Motion dagligt:
Pelspleje:
Fældning:
Størrelse:
Træning:
Vagtsomhed:
Cairn Terrier

Egenskaber: , , , , , , , , ,

Grupper:

Oprindelsesland:

Oprindelse:


For over 200 år siden på Isle of Skye i det skotske højland tjente forfædrene til nutidens Cairn Terrier til dagen og vejen ved at udrydde rotter og andre små dyr fra stenbunkerne (kaldet Cairns), som var spredt ud over det skotske landbrugsland. Disse tidlige terriere blev opdrættet for deres arbejdsevne – ikke deres udseende. Egenskaber som mod, vedholdenhed og intelligens, alt sammen pakket ind i en lille robust krop – iklædt en vejrafvisende pels og bevæbnet med store tænder i stærke kæber – blev efterspurgt i generationer.

Nutidens Cairn Terrier
Fra disse oprindelige hunde i Skotland udvikledes først den skotske terrier og West Highland White terrier og senere fremkom Cairn Terrieren, som er den linje, der mest svarer til de oprindelige små arbejdsterriere i Skotland.

En populær lille Terrier
Nutidens Cairn Terrier er en fornuftig og selvsikker lille hund, som er selvstændig men venlig overfor alle den møder på sin vej. Cairn Terrieren kan i dag findes hos familier, der bor i alt fra lejligheder og forstadshjem til store bondegårde. Opmærksom, intelligent og langtlevende forbliver Cairn Terrieren legesyg og aktiv langt ind i hundens teenage år, hvilket gør Cairn Terrieren specielt populær hos børn. Cairn Terrieren er i dag en af de 10 mest holdte hunderacer i Danmark

En pjusket lille hund, der er klar til at håndtere hvad som helst
Et førstehåndsindtryk af en Cairn Terrier vil som regel være; en lille pjusket og opmærksom hund med hovedet, halen og ørerne oppe, øjne der skinner af intelligens og som er klar til at håndtere hvad som helst.

Cairn Terrierens robuste fysiske fremtoning
Cairn Terrieren findes med mange forskellige pelsfarver. Det kan være svært at forudsige hvilken farve den voksne Cairn Terrier får ud fra en hundehvalp. Farveændringer kan forekomme i mange år, hvor pelsen kan blive lysere eller mørkere. Cairn Terrieren er ca. 25 cm. høj og vejer ca. 6 kg. Cairn Terrieren er nærmest en stor hund i en lille pakke, da den er lille nok til, at ejeren nemt kan bære den eller have hunden på skødet, men robust nok til at den kan lege og tumle med børn. Cairn Terrierens robuste udseende gør dem også mere passende som en mands hund, da ingen mand, der nogensinde har ejet en Cairn Terrier, har været flov over hans ”lille” hund.

Temperament og træning
Hver Cairn Terrier er unik med hver sin personlighed og karakterforskelle. Som en tommelfingerregel er alle Cairn Terriere dog rimeligt selvstændige. En typisk Cairn Terrier hvalp vil sidde på dit skød i et kortere stykke tid, men kæmpe imod at sidde der for længe, den vil hellere ned og udforske omgivelserne. Cairn Terrierens intelligens gør hunderacen nysgerrig og meget lærenem. For at opnå det bedste forhold til din Cairn Terrier, er det vigtigt, at hunden helt fra starten lærer, at det er dig der bestemmer, ellers vil den selv søge at udfylde rollen som husstandens leder. Bestemt, kærlig og konsistent disciplin er derfor nødvendig for at opnå det bedste forhold til sin Cairn Terrier.

Cairn Terrieren er god med børn

En Cairn Terrier synes næsten at være født med en naturlig samhørighed med børn. Cairn Terrieren er fysisk stærk og tilgiver generøst uheldige situationer, hvor hunden f.eks. ved et uheld bliver trådt over tæerne af et barn. Cairn Terrieren vil dog reagere stærkt på at blive drillet eller dårligt behandlet af børn, så tæt opsyn med mindre børn og hvalpe er vigtig. Hvalpe kan have brug for tid alene og væk fra selv de kæreste børn, og hvalpen bør derfor have adgang til et uforstyrret område, hvor den kan slappe af indtil hvalpen er klar til at lege igen.

På med snoren
En Cairn Terrier skal som hovedregel altid luftes i snor, da det er en næsten umulig opgave at lære en Cairn Terrier at modstå fristelsen til at jage egern, katte, kaniner, andre hunde og andet interessant (husk at Cairn Terrieren blev opdrættet til at jeg små skadedyr). Du kan med fordel også aktivere din Cairn Terrier inden døre med boldleg eller hundetræning.

Levealder og vedligehold

En Cairn Terrier lever typisk op til 14-15 år. Cairn Terrierere kan let blive overvægtige, hvis man ikke holder øje med, hvor meget mad de får. Cairn Terrierens pjuskede udseende er let at vedligeholde, det er nok at børste hundens pels ca. 1 gang om ugen. Hunden fælder meget lidt, hvis den børstes ugentligt og får et bad engang imellem.

Hvilket køn skal man vælge
Hvis Cairn Terrieren er kastreret eller steriliseret er der ikke den store forskel på, om man vælger en hun eller hanhund. Mange Cairn terrier opdrættere føler dog, at hanhunden er mere kærlig. Hunhunden har en tendens til at være en lille smule mere selvstændig.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en Cairn Terrier bør du overveje følgende:

Vil du gerne have en hund der er:

- Lille men robust og hårdfør.
- Har et naturligt udseende.
- Kun har brug for moderat motion.
- Giver hals, når der kommer fremmede.

- Fælder ikke meget.
- Klarer bedre at bo sammen med andre kæledyr end mange andre terriere.

Det der kan være negativt alt efter dine personlige ønsker:

- Det klassiske terrier temperament.
- En stædig lille hund.
- Kan godt lide at gø af selv de mindste bevægelser eller lyde.
- Elsker at grave huller.
- Pelsen skal børstes og trimmes jævnligt.

Har du en Cairn Terrier? Så opret din hund i vores galleri og deltag i afstemningen om månedens hund

Tilføj ny hund


Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar


Til salg

  • 6.000 kr

    Cairn terrier, TILBAGE 3 Salgsklare dejlige ægte cairn terrie hvalpe søger kærligt hjem. 2 hanner og 1 tæve tilbage. De er fra stueopdræt og hvalpene er vant til børn. Der ...

  • 8.500 kr

    Egenskaber: Aktiv, Vagtsom, Venlig, Jagthund, Selvstændig, Intelligent, Loyal, Robust, Social, Viljestærk. Se mere på kaczaca.dk

Se alle annoncer

Fællesskab

Til salg

Relaterede artikler

Medlemmer med racen

Relaterede grupper