Artikler

Forside > Artikler > Ny forskning undersøger de nordiske ...

karelske-bjørnehunde

Et nordisk samarbejde mellem forskere i Danmark, Norge, Finland, Island og NordGen vil analysere den genetiske sundhed hos mange af de nordiske hunderacer. Den tilvejebragte information kan bruges til at planlægge avlsarbejdet fremadrettet for hunderacerne.

Hunderacer er ofte fremavlet i et ret lille geografisk område, hvor hunderacen som regel også er mest repræsenteret. De enkelte hunderacer er altid fremavlet til at passe til det lokale klima og nuværende eller tidligere funktionelle behov.

De nordiske lande (herunder Danmark) er samlet hjemsted for mere end 25 hunderacer. Det er således et nordisk ansvar at sikre bæredygtig avl, som kan bevare de nordiske hunderacer.

16 af de nordiske hunderacer er inkluderet i det nye nordiske projekt, som kører i NordGen regi. Det er planen at udvide forskningen til at omfatte flere hunderacer senere.

De fleste hunderacer har gennemgået såkaldte “populationsflaskehalse”. Det betyder, at det samlede antal hunde har gennemgået en stor reduktion i antallet af hunde af hunderacen på et tidspunkt. Dette er typisk sket ved etableringen af den nye hunderace eller af andre årsager, som f.eks. svindende populartiet. Senere kan antallet af hunde være steget igen.

Antallet af det, som genetikere kalder den effektive populations-størrelse, er ret lav hos de fleste af de nordiske hunderacer. Jo færre hunde, der bidrager til den næste generation af hunderacen desto lavere er den effektive populationsstørrelse.

Det er et problem med en lav effektiv populations-størrelse, da dette øger sandsynligheden for at miste genetisk variation, som kan føre til indavl (parring mellem beslægtede hunde). Det er desværre sådan, at mange af de nordiske hunderacer har effektive populations-størrelser, som er lavere end de 50 – 500 hunde, som typisk anses for den nedre grænser for, hvad der er bæredygtigt. Dette kan give anledning til genetisk betingede problemer.

Forskere fra Danmark, Finland, Island og Norge indsamler nu DNA fra 14 nordiske hunderacer, som analyseres på såkaldte SNP chips. Der kan måles på op mod 170.000 genetiske markører. Analyserne er således meget brugbare, når det kommer til at finde årsager til bestemte genetiske sygdomme. Undersøgelserne kan også være med til at kortlægge graden af indavl og genetisk variation indenfor og mellem de forskellige hunderacer.

Analysernes resultater kan bruges til at evaluere på avlsarbejdet og besvare spørgsmål som:

  • Hvilke hunderacer bør fokusere på at øge den effektive populationsstørrelse?
  • Hvilke hunderacer bør overveje at indkrydse individer fra andre hunderacer?
  • Hvilke hunderacer bør benyttes i forbindelse med indkrydsning?

De hunderacer som i første omgang er inkluderet i de genetiske undersøgelser er:

Læs mere om det nordiske samarbejde på NordGen’s hjemmeside her

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind
Facebook Twitter Google

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Mar 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Events

Relaterede artikler