Artikler

Forside > Artikler > Skovflåter på hunde

skovflåt-på-hunde

Nu er sommeren så småt ved at indfinde sig. Det betyder desværre også, at de gode gåture i skoven har øget sandsynlighed for, at du eller din hund får en uønsket gæst med hjem i form af en skovflåt (også kaldet en tæge).

Hvad er en skovflåt?
Skovflåten er en lille snylter, som sætter sig fast på dyr og mennesker for at suge blod. Skovflåterne trives bedst på fugtige steder, og sidder typisk på græsstrå eller blade, hvor de venter på at der kommer et dyr eller menneske forbi, som de kan springe over på.

Når skovflåten har fundet vej til pelsen på et dyr eller tøjet på et menneske, så kravler tægen derhen, hvor der er varmt og fugtigt for at bide sig fast.

Tægens bid indeholder bedøvende stoffer ligesom vi kender det fra myg, så du kan ikke mærke biddet. Skovflåten stikker sit hoved ind i huden for at finde en lille blodåre, som skovflåten kan suge blod fra. Hvis skovflåten ikke opdages kan den blive siddende i op mod 14 dage, hvor den suger blod og vokser sig større (fra 3-4 millimeter til næsten en centimeters længde). Når skovflåten er mæt, slipper den af sig selv.

Når skovflåten er fyldt med blod er den større

Skovflåter kan smitte med borrelia eller ehrlichia
De fleste ved, at skovflåter kan være smittedebærende med bakterien borrelia, der kan give sygdommen borreliose. Infektionen viser sig normalt ved et ringformet og rødt udslet der hvor skovflåten har bidt.

Det er ikke unormalt, at udslettet først viser sig flere uger efter skovflåten er blevet fjernet. Infektionen kan også medføre symptomer, som ligner influenza. Hvis man er meget uhedlig kan infektionen i sjældne tilfælde sætte sig på nervesystemet og give lammelser i ansigtet eller svære smerter.

Den seneste forskning på området har dog også vist, at tæger kan bære på en anden smitsom bakterie ved navn ehrlichia. Denne bakterie kan også overføres igennem skovflåtens bid. Når bakterien ehrlichia overføres til mennesker, så angriber den de hvide blodlegemer i blodet og kan derfor svække immunforsvaret. De fleste raske mennesker danner selv antistoffer mod bakterien og bliver enten slet ikke syge eller får det bare, som om de havde fået en let influenza. Deraf navnet flåtfeber.

Har du i forvejen et svækket immunforsvar som f.eks. syge eller ældre personer kan have det, så kan en infektion medføre alvorligere følgesygdomme. Men der er ikke indtil nu set kroniske infektioner fra ehrlichia hos mennesker. Det antages, at mellem 6 og 11 pct. af de personer, som bliver smittet med borrelia bakterien også samtidig bliver smittet med ehrlichia bakterien.

Begge bakterier kan behandles med antibiotika
Helidgivs kan både borrelia og ehrlichia slås ned med antibiotika. Her skal man dog være opmærksom på, at man ikke kan behandle både borrelia og ehrlichia med den samme slags antibiotika, derfor skal din læge sørge for at behandle for både borrelia og eventuelt også ehrlichia sideløbende med forskellig antibiotika.

Kun få skovflåter bærer på borrelia eller ehrlichia
Det anslås at kun mellem 5 til 10 pct. af alle skovflåter bærer på borrelia og ehrlichia. Derfor er det heldigvis ikke særlig sandsynligt, at du får hverken borreliose eller ehrlichia, hvis du bliver bidt af en skovflåt.

Skovflåten overfører også først smitstofferne, når den efter et par dage er mæt og “spytter” blod tilbage til værten. Det er derfor en god ide altid at lede efter skovflåter, når du har været i skoven, så sandsynligheden for at opdage dem indenfor 24 timer er høj.

Sådan fjerner du en skovflåt
Hvis du finder en skovflåt på dig, så skal du fjerne den. Det er nemmest at fjerne en skovflåt med en såkaldt skovflåt-tang (også kaldet en tægetang), som du kan købe på apoteket. Hvis du ikke har en flåt-tang, så kan du enten bruge en pincet eller tage fat i flåten med dine negle.

Du tager fat om tægen så tæt på huden som muligt, og drejer roligt og forsigtigt skovflåten rundt, til den slipper. Det gør ikke noget, hvis du kommer til at nappe flåten over, da resterne af den døde skovflåt vil udstødes af huden på samme måde som en splint. Du kan også vaske såret med sæbevand.

Hold øje med bidstedet
Når du har fjernet en skovflåt skal du altid holde øje med det sted, hvor den sad i ugerne efter. Det er normalt, at der kommer en lettere rødmen omkring bidstedet, men hivs der kommer en rød ring eller en kraftigere hævelse, der er større end cirka fem centimeter, så skal du søge læge med det samme.

Det kan nemlig være tegn på, at der er sket en infektion med borrelia og/eller ehrlichia. Får du influenza-lignende symptomer og feber over 38 grader i ugerne efter, så skal du også søge læge, da smitten ikke altid viser sig som udslæt på bidstedet.

Hvad sker der hvis du er blevet smittet med borrelia og har søgt læge
Bare rolig, din læge giver dig antibiotika, som slår sygdommen ned. Du får ingen kroniske følger af det.

Det er først et problem, hvis du ikke har fundet ud af, at du er blevet smittet. Hvis borreliose eller ehrlichiose ikke bliver behandlet, så kan det få alvorlige følger for ældre eller personer med et lavt immunforsvar. For andre mennesker vil kroppen selv udvikle antistoffer og slå sygdommen ned på længere sigt.

Der er omkring 2.000 danskere, som bliver smittet af borrelia og udvikler borreliose, men det er under 200 af dem, der bliver alvorligt syge og ingen danskere er døde af sygdommen. Du bliver aldrig helt immun overfor borrelia selvom du har haft borreliose.

Tag dine forholdsregler
Hvis du skal ud i naturen og gå i skoven, på enge eller andet, så tag tøj på, som gør det svært for flåterne at få adgang til dine ben f.eks. gummistøvler og bukser fremfor shorts. Ryst dit tøj efter du er kommet hjem. En flåt der får lov at sidde i dit tøj kan godt vente til et senere tidspunkt med at bide sig fast. Hvis der er meget vildt i en skov, så kan du roligt regne med, at der også er en hel del skovflåter

Særligt om skovflåter og hunde
Hvilke konsekvenser borreliosis har for hunde er ikke helt belyst, men vi ved fra undersøgelser af ca. 200 danske hunde, at ca. 16 pct. af hundene havde borreliosis.

Hunde får ikke helt så alvorlige symptomer som mennesker. De mest almindelige symptomer hos hunde er rødme på huden, hævelser på benet eller hovedet, feber, nedsat appetit og ledbetændelse. Borreliosis kan relativt nemt behandles med bredspektret penicillin.

Det er dog vigtigt, at behandlingen sker så tidligt som muligt, hvis du tror, at din hund er blevet smittet. En skovflåt fjernes på samme måde på hunde som på mennesker (gerne med en tægetang).

Hvordan tager du dine forholdsregler mod skovflåterne?

Billeder har rettigheder reserveret

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Feb 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7

Events