Artikler

Forside > Artikler > Sådan bekæmper du lopper på ...

loppe

Når vinteren slutter og solen titter frem, så er det også højsæson for lopper. Hvis din hund får lopper, så er det vigtigt at bekæmpe lopperne, da de kan give din hund allergi, pelstab og overføre bændelorm. Lopper kan faktisk også bide mennesker, men lopper lægger kun æg i hundens pels.

Hvis din hund har lopper, så vil den ofte være synligt irriteret f.eks. ved at kradse i pelsen ofte eller ved pelstab. Din hund kan også udvikle allergi.

Loppers livscyklus
Lopper starter som æg i hundens pels, og de klækkes efter 2-10 dage. Loppelarverne forpupper sig normalt efter cirka to uger. Lopperne er i puppestadiet i cirka en uge men de kan holde sig i puppen i flere måneder. Normalt vil udviklingen fra æg til voksen loppe tage cirka 3 uger. Selve den voksne loppe lever kun på hunden i cirka én måned. I den måned lægger den voksne loppe æg, men da æggenes overflade er glat, så drysser de fleste æg af pelsen og lander i hundens omgivelser.

Lopperne er også i hundens omgivelser
Grundet loppernes livscyklus, så er langt de fleste lopper stadig i stadiet som larver, pupper eller æg, og kun en lille del er voksne lopper, der sidder i hundens pels. Larver, pupper og æg kan være havnet i tæpper, på gulvet, sofaen og revner. Du skal derfor sørge for at støvsuge grundigt og gøre rent imens du bekæmper lopper.

Forebyggelse af lopper
For at se, om din hund har lopper skal du rede pelsen med en tættekam ned på et stykke vådt, hvidt papir. Er der lopper, så vil papiret farves rødbrunt af loppernes ekskrementer. Undersøg jævnligt om din hund har fået lopper (højsæsonen for lopper er fra sidst på sommeren helt frem til december måned).

Støvsug jævnligt og grundigt ihundens omgivelser. Undgå at placere din hunds sovested på f.eks. et tæppe eller nær andet, hvor lopperne også nemt kan holde til. Nogle mener, at det kan hjælpe at give din hund en lille smule hvidløgsolie i hundemaden.

Sådan bekæmper du lopper
Du kan rede hunden med en tættekam hver dag, for at fjerne mange lopper, larver og æg. Dertil bør du bruge loppemidler. Der findes mange forskellige former for loppemidler, du kan f.eks. købe tabletter, spraymidler, loppeshampoo, loppepudder og loppehalsbånd.

Et loppehalsbånd er en af de mere skånsomme måder at bekæmpe lopperne på fremfor loppemidler, som skal optages i hundens blod. Andre loppemidler sprøjtes på hundens hud (dryppes typisk i nakken) og optages i hundens blod, hvor det er giftigt for lopperne. Loppemidlet fordeler sig i pelsen eller huden på hunden. Lopperne dør således enten ved kontakt med loppemidlet i pelsen, eller når de bider hunden.

Dosering afhænger af hundens vægt, og loppemidlerne er som regel effektive i 4-8 uger. Nogle loppemidler må ikke anvendes til hvalpe, og nogle kan være en dårlig løsning, hvis hunden har loppeallergi.

Spørg gerne din dyrlæge til råds inden du vælger loppemiddel. Loppemidlerne slår hurtigt de voksne lopper på hunden ihjel, men loppemidlet virker typisk kun kortvarigt, så det kan være nødvendigt at gentage loppebehandlingen flere gange.

Bruger du et loppemiddel i hundens pels bør du afholde børn, andre dyr mv. fra at få berøring med hundens pels i perioden, da de ellers bliver udsat for loppemidlet. Skift støvsugerposen, så du undgår, at lopperne spredes fra posen.

Loppeshampoo til hunde har en kortvarig effekt, og det vil ofte være nødvendigt med gentagne behandlinger.

Vælger du at bruge et loppehalsbånd, så skal du være opmærksom på, at du skal skifte loppehalsbåndet jævnligt ellers mister behandlingen sin effekt (ca. 1 gang per måned). Husk at loppemidlet på loppehalsbåndet kan sprede sig ved kontakt f.eks. til dine hænder.

Hvordan fik du has på lopperne? Del gode råd med andre i kommentarfeltet herunder!

Billeder har rettigheder reserveret

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Jan 2021 >>
mtotfls
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Events

Relaterede artikler