Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Gravhund

Egenskaber: , , , , , ,

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Gravhunden er en kortbenet og langstrakt hunderace. Hunderacens tyske navn ”Dachshund” betyder direkte oversat grævlinge hund. Gravhunden blev fremavlet til at spore, jagte og jage grævlinge og andre huleboende dyr op ad huller under jagt.

Miniature gravhunden skulle jage kaniner. Gravhunden findes i tre varianter: Ruhåret Gravhund, Kort-håret Gravhund og langhåret Gravhund. Gravhunden findes også i forskellige størrelser: Miniature Gravhund, Dværg Gravhund og Standard Gravhund.

Adfærd og væremåde
En Gravhund har ikke brug for så meget motion og kan godt bo i en lejlighed, hvis den dagligt luftes. Gravhunden er intelligent, modig, årvågen, livlig og stolt.

Gravhunden er også meget selvstændig hvilket kan udmønte sig i, at hunden kan være stædig. En Gravhund kan godt være lidt reserveret så tidlig socialisering med andre hunde og fremmede mennesker er en god idé.

Hunderacens historie
Nogle teoretikere har den opfattelse, at gravhunden har rødder helt tilbage til det gamle Egypten, hvor indhuggede billeder forestillede kortbenede jagthunde. Det Amerikanske Universitet i Cairo har fundet mummificerede rester af gravhundeagtige hunde i antikke egyptiske begravelsesurner, der måske kan give støtte denne teori.

Men uomtvistet er den moderne Gravhund et resultat af europæisk avling, som inkluderer elementer af tyske, franske og engelske jagthunde og terriere. Gravhunde har været holdt i royale hof over det meste af Europa, inkl. Queen Victoria, som var specielt glad for hunderacen.

Gravhunden var oprindeligt fremavlet til at jage grævlinge og andre huleboende dyr. De første verificerede referencer til Gravhunde (oprindeligt benævnt ”Dachs Kriecher” eller ”Dachs Krieger” – grævlinge kriger) findes i bøger fra det tidlige 1700-tallet.

Før dette eksisterer der referencer til ”grævlinge hunde” og ”hul hunde”, men disse referer mere sandsynligt til specifikke formål mere end til specifikke hunderacer. Den originale tyske dachshund var større end den moderne hunderace, og vejede mellem 14 til 18 kg.

Selvom hunderacen er berømt for dens benyttelse i udryddelse af grævlinge, var gravhunden også ofte benyttet til at jage kaniner, ræve, spore såret vildt, og i flokke blev gravhunden også brugt til at jage vildsvin eller endda jærv. Det er den gængse opfattelse, at gravhunden blev introduceret i Amerika mellem 1879 og 1885.

Gravhundens liggende ører og den famøse kurvede hale blev bevidst avlet ind i hunderacen. De liggende ørers formål er at sikre, at græs frø, snavs eller andet ikke kommer ind i hundens ørekanal. Den kurvede hale har to formål; at gøre gravhunden mere synlig i højt gras, og for at kunne assistere ejeren i at trække hunden ud af et hul i jorden, hvis den sidder fast.

Den glatte gravhund er et kryds mellem den tyske korthårede pinscher og Bracke. Den langhårede gravhund er et kryds mellem alle små hunderacer i spaniel gruppen, den tyske Stoberhund og den glathårede Gravhund. Den Ruhårede Gravhund er et kryds mellem den glathårede Gravhund, Dandie Dinmont Terrier og den tyske ruhårede pinscher.
Dronning Margrethe og Prins Henrik har haft mange Gravhunde.

Udseende, pelspleje og helbred
Grundet deres lange og smalle bygning bliver gravhunden tit kaldt en wiener hund. Uanset dens tyske oprindelse af gravhundens engelske navn Dachshund, bliver Gravhunden kaldt enten Dackel eller Teckel i tysktalende lande.

Gravhunden findes i tre varianter: Ruhåret Gravhund, Kort-håret Gravhund og langhåret Gravhund. Gravhunden findes også i forskellige størrelser: Miniature Gravhund, Dværg Gravhund og Standard Gravhund.

Den funktionelle trådagtie pels er hunderacens mest specielle kendeteng. Pelsen er modstandsdygtig overfor al slags vejr og er vandafvisende. Underpelsen er tyk nok til at isolere mod kulden om vinteren, men er så tynd, at den næsten er usynlig om sommeren. Den ydre pels er kort, lige, rå, trådlig og ligger fladt mod hunden.

Lavere på benene er pelsen kortere og mellem tæerne er den blødere i tekstur. På hovedet er pelsen naturligt kortere og tættere mod kraniet. Over hundens skuldre og rundt om halen er pelsen meget tyk og tung. Øjenbrynene er af stærke, lige hår. Skæg og knurhår er medium i længde.

Hvad du bør vide om Gravhunden:

 • Lille og nem størrelse, som kan fås med lang eller kort pels i mange farver
 • En Gravhund har et lille motionsbehov
 • Er livlig og legesyg
 • Har et godmodigt temperament og kommer godt ud af det med andre hunde og dyr
 • Lever som regel et langt liv (op til 15 år)
 • En Gravhund kan godt være stædig
 • Gravhunden kan godt være aggressiv overfor især større hunde, den ikke kender
 • Jagtinstinktet i en Gravhund gør, at den godt kan finde på at jagte de helt små dyr
 • Kan være svær at gøre stueren som hvalp
 • Kan have en tendes til at gø meget
 • Kan som regel godt lide at grave en masse huller i haven

 

Har du en Gravhund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 6.000 kr

  miniature gravhund hvalpe, en lys tæve og en chokoladebrun han søger nyt hjem. Hvalpe er meget sociale, kommer fra prisvindende forældre som bor begge hjemme. Vaccine, chip,pas.

 • 4.500 kr

  Rufus er en livlig og glad hund med stor personlighed. Bliver ca.5-8 kg og ca 20-25 cm høje – målt over skulderen som voksen Mor Thea er fin Shih Tzu ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Medlemmer med racen