Finsk Lapphund

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Den Finske Lapphund nedstammer fra de hunde, som Samerne brugte til at vogte deres rensdyr med. Det er en god familiehund, som fungerer godt med børn. Det er desuden en intelligent og selvstændig hund, hvilket gør, at man skal holde øje med den. Den har en strittende arktisk pels, som gør, at den er modstandsdygtig over for fugt og kulde. Det er den ene af de to hunderacer i Finland, som kan leve udenfor.

Adfærd og væremåde
Den Finske Lapphund er en selvstændig hund. Dens forfædre blev brugt som hyrdehund af Samerne, som var nomader. Dette betyder, at hunderacen er meget fleksibel, og er en stærk og god udendørshund, hvis man ynder at lave aktiviteter. Den trives fint i kolde omgivelser, og er en af de eneste to hunderacer i Finland, som kan leve udenfor. Den kan dog også affinde sig med et par gåture og hygge indenfor.

Den begynder ikke at blive overenergisk, hvis man i nogle dage ikke har haft tid til ture og aktivering. Dette er en af grundene, som gør den til en god familiehund, men også at den elsker både børn og voksne. Hunden er generelt venlig og imødekommende over for mennesker.

Det er en meget intelligent hunderace, som er nem at have at gøre med i hverdagen. Den er dog selvstændig og nysgerrig, hvilket bevirker, at der skal opdrages på den, og man skal holde øje med den. Derfor skal man ikke anskaffe sig en Finsk Lapphund, hvis man ønsker en hund, som er meget lydig og altid kan gå uden snor. Den egner sig godt som alarmhund, da den er meget opmærksom og vil gø, hvis der kommer fremmede.

Hunderacens historie
Finsk Lapphund har sin oprindelse hos Samerne, som brugte hunden til at hyrde sine rensdyr. De fandtes i Lapland, som dækker over dele af Finland, Sverige, Norge og Rusland. Den blev både brugt som vagthund og selskabshund, og var ifølge gamle overleveringer så vigtig, at den fik mad, som den første. Hunden har været brugt til dette formål i flere århundrede.

Hunden var på daværende tidspunkt længere i kroppen og mere rektangulær med en lang lige hale, som ville krølle op over ryggen. Den Finske Lapphund er den hund, som minder mest om den hund, som samerne brugte til at assistere dem med flokken.

Nordmændene og Svenskerne var de første, som overvejede at standardisere hundene i Lapland før 2. Verdenskrig. I efterkrigstiden var hundracen tæt på at uddø. I 1944 fastsatte FCI en standard for den Svenske Lapphund, hvorefter den Finske hurtigt fulgte efter. Man regner med, at denne hunderace var krydsning mellem Krelian Bjerghund og rensdyrhundene.

Udseende, pelspleje og helbred
Den Finske Lapphund er en mellemstor hund, som er stærkt bygget. Hunden er en smule længere end den er høj. Den er mellem 46-52 cm høj for hanner og 41-47 cm for tæver. Sidstnævnte vil normalt veje 10-15 kg, mens hannen vejer 13-18 kg. Den har en grov arktisk pels, som ”stritter” ud fra kroppen. Det er denne pels, som gør, at hunden er modstandsdygtig overfor vand og kulde. Pelsen må ikke være flad og skinnende, da den så ikke kan afvise fugt og kulde. På trods af pelsen kræver den kun moderat pleje, for den skal ikke vaskes med mindre, den har rullet sig i noget, og man behøver kun børste den ca. hver anden måned.

Den fælder 1-2 gange årligt, hvor den smider underulden, hvilket kræver flere børstninger og mere rengøring. Pelsen kan være mange farver, og alle er tilladt i forhold til standarden, men der skal være en dominerende farve. Blandt de meste almindelige er cremefarvet, sort, red og brun.

Hundens hoved er meget vigtigt. Et korrekt hoved er kort og bredt med et smilende udtryk. Den skal se glad og venlig ud og trækkene skal være bløde. Den må desuden ikke have stikkende øjne eller en lang og spids snude. Halen er kurvet og ligger ind over ryggen. Halen er også tyk og langhåret. Når hunden ikke bevæger sig, kan halen hænge nedad.

En Finsk Lapphund bliver typisk mellem 12 og 14 år. De mest kendte helbredsmæssige problemer er PRA, som er en øjensygdom samt grå stær.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Kan trives både i hus og lejlighed
 • Elsker at være ude og være aktiv, men kan også trives med gåture
 • En god familiehund som er god med børn
 • Er selvstændig og intelligent
 • Er disponibel for øjensygdomme

Har du en Finsk Lapphund? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 4.500 kr

  Ægte pomeranian klar til nye hjem. Super bløde og flot pels! De er sociale og legesyg hvalpe. Generelt er de meget tryg ved og glad for alle- børn såvæld som voksne. ...

 • 6.000 kr

  1 tæve og 2 hanner klar til at rejse hjemmefra de vil ved afrejse være chippet, have sundhedsbog, fået 3 x ormekur, være vaccineret Deres forældre er testet for alt, hofter, ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper