pelsens farve er sort og hvid med hvide og sorte mærker og brune skygger på hoved og ben.

Den har hængende ører. Halen er forholdsvis tyk og hænger lavt. Folk som avler Haldener forsøger at skabe en bestemt fod med høje, tætte og lange tæer med tæt pels. Dette skyldes, at det vil give den en større stabilitet og varme i terrænet, når der ofte kan være sne og andet svært terræn.

Størrelsen på hanhunden er 52-60 cm, mens tæverne kun kan blive 50-58 cm høje. Hunden har en gennemsnitlig levealder på 12 år. Det er desuden en sund race, som ikke har umiddelbare helbredsproblemer.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Er en norsk hunderace
 • Er ikke talrige
 • God familiehund
 • God til børn
 • Jagthund til småvildt
 • Kræver en del motion
 • Har ingen umiddelbare sundhedsproblemer.

Har du en Haldenstøver? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 6.000 kr

  1 tæve og 2 hanner klar til at rejse hjemmefra de vil ved afrejse være chippet, have sundhedsbog, fået 3 x ormekur, være vaccineret Deres forældre er testet for alt, hofter, ...

 • 6.000 kr

  Fransk Bulldog hvalpemed NEBKC stambog til salg. kuld på 3 hvalpe, 1 tæver og 2 hanner. Alle hvalpe er sunde og raske og vi nyder hvert et øjeblik med dem! ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper