Adfærd

Forside > Artikler > Adfærd > Brevkasse: Min hund hopper op ...

sana-sofia-hjort-brevkasse

Hunde-adfærdsbehandler Sana Sofia Hjort svarer på spørgsmål i brevkassen her på Dogsuniverse.dk

Spørgsmål
Min hund hopper op. Jeg har prøvet alt, og intet virker. Hvad skal jeg gøre?

Svar
Hunde der hopper op, gør det som en del af deres naturlige adfærd; de vil op og hilse på, og som individ i flokken gør de det ved at slikke i mundvigene. Det er udgangspunktet!

Det kan også nemt være, at der er opstået en indlæring: jeg hopper op = jeg får opmærksomhed! Det er ligegyldigt for hunden, om det er positiv eller negativ opmærksomhed! Så skæld ud er også opmærksomhed!

Så at fjerne dette problem ligger jo lige til højre benet: giv ikke hunden nogen form for opmærksomhed, når den hopper op! Lad den have 4 ben på jorden og beløn så det med opmærksomhed af forskellig art. Simpelt ikk?! Men ikke nødvendigvis nemt – nej jeg ved det!

At lære en hvalp, der lige er kommet hjem til dig, det er enkelt, men er hunden blevet bare nogle uger ældre og dygtigere, kan det være sin sag at få aflært det igen, og det er det jeg her tager udgangspunkt i. Går det så nemmere, så er det jo bare fedt!

Kender du til klikkertræning, så brug det! Det er super effektivt til aflæring af uønsket adfærd.

Uanset klikker eller ej:

Du skal finde den adfærd, som du ønsker din hund skal udføre i de situationer, hvor hunden hopper op.

De typiske situationer er fx, når vi kommer hjem, når hunden vil lege og når der foregår noget spændende/vildt i hjemmet.

Det kan i de fleste situationer være den samme adfærd, vi ønsker i stedet for at hoppe op.
En adfærd som at sætte sig kan være et godt alternativ i de fleste situationer.

Nu handler det om, at du skal være minimum ½ skridt foran hele tiden. Du skal vide, hvilke situationer hunden hopper op i. Inden situationen – altså lige inden der hoppes, skal du bede hunden sætte sig (indlær dette i andre situationer). Beløn ekstra for sit i de situationer, hvor hunden ellers ville hoppe op.

Tilsidesæt gæster og andet i en periode, forstået på den måde, at når der kommer gæster, så koncentrerer du dig udelukkende om at træne med hunden – lad andre tage imod gæsterne eller aftal med gæsterne inden de kommer, at de selv finder ind i stuen eller hvor de nu skal være, og så først når du fornemmer ro på hunden hilser du ROLIGT på gæsterne og de må først snakke med hunden, når du giver lov, og det gør du først, når din hund er faldet til ro.

NÅR hunden når at hoppe op, for det sker for langt de fleste, skal I vende ryggen til, gå væk fra hunden og ignorere et hvert forsøg på at skabe kontakt med mindre den forsøger at skabe kontakt ved at sætte sig. SÅ SNART hunden sætter sig eller bare har 4 ben på jorden giver I ROLIG afdæmpet kontakt til hunden.

Mange der har ”prøvet alt”, har vitterligt prøvet alt! Men desværre ikke i lang nok tid = ikke konsekvent nok. Træningen skal fortsætte og justeres indtil der er effekt – for effekt er der i denne træning.
Risikoen ved denne træning er, at du får en hund, der sætter sig hos dig, hver gang den vil dig noget, men det er trods alt hyggeligt for de fleste :) .

Mange hilsner
Sofia

Har du selv et spørgsmål til Sana Sofia Hjort, så email dit spørgsmål til brevkasse@dogsuniverse.com

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Mar 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Events

Relaterede artikler