Artikler

Forside > Artikler > Løbetid, sterilisation og hormonbehandling hos ...

mops-hvalpekuld

Det kan være at du overvejer, om du skal anskaffe dig en hunhund eller en hanhund – eller om du kan slippe af med din tæves løbetid og hvilke konsekvenser, det i givet fald vil få for din hund. Det kigger vi nærmere på her.

Der kan være flere grunde til, at du helst ikke vil have, at din tæve kommer i løbetid. En tæve i løbetid tiltrækker sig altid intens opmærksomhed fra hanhunde, din hunhund kan ændre opførsel i løbetiden og en tæve i løbetid kan dryppe lidt blod i perioden. Din hundhund kan naturligvis også blive gravid og få et kuld hvalpe, når den er i løbetid.

Når du har en tæve, så er der flere muligheder åbne. Det nemmeste og sikreste for hunden er natuligvis bare at gøre ingenting og lade hunden have sine løbetider helt naturligt. Men herudover findes flere andre valgmuligheder

1. Du kan lade din hundhund sterilisere og dermed permanent fjerne løbetiden
2. Du kan hormonbehandle din hund, og derved udskyde løbetiderne

Hunhundens cyklus
En hunhund er kønsmoden, når den kommer i sin første løbetid, når den er fra et halvt års tid til halvandet år gammel. Dette afhænger meget af hundens race, størrelse og årstid den er født på. De fleste hunhunde er i løbetid 2 gange om året.

I løbetiden vil hunhunden bløde fra skeden i et par uger, kan være mere urolig end normalt og man skal selvfølgelig passe meget på, at en hanhund ikke parrer sig med hunhunden med et uønsket kuld hvalpe til følge.

De enkelte løbetidsperioder starter med en forbrunst der varer ca. 9 dage. I denne periode kan hunden være mere urolig end normalt, og der er et let blodigt udflåd fra skeden. Efter forbrunsten kommer selve brunsten. Denne periode varer også ca. 9 dage. I brunsten vil hunhunden acceptere hanhundens parringsforsøg. Selve brunsten afløses af en efterbrunst, hvor hunhunden igen bliver mere rolig, og hunhundens tiltrækning af hanhunde alleree ophører efter få dage. Derefter kommer en hvileperiode der varer ca. 3 måneder indtil en ny løbetid starter.

Sterialisation af hunhund
Du kan helt fjerne alle løbetider permanent ved at få din hundhund sterilisteret. Ved denne operation fjernes både livmoder og æggestokke. Hvis du på forhånd har besluttet at du ikke vil avle på din hundhund, og du helst vil slippe for løbetider, så bør sterilisering foretages ca. 3 måneder efter hunhundens første løbetid. Hvis man laver steriliseringen så tidligt, så virker den også forebyggende mod brystkræft senere i hundens liv. Hvis man venter til senere med steriliseringen, så er den forebyggende effekt mod brystkræft ikke helt så stor.

Nogle hunhunde vil efter operationen spise mere, og det kan føre til overvægt, hvis man ikke kontrollerer hundens mængde af foder. Ved ganske få hunde fører en sterilisation urindryp med sig, hvor urin kan sive ud af blæren, når hunden sover. Dette skyldes slaphed i blæren, og kan behandles med tabletter fra din dyrlæge. Denne bivirkning er hyppigst hos hunde, som er steriliseret før første løbetid. En sterilisret hund kan også få en mere kedelig og mat pels.

Udskydelse eller afbrydelse af løbetider ved hormonbehandling af hunhund (p-sprøjter)
Det er også muligt at fjerne løbetider ved at give hunden et hormon ved navn Progesteron. Hormonet gives af dyrlægen, som sprøjter et depot af hormonet ind i hunden. Hormonet forhindrer, at en ny løbetid starter. Hvis man vælger denne metode skal hunden herefter behandles hver femte måned lige så længe, at man ikke ønkser, at en ny løbetid skal starte.

Hunhunde har cyklus gennem hele livet, så ældre hunde skal fortsat behandles, da de ellers kommer i løbetid. Hvis hunden igennem en længere periode får udskudt sine løbetider igennem hormonbehandlinger, så kan der være en øget risiko for brystkræft og forstørret livmoder (mukometra).

Det er også muligt at afbryde en igangværende løbetid igennem hormonbehandling. Dette kan evt. gøres i enkeltstående tilfælde, hvor en løbetid ikke ønskes f.eks. i forbindelse med udstilling, jagt eller andet. Behandlingen kan have bivirkninger. Der er fl.a. risiko for udvikling af livmoderbetændelse. Denne risiko øges jo senere i løbetiden indsprøjtningen foretages og jo ældre hunden er.

P-piller til hunde
Der findes ikke p-piller til hunde. Læs i stedet afsnittet ovenover om hormonbehandling til udskydelse eller afbrydelse af hunhundens løbetider (p-sprøjte).

Hvad har du valgt at gøre med din hunhund?

Billeder har rettigheder reserveret

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler