Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Collie

Egenskaber: , , ,

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


Collien er en mild og venlig familiehund, som er let at opdrage. Den findes både i en korthåret og i en langhåret udgave. Men det er den langhårede, der er mest kendt og dermed den, der beskrives i det følgende. Collien er en hyrdehund, som stammer fra Nordengland og det skotske højland. Racen oplevede stor popularitet efter A. P. Terhue skrev bogen om ’Lassie’ i 1919 og ligeledes efter filmatiseringen af bogen.

Adfærd og væremåde
Collien er en yderst intelligent hyrdehund, som er meget energisk udendørs. Den er ligeledes velegnet som familiehund og er god til børn og andre husdyr. Det er vigtigt, at ejeren er bestemt men rolig over for hunden, da den ellers kan have tendens til at blive stædig. Tidlig socialisering er også vigtig, da de ellers kan blive vagtsomme over for fremmede.

Hunderacens historie
Colliens oprindelse er ukendt, men man mener, at det var romerne der medbragte hyrdehunde på deres rejser gennem Europa, som blandede sig med lokale hunde. På den måde blev fundamentet til colliehunden skabt. Englænderne og skotterne fremavlede collien pga. dens evner som hyrdehund. Den er opkaldt efter navnet på sortmaskede får: colley.

I 1860 fik dronning Victoria interesse for collien, og hun begyndte at opdrætte den på sit skotske slot. Dronningens interesse var medvirkende til at gøre collien meget populær, og snart var den at finde på udstillinger.

Udseende, pelspleje og helbred
Collien er en stor, slank og stærk hunderace. Den har et kileformet hoved med en spids snude. Ørerne er ¾ oprejst med spidsen foldet forover. Kroppen er længere end hunden er høj og benene er lige. Øjnene er mandelformede og mørkebrune og snuden er sort.

Collien er 61-66 cm og vejer 27-34 kg.

Pelsen består af to lag, hvor yderpelsen er lang på nær i hovedet og på benene. Underulden er blød og tæt. Pelsen kan have flere forskellige farvekombinationer, og som regel indgår farven hvid.

Collien kræver en del pelspleje. Flere ugentlige gennembørstninger er nødvendige. Oplever man, at underulden filtrer sammen, kan det være nødvendigt at klippe hunden for at skåne den for en smertefuld gennembørstning.

Collien er generelt en sund hund, men enkelte individer kan lide af genetisk bestemte svagheder såsom følsomhed over for medicin. Gennemsnitlig levealder er 14-16 år.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • En venlig og mild race
 • Kan bo i lejlighed, såfremt den motioneres tilstrækkeligt
 • Lette at træne og gøre renlige
 • Velegnet til agility
 • Kan have tendens til at ville lege hyrdehund over for sine mennesker

Har du en Collie? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

 • 5.000 kr

  sanktbernard hvalpe, der er 10 procent collie i dem, søger nyt hjem.

 • 3.500 kr

  Ægte collie hvalpe dog uden Stamtavle. Begge forældre er ægte, de er dejlig rolige begge, Moderen Rosa har vi altid gjort meget ud af at scocialisere så som gode ture i ...

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Medlemmer med racen

Relaterede grupper