Artikler

Forside > Artikler > Racehund eller gadekryds?

gadekryds

Skal man holde sig til en racehund, eller kan det være lige så godt eller bedre at vælge en blandingshund også kendt som et gadekryds? Her kigger vi nærmere på en række fordele og ulemper ved at vælge et gadekryds som familiens nyeste medlem. Uanset hvad du vælger, så er en hund altid en fantastisk forøgelse af familien.

Ekstremer er mere sjældne i blandingshunde
Blandingshunde, også kendt som gadekryds, har en tendens til at være mere moderate. Det gode ved det er: Ekstremerne i temperament og adfærd, som ofte ses i racehunde er mere sjældne i blandingshunde. Det er bestemt stadig muligt, at en blandingshund/gadekryds er “meget energisk”, “meget selvstændig” eller “meget tilbøjelig til at jage andre dyr”. Men mange racehunde er specifikt avlet med et specielt formål eller temperament for øje for bedre at kunne løse en rolle som f.eks. fårehyrde, jæger, vagthund, slædehund etc. I blandingshunde er ekstreme egenskaber/karaktertræk/adfærd mere en tilfældighed. Fordi blandingshundes adfærd og temperament typisk rammer middelvejen oftere og i mindre grad er avlet ind, er blandingshunde/gadekryds ofte fleksible.

Blandingshunde kan derfor ofte bedre tilpasse sig forskellige husholdninger og levevilkår. Det dårlige: Hvis du ønsker en hund med et specifikt sæt evner så som en jagthund til at jage fasaner eller en hyrdehund, så er en specialiseret racehund den rette vej at gå. Det er med specifikke formål for øje, at racehunden kommer mest til sin ret.

Blandingshunde har et bredere genetisk fundament
Blandingshunde har en tendens til at være mere sunde Det gode: De fleste blandingshunde har et bredt genetisk fundament, da deres gener typisk kommer fra forskellige baggrunde og inkluderer ”lidt af det hele”. Dette fremmer sundhed og energi. Fordi generne i en blandingshund typisk kommer fra forskellige og urelaterede forældre, er chancerne mindre for, at hvalpen har samme genetiske defekt, som kan være problematiske i racehunde.Når mennesket ikke udøver sin indflydelse på moder natur igennem målrettet avl, er resultatet hunde af moderat størrelse og med en naturlig bygning.

Blanding mellem Labrador og Schæferhund

Du finder næppe en blandingshund, der er lige så lille som en Chihuahua, lang som en gravhund eller stor som en Grand Danois. Dette er godt sundhedsmæssigt, da disse indavlede karaktertræk kan føre til forøgede sundhedsproblemer. Det dårlige: Nogle arvelige sygdomme kan påvises ved tests, som kan laves før to hunde parres, for at sikre, at en hvalp ikke fødes med samme helbredsproblem. Desværre er det meget usandsynligt, at en blandingshunds forældre er testet for arvelige sygdomme.

Nogle blandingshunde er en blanding af to hunderacer, som har de samme helbredsproblemer. Dette betyder, at f.eks. en hundehvalp, som er resultatet af en Cocker Spaniel og en puddel kan have arvet f.eks. hofteproblemer eller andre sundhedsproblemer, der ofte ses i de to hunderacer.

Blandingshunde er ofte gratis eller billige
Blandingshunde er billige Hvis du køber en racehund skal du ofte betale 5.000 kr. eller mere for din nye hund. Et gadekryds kan du ofte få meget billigere eller gratis. Du kan f.eks. adoptere en blandingshund et hundeinternat.

Du kender måske ikke forældrene til et gadekryds
Blandingshunde er umulige at forudsige. Du kan ikke kigge på en lille blandingshundehvalp og forudsige, hvordan han vil se ud eller opføre sig, når han bliver voksen. Selvom du mener, at du kan se specifikke hunderacer i en blandingshund, kan du sagtens tage fejl. Der er ret få måder, som hundelemmer og hundedele kan se ud på.

En blandingshund behøver ikke nødvendigvis at have fået sine opretstående ører, gyldne farve eller lange hale fra en racehund, det kan sagtens være kommet fra en anden blandingshund, eller en hunderace, du ikke lige havde i tankerne. Selvom du får at vide, hvilke hunderacer en blandingshund består af, er der oftest alene tale om gætværk. Hundeinternater skriver ofte f.eks. ”labrador mix”, ”Schæfer mix”, ”Terrier mix” etc. I mange tilfælde tages der fejl. Der er ikke nogen regel, der siger, at enhver hund er et mix af én eller flere rene hunderacer. Selv i et tilfælde hvor du positivt ved hvilke hunderacer, der er indgået i din nye blandingshund, ved du oftest ikke, om forældrene var ”typiske” for deres hunderace.

Mange Doberman Pinchers elsker alle og mange Golden Retrievere er aggressive. Atypiske hunde kan give deres atypiske gener videre. Sammenfattende kan det siges, at en blandingshund er et godt valg for dig: – Hvis du er villig til at acceptere ethvert udseende og karakteristika, som hvalpen får som voksen (eller er villig til at adoptere en voksen hund, så du kan se hvordan han ser ud og opfører sig). Hvis du er villig til at sætte din lid til, at blandingshundens genetiske mangfoldighed beskytter den mod helbredsproblemer, da det er usandsynligt, at dens forældre er testet for arvelige sygdomme. – Hvis du ikke er villig til at betale den høje pris som ofte kræves for en racehund. – Hvis du gerne vil redde et firbenet liv, som måske ingen andre vil have.

Billedet har rettigheder reserveret af boegh og madaise

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler