Fila Brasileiro

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Fila Brasileiro stammer fra Brasilien, som navnet også antyder. Den kaldes også for den brasilianske Mastiff. Den arbejdede oprindeligt som beskyttelseshund for bønder, som kvæghund og som jagthund efter jaguarer. Det er en modig og beslutsom hund, som kræver den rigtige opdragelse for, at hundens naturlige beskytterinstinkt og aggressivitet ikke kommer til at styre. Det er ikke en førstegangshund.

Adfærd og væremåde
Fila Brasileiro er kendt for sin naturligt beskyttende natur. Den er dog også kendt for sin ekstreme aggressivitet og adræthed, hvilket gør den ideel til at forsvare sin ejer. Hundens trofasthed og lydighed har dannet baggrund for et brasiliansk ordsprog, som lyder: ”Trofast som en Fila”.

Dens temperament har meget at gøre med, hvorledes den er blevet opdraget som hvalp. De kan både blive trænet til at være meget mistroiske over for fremmede, men kan også lære at acceptere fremmede og have et mildere temperament. Det kræver tid og meget træning.

Det er vigtigt med en tidlig socialiseringsperiode i hvalpens første måneder. Hvis den her bliver udsat for mennesker med positiv adfærdstræning, som samtidig tager højde for dens aggressive instinkter, kan man opmuntre hvalpen til at få en roligere adfærd. Dette er dog kun til en hvis grænse.

Hvis man ikke arbejder med denne adfærd, vil man få en hund, som kan være aggressiv overfor fremmede. Dette er dog en adfærd, som visse ejere ønsker i denne race. Det er ikke en hund, som egner sig til byliv, eftersom den har brug for meget motion. Den passer til gengæld godt ind på en gård eller steder med store indhegnede områder.

Hunderacens historie
Fila Brasileiro menes at stamme fra Mastiff, Bulldog, Blodhund og Rafeiro do Alentejo. De blev hovedsagelig avlet på store plantager og kvægfarme. Her lærte de at jage jaguarer, kvæg og andre dyr samt bortløbne slaver. Hunden blev trænet til at fange slaven eller dyret i nakken og holde dem fast, indtil ejeren ankom.

De første nedskrevne standarder for hunderacen var i 1946. Paulistas tog ansvaret for at organisere et avlsprogram og påbegyndte en stambog for at registrere hunde. I dag registreres kun de hunde, som følger FCI’s standarder. Filaen blev i et brasiliansk militær projekt over fem år sammenlignet med Doberman Pincher og Tyske Hyrdehund i, hvordan de begik sig i jungle og ekstremt fjendtlige forhold. De blev observeret på intelligens, aggressivitet, følsomhed, temperament, energi, modstandsdygtighed, robusthed og styrke.

Den Tyske Hyrdehund havde den højeste intelligens og Dobberman Pinschers den højeste aggressivitet, mens Filaen var overlegen i alle andre kategorier. Hunden har også været benyttet til hundekamp. Fila Brasileiro er den mest udbredte hunderace i Brasilien, men hunderacen er forbudt i Danmark.

Udseende, pelspleje og helbred
Fila Brasileiro er en efterkommer af det 15. århundredes Engelske Mastiff, Blodhund og Bulldog, hvilket kan ses i form af den lange muskler og hængende hud. Den har store knogler og løs hud. Standarden for hanner er mellem 65-75 cm, og den vejer mindst 50 kg. Tæven er lidt mindre, hvilket bevirker, at den er omkring 60-70 cm i højden og vejer mindst 40 kg.

Hunderacen er rektangulær bygget og på trods af, at der er tale om en massiv hund, er den forholdsvis adræt. Hovedet er stort og tungt. Ørene er lange, tykke og folder enten bagover eller lige ned afhængig af humøret. Nakken og ryggen er muskuløse, og brystet er dybt. Benene har kraftige knogler.

Huden er særegen for racen, og er tyk og løs over hele kroppen særligt i området ved nakken. Pelsen er kort og tæt og føles glat og blød. Farverne kan variere fra musegrå, sort og rødbrun, men de er aldrig hvide. De mest typiske farver er faun, sort og broget.

På trods af hundens store størrelse forekommer Filaen forholdsvis harmonisk og mest af alt kraftfuld. Udtrykket er nobelt og nærmest melankolsk. Den vil optræde selvsikker og rolig, men vil aldrig være fraværende i sit udtryk. Når den er opmærksom, vil dens udtryk være fast, opmærksomt og urokkeligt. En anden karakteristisk ting for denne hunderace er dens gang, som minder om en kamels, hvor den bevæger to ben på samme side ad gangen.

Racen er tilbøjelig til at lide af mange af de samme helbredsproblemer, som andre store hunde – herunder hoftedysplasi.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • Hunderacen er forbudt i Danmark
 • Samme helbredsproblemer som andre store hunde f.eks. hoftedysplasi
 • Skal socialiseres tidligt
 • Stor beskyttertrang
 • Kan være aggressiv overfor fremmede, hvis den ikke er socialiseret tidligt
 • Hunderacen kan ikke anbefales til en førstegangs hundeejer

Har du en Fila Brasileiro? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 5.500 kr

  kom disse 5 lækre hvalpe til verden. Henholdvis 3 tæver og 2 hanhund. Det er utroligt vigtigt for os, at disse skønne babyer får et godt, kærligt og stabilt hjem, ligeledes ...

 • 5.000 kr

  Drenge og piger sælges til kærlige blivende hjem. Hvalpene er stueopdrættet, og er vokset op i stuen med både store og små hunde. Vi har naturligvis begge forældre. Hvalpene er ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper