Epagneul Français

Egenskaber:

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Den Franske Spaniel kaldes også for Epagneul Francais. Den betegnes som forfaderen til de øvrige typer af spaniel. Det er en hurtig og effektiv jagthund, som er lærenem. Den knytter sig meget til sin familie, og skal have meget opmærksomhed. Hunderacen kræver desuden en hel del motion. Fransk spaniel er, sammen med engelsk springer spaniel, en af de to største spaniels. Det er en gammel race, som hovedsageligt anvendes til jagt. Det er ligeledes en fremragende familiehund, som er god til børn. Dog er det vigtigt, at hunden får rigeligt med motion. Pelsen er i dag hvid med brune markeringer, hvor den oprindeligt var hvid og sort.

Adfærd og væremåde
Fransk spaniel er en ivrig jagthund, som kræver meget motion dagligt. Den egner sig bedst til at bo hos en familie, som kan bruge hunden som arbejdshund eller jagthund. French spaniel har en fremragende lugtesans og er en af de dygtigste hunde til at tage stand og apportere.

Fransk spaniel er den ideelle jagthund både på land og i vand. Faktisk elsker den at svømme. Den er lidt langsommere end en Brittany spaniel.

Fransk spaniel er ikke en aggressiv race og fungerer fint i en børnefamilie. Den udviser venlighed, blidhed og tålmodighed over for børn. Desuden kan French spaniel sagtens omgås andre hunde.

Det anbefales, at man ikke holder Fransk spaniel i en lejlighed, da den har brug for meget plads at løbe omkring på dagligt. Den har stor udholdenhed, hvorfor jagt er en fremragende aktivitet for racen.

Hunderacens historie
Første gang spanieler blev nævnt var i Frankrig i det 14. århundrede i Gaston III af Foix-Béams værk. Man regner med, at de stammer fra korstogene i det 11. århundrede. Den Franske Spaniel blev refereret til som en specifik hunderace i 1660.

Racen var populær i Middelalderen, hvor den bl.a. blev brugt til jagt med net. Den blev desuden populær ved det franske hof i Versailles og blev betragtet som bedre end andre jagthunde. I løbet af årene udviklede den Franske Spaniel sig til flere racer. Dette skyldtes bl.a., at det blev tilladt for almuen at have hunde, som de kunne bruge til jagt. Det betød, at den Franske Spaniel blev krydset med andre arter, hvorved der udvikledes mere lokale racer. Hunderacen er anerkendt af FCI.

Den første standard for Fransk Spaniel blev nedskrevet i 1891 af James de Connick. I løbet af det 20. århundrede blev antallet af Franske Spanieler så lavt, at den næsten uddøde. Det skyldtes til dels konkurrencen fra andre hunderacer, og at flere franskmænd foretrak de engelske jagthunde. Præsten Fournier besluttede sig for at samle de resterende Franske Spanieler i Saint Hillaire Kennelen, fordi han ønskede at bevare racen. Her fik han fremavlet de hunde, som stadig repræsenterer forfædrene til de hunde, vi har i dag.

Han samlede de resterende Fransk spaniels, som kom til at danne grundlag for de French spaniels vi kender i dag. Racen er dog meget sjælden i dag – både i og uden for Frankrig.

Udseende, pelspleje og helbred
French spaniel er den største af alle spanielracer. Den ligner til forveksling en engelsk springer spaniel, men den har et slankere og mere atletisk udseende. Benene er stærke og muskuløse.

Den Franske er den ene af de to højeste Spanieler. Det bevirker, at den er højere end den Engelske Springer Spaniel. Hannen er mellem 56-61 cm høj, og hunnen er ca. 55-59 cm. Vægten kan variere, men ligger normalt mellem 20-27 kg.
Hunden har en muskuløs fremtoning med et dybt bryst og stærke ben.

Dens øjne har en farve som mørkt rav. Pelsen er middellang, tyk og med langt hår på ører, bagben og hale. Pelsens hår ligger ind til kroppen på brystet. Racen ses normalt i hvid med brune markeringer, men den eksisterer også i andre farver, eftersom den blev blandet med andre farver i det 19. århundrede. Den kan fx også være hvid med sorte markeringer. Pelsen kræver ikke nogen særlig pleje.

Der er tale om en robust og sund hund. De kan dog blive ramt af nogle enkelte hudsygdomme. Hunde som bliver ramt af særligt den ene (acral mutilation på engelsk) vil slikke, bide og gøre skade på sine kropsdele, hvilket vil resultere i sår med bakterie infektion. I ekstreme tilfælde har man set hunden amputere kløer og trædepudder.
Derudover skal man huske at tjekke ørerne regelmæssigt. French spaniel fælder ikke meget.

French spaniel er generelt set en sund hunderace. I sjældne tilfælde kan den dog lide af en alvorlig nervesygdom, som gør, at den ikke føler smerte i sine fødder. Såfremt hunden lider af denne sygdom, vil det komme til udtryk fra hunden er 3 ½ md. – 1 år.

Hvad du bør vide om hunderacen

 • Aktiv hunderace, som kræver en del motion.
 • God familiehund.
 • Kræver meget plads.
 • Ikke velegnet til at bo i en lejlighed.
 • Meget sjælden race.
 • Fantastisk arbejds- og jagthund.
 • Nyder at svømme.

Har du en Epagneul Français? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 3.500 kr

  Ægte pomeranian klar til nye hjem. Super bløde og flot pels! De er sociale og legesyg hvalpe. Generelt er de meget tryg ved og glad for alle- børn såvæld som voksne. ...

 • 4.500 kr

  Pomeranian, , hvalp,  , m. stamtavle Pomeranian  12 uger. FCI stambog. Sund, rask, kærlig og meget legesyg . meget glad for mennesker og andre hunde. Der sælges til et kærligt og blivende hjem. Der ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Relaterede grupper