Finsk Støver

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Finsk Støver er en mellemstor driver jagthund. Den stammer fra den støvertype, som opstod i Finland i slutningen af 1800-tallet. Hunden hedder på finsk suomenajokoira. Den er avlet til jagt på hare og ræve. Hunderacen kræver meget motion, og trives bedst i aktive familier og ideelt ved jægere.

Adfærd og væremåde
En Finsk Støver kræver en hvis mængde motion og plads for at trives og trænger til muligheden for at løbe frit. Det er en harmonisk og rolig hund, som har et godt gemyt. Den er også let at træne og kan godt lide at få opgaver, hvor den skal bruge sin intelligens. Det er en hund, som vil fungere godt i en aktiv familie, som bruger meget tid i skoven og marken.

Som familiehund er det en god og rolig hund. Det ideelle vil være at bo ved jægere, som tager den med i jagtsæsonen. Racen er en udpræget jagthund, som kan jage småvildt som hare og ræve. Den er ikke tilladt at bruge til jagt på rådyr. Når den er på jagt, er den energisk, udholdende og selvstændig. Udover jagt er der også en hund, som egner sig til brug i mange andre fag f.eks. eftersøgningshund, sporhund og narkohund.

Hunderacens historie
Den Finske Støver er fremavlet gennem krydsninger i 1800-tallet, fordi Finland gerne ville have sin egen jagthund af støvertypen. Det er blevet hævdet, at projektet allerede blev igangsat i 1700-tallet, men man kan ikke reelt snakke om en Finsk Støvertype før anden halvdel af 1800-tallet. Man mener, at hunderacen har aner fra Svensk Støver, den russiske Kostromstøver, Foxhound, Harrier og Kerry Beagle. Der er dog ingen, som ved, hvor meget de enkelte racer er indgået i processen.

I 1893 blev der taget initiativ til at skabe en standard for racen, som var i gang med at blive populær pga. sine jagtegenskaber. Den første rigtige standard stod klar i 1932, hvorefter der i 1948 blev lavet en stambog.

I Skandinavien er den Finske Støver stadig en meget populær jagthund, hvorimod den ikke er særlig kendt uden for Norden.

Udseende, pelspleje og helbred
En hund af denne race vil fremstå rektangulær og massiv uden dog at forekomme tung. Den har et ædelt hoved med mørke nakkehår og sorte markeringer i panden. Snuden er veludviklet med stærke kæber. Den har mørke øjne og forholdsvis lange ører, som er brede ved basen.

Halsen er mellemlang og kraftfuld. Hunden har et dybt bryst, og en optrukket buglinje. Dens ryg er lang, ret og muskuløs. En Finsk Støver har desuden muskuløse lemmer og solide ben. Halen er lang og bliver tyndere mod halespidsen. Halen er normalt ud fra ryggen eller lidt lavere.

Støveren har en mellemlang pels, som er kort tæt og grov. Den er trefarvet med sorte, rustbrune og hvide farver. Den har en sort manke hen over ryggen, rustbrune aftegninger på hovedet, bugen, skuldrene, benene og halen og er hvid på snude, pande, hals, bryst og nederst på ben og halespids.

En hanhund af denne hunderace bliver mellem 55-61 cm og vejer omkring 23-27 kg. Tæven er lidt mindre og måler 52-58 cm i højden og vejer 2-3 kg mindre. Den har desuden en levetid på ca. 12 år. Den Finske Støver kan lide af en arvelig sygdom, cereballar ataxia, som gør, at man må aflive mange hvalpe.

Dette skyldes en mutation i et gen, som bevirker, at deres endoplasmatiske reticulum bliver ødelagt, hvilket giver sygdommen. Man håber, at der vil blive udviklet en test, som kan teste for dette gen, så man kan avle det helt ud af hunderacen.
Den korte pels er nem at vedligeholde. Man kan nøjes med at børste med en fast børste. Man kan gøre brug af tørshampoo, hvis der er behov for det. Pelsen har ikke brug for at blive vasket med mindre den er ekstremt beskidt.

Finske Støvere fælder lidt.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Har brug for meget motion
 • Har det bedst i aktive familier med mulighed for ture i skov og mark
 • Er lærenem
 • Jagthund som er god til småvildt
 • Kan have den arvelige sygdom Cereballar ataxia

Har du en Finsk Støver? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 5.000 kr

  Måske bedre kendt som en bomuldshund. En Coton de tulear er en allergivenlig lille hund, som lige siden at den kom til Danmark i starten af 1990′erne har været populær ...

 • 4.999 kr

  har stambogsførte coton de Tuléar-hvalpe, nogle  uger gamle, vant til omgang med andre dyr og mennesker og dermed velsocialiserede.Faderen er en ren coton de Tuléar og moderen mest coton de Tuléar . Vi tilbyder levering, hvis det er nødvendigt. til detaljer kontakt os direkte på  cotondetulear1987@gmail.com  

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper