Artikler

Forside > Artikler > Menneskemad er ikke for hunde

farlig-mad-for-hunde

Chokolade, vindruer, avocado og en række andre tilsyneladende harmløse fødevarer kan være skadelige og i værste fald dødbringende for Fido. Her er nogle af de giftige madvarer – og de sunde, du roligt kan give.
Tiggende hundeøjne kan være svære at modstå – og måske synes du, at din hund skal have lov til at smage en mundfuld af alt det lækre mad, som du selv spiser. Bare engang i mellem stikker du lige Fido en godbid efter aftensmaden, f.eks. et stykke mørk chokolade eller en lille portion af hovedretten, hvor en af ingredienserne er løg.
Men pas på. Når du på den måde er “god” ved din hund, kan du faktisk gøre den skade.

I 2007 fik det amerikanske dyreforgiftnings-kontrolcenter (Animal Poison Control Center) flere end 130.000 henvendelser. De fleste af tilfælde af forgiftning opstår, når dyrene spiser menneskemad. Det fortæller det amerikanske site msnbc.com.

Meget af den mad, som vi mennesker sorgløst propper os med, kan nemlig være direkte farlig for hunde og katte, som er vant til at spise hundemad eller kattemad. Det bedste er nemlig at give sit kæledyr den mad, som dyrlægen anbefaler. Her er nogle af de typer menneskemad, som kan være giftige for dit kæledyr. Det er sandsynligvis ikke noget, som du ofte giver din hund, for hvem byder sin hund på en kop kaffe, et glas øl, en skål rosiner og en hovedpinetablet, men antallet af henvendelser til det amerikanske dyreforgiftnings-kontrolcenter viser, at dyrene alligevel på den ene eller anden måde får serveret nogle af giftige fødevarer.

Avocado
Avocado indeholder det giftige stof persin, som kan skade hjerte, lunger og væv i dyr. Avocadoen er meget giftig for hunde, katte og de fleste andre dyr.

Øl
Alkoholiske drikkevarer forårsager de samme skader på dit kæledyrs lever og hjerne som på din egen. Men skaderne kan være dødelige, fordi dit kæledyr er meget mindre end dig. Selv ganske små mængder øl eller alkohol kan forårsage opkast og i værste fald lever- og hjerneskade.

Nødder
Valnødder og macadamia-nødder er særligt giftige. Konsekvensen kan være være alt fra opkast og lammelser til død. Inden for 12 timer vil dit dyr udvikle forskellige symptomer, miste balanceevnen, feber, opkast og forhøjet puls. Symptomerne kan være voldsommere, hvis din hund har spist nødderne med chokolade. I så fald er der risiko for nyresvigt, og at hunden dør.

Chocolade
Chokolade indeholder theobromine, som kan gøre det af med din hund, hvis den spiser det i større doser. Mørk og usødet chokolade er særligt farlig. Hvis du giver din hund et stykke chokoladekage eller lader den må slikke glasuren på kagen, kan det være nok til, at hunden bliver syg. Theobromine kan også få din hund eller kats hjerte til at slå faretruende hurtigt og uregelmæssigt.

Slik
Slik eller alt muligt andet, som indeholder sødestoffet Xylitol, som er et almindeligt sødestof, der bruges i mange slanke- og sukkerfrieprodukter, kan forårsage et pludseligt fald i dyrets blodsukker-niveau. Det kan betyde, at dyret mister sin koordinationsevne. Hvis tilstanden ikke bliver behandlet, risikerer du, at dyret dør.

Koffein
Kaffe, te og andre produkter, som indeholder koffein, påvirker kæledyrets centralnervesystem og hjerte. Det kan medføre rastløshed, hjerteproblemer og død, afhængig af hvor meget koffein dyret har indtaget.

Vindruer og rosiner
Hvis din hund spiser vindruer og rosiner, kan det medføre nyreproblemer. Blot en enkelt lille portion rosiner kan være dødbringende for en hund. Men mindre kan også gøre det. Effekten er nemlig akkumulerende. Det betyder, at giften ophober sig i dyret, hvis du giver den en enkelt rosin i ny og næ, og til sidst vil dyret dø af det.

Løg
Løg er en anden helt almindelig fødevare, som kan være meget giftig for dyr. Løg kan ødelægge dyrets røde blodlegemer og forårsage svækkelse, iltmangel og vejrtrækningsproblemer.

Medicin
Gem medicin væk for dyr – lige som du gør det for dine børn. En af de hyppigst forekommende forgiftninger af dyr er, når de får medicin, som er beregnet til mennesker. Og det er ikke fordi dyrene selv kaster sig over medicinskabet. Faktisk opstår forgiftningerne typisk, fordi dyreejere selv giver deres kæledyr en smertestillende tablet for at hjælpe dyret, hvis de kan se, at kaninen, hunden eller katten har smerter. Men det er en meget dårlig idé. Acetaminophen og ibuprofen, som er det aktive stof i mange smertestillende præparater, er ekstremt giftigt for dyr.

Denne mad kan du roligt give
Det er ikke al menneskeføde, som er ren gift for dyr. Her er nogle madvarer, som du roligt kan give dyret:

Magert kød
Ethvert stykke kogt, magert kød skulle være godt for de fleste hunde. Fedtholdige kødtyper, kyllingeskind eller fedt fra steaks og flæskestege kan derimod ikke anbefales. Det kan medføre maveproblemer. Og husk aldrig at give din hund kød med ben i. De kan splintre. Hvis der er ben i køddet, så skal det være råt kød.

Grøntsager
Gulerodsstave, grønne bønner og agurkeskiver er altsammen god kost for hunden.

Frugt
Skiver af æble, appelsin, banen og vandmelon er helt fin kost – fjern dog kernerne fra vandmelonen, før din hund spiser dem.

Bagte kartofler
Bagte kartofler er fine, men vær sikker på, at de er gennembagte.

Brød
Almindelig brød er udmærket, men vær helt sikker på, at der ikke er rosiner i brødet.

Ris og pasta
Almindelig kogt pasta og hvide ris er ok – faktisk anbefaler dyrlæger ofte hvide ris med kogt kylling som et godt måltid.

Rettigheder til billeder reserveret af magnusbrath

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Mar 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Events

Relaterede artikler