Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Grosser Schweizer Sennenhund

Grosser Schweizer Sennenhund er den største af de fire racer af Sennen. Det er en trefarvet hund, som er solidt bygget med en kraftig knoglestruktur samtidig med, at den er muskuløs. Selv om den er forholdsvis stor og vejer meget, har den stor udholdenhed, og er adræt.

En Grosser Schweizer Sennenhund er kærlig over for sin familie og er ikke aggressiv over for fremmede eller andre dyr, med mindre disse forekommer truende.

Adfærd og væremåde
Der er tale om en glad hund med en entusiastisk natur og en stor kærlighed til mennesker og ikke mindst børn. Grosseren er både social, aktiv, rolig og værdig på samme tid. Det betyder også, at det er en hund, som kræver en del plads. Hunderacen vil ikke trives i en kennel, fordi den nyder at bruge tid med sin familie, som hunden både kræver opmærksomhed og fysisk kontakt fra.

Hunderacen vil gerne tilfredsstille sin ejer, og kan i arbejdssituationer både være kloge, trofaste og en villig arbejder. Det er en intelligent hund, som kan være både stædig og beslutsom, hvilket måske skyldes hundens selvsikre natur. Intelligensen medvirker dog også til, at den er lærenem, men den kan være svær at lære ikke at tisse indenfor samtidig med, at den kan have en tendens til at spise alt.

Aktivitetsniveauet er forskelligt for den enkelte hund. De er som regel aktive i en kort periode, hvorefter de sover. Deres baggrund bevirker, at de godt kan lide at have et arbejde at skulle udføre, men de er også glade for vandreture, lydighedstræning, hyrde kvæg og andre ting.
Det ligger naturligt til hunderacen at være opmærksom, hvilket gør den til en god vagthund, eftersom den lægger mærke til sine omgivelser, og hurtigt kan give alarm.

En Grosser er modig og vil blive stående, imens de giver hals, hvilket vil skræmme de fleste væk. Hunderacen er dog ikke selv aggressiv overfor fremmede, som ikke virker truende. Det er samtidig en hund, som heller ikke har noget mod hverken fremmede steder, lyde eller mennesker og på samme måde accepterer de også andre dyr.

De kræver en del træning fra de er hvalp, så de kan lære at styre deres enorme krop, og man som ejer har styr på den. De modnes samtidig langsomt, hvilket gør, at det er nødvendigt med regelmæssig og pålidelig træning for at skabe grundlaget for en god opdragelse.

Hunderacens historie
Man er ikke sikker på hunderacens oprindelse. Den mest populære teori mener, at hunden nedstammer fra Molosseren, som var en stor Mastiff-agtig hund, som de romerske legionærer havde med, da de invaderede alperne.

En anden teori siger, at 1100 f.Kr. kom en gruppe mennesker med en stor hund til Spanien, som senere migrerede mod øst og fik indflydelse på udviklingen af flere hunde bl.a. Den Spanske Mastiff og Sennenhundene.

En tredje mulig teori er, at hunden blev avlet af indfødte i det centrale Europa i en tid, hvor mennesker levede vildt og af egne afgrøder og dyr. Lige meget om det er den ene eller anden teori, regner man dog med, at Grosser Schweizer Sennenhund er et resultat af en krydsning mellem en lokal race og en stor Mastiff-agtig type, som kom til landet med mennesker fra andre lande.

Hunden er blevet brugt af bønder, hyrder og handlende i det centrale Europa. Racen var avlet til at trække tunge ting, som kunne bruges af disse faggrupper. Desuden var det en god vagthund, som også havde gode egenskaber for at styre flokke af kvæg. Hunden er adræt og stærk og har arbejdet i mange forskellige områder.

Man regner med, at hunderacen på et tidspunkt var den mest populære hund i Schweiz, men den var så godt som uddød i det 19. århundrede. En mand, Heim, fik igen gang i avlen og op gennem det 20. århundrede steg antallet langsomt. I dag er det stadig en sjælden art også i hjemlandet Schweiz. Den blev først internationalt anerkendt i 1939, da racens standard blev publiceret af FCI.

Udseende, pelspleje og helbred
Grosseren er en kvægdriver race med stor knoglestruktur og en imponerende styrke. På trods af de store knogler og muskulaturen formår hunden alligevel at være adræt og fungerer godt indenfor alle pligterne på en gård i en bjergregion. Den er sort på ryggen, ører, hale og størstedelen af benene.

Kinderne skal helst være rustrøde, og der skal være et mærke på størrelse med en tommelfinger over øjet. Denne farve skal også gå igen på benene mellem det hvide og sorte. Snuden, poterne, halespidsen og fra snuden til øjnene vil også være hvidt. Avlere foretrækker symmetriske markeringer.

Grosser Schweizer Sennenhund har en dobbeltpels, hvor den yderste kan være både kort, lige og fin samt længere, mere bølget og grovere. Racen kan dog også komme i andre farver, hvilket inkluderer blå, hvid og rødbrun. Dog altid trefarvet. Hunden fælder hele året og store perioder med meget fældning en eller to gange om året.

Højden på hanhunden ligger mellem 65-72 cm og vejer 45-64 kg. Tæven er lidt mindre med en højde på 60-69 cm og vejer mellem 36-52 kg. Hunden er en smule længere end den er høj. Den har ifølge en amerikansk undersøgelse en gennemsnitlig levetid på 6,75 år. Det skal dog bemærkes, at den gennemsnitlige levealder kan være forskellig fra land til land.

Hunderacen er forholdsvis sund på trods af sin enorme størrelse, hvilket betyder, at den har meget færre problemer i forhold til andre på samme størrelse. De kan dog få problemer med vandladningen, øjenlågene, at slikke sig konstant, epilepsi, maven og hoftedysplasi.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Meget stor og muskuløs hund
 • Kærlig over for sin familie og god til børn
 • Ikke aggressiv overfor fremmede og andre dyr
 • Kræver en del motion og plads
 • Skal have regelmæssig træning fra hvalp
 • Vil gerne arbejde og aktiveres
 • Har generelt et godt helbred af en stor hund at være

Har du en Grosser Schweizer Sennenhund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 10.500 kr

  Allergivenlige og kærlige hundehvalpe sælges. Det er stueopdræt, de færdes inde og ude, er vant til dagligdagslyde og kat. 1 han og 2 tæver. Hvalpene vil være dyrlægetjekket, vaccineret, behandlet ...

 • 4.500 kr

  De har vaccineret 8 uger, chippet sundhedschekket reg i dk hunderegister fået ormekur og lopoekur Halsbånd og mad medfølger . nteresseret kontakt kun seriøs henvendelser tak kontakt  ( cotonpups1987@gmail.com )

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper