Artikler

Forside > Artikler > Køb af hvalp - hvilken ...

hund-leger-med-havesprinkleren

Hvis du er på udkig efter en familieforøgelse med fire poter, så er der mange overvejelser, som du skal gøre dig inden købet af hundehvalpen. Her vil vi kigge lidt nærmere på dit valg af hunderace.

Samme udgangspunkt
Hunden stammer fra ulven, som vi mennesker fik tæmmet og avlet i alle mulige forskellige retninger igennem årtusinder. Det er svært at se ligheden mellem en Mops og en ulv eller en Fransk Bulldog og en ulv. Det er måske lidt nemmere at se ligheden mellem en Siberian Husky og en ulv, men alle hunde har samme stamfader nemlig ulven, som var udgangspunktet.

Forskellige veje
Lige så forskellige hunderacerne er avlet i udseende i forhold til ulven, lige så forkellige har de praktiske formål været med at avle hunderacerne. Alle hunderacerne er avlet efter enten et specifikt udseende eller en specifik funktion. Derfor er det meget hjælpsomt at være bevidst om, hvad de enkelte hundegrupper, og dermed hunderacer er avlet til. Det betyder nemlig meget for hvordan hunden fra en specifik hunderace opfører sig. Det betyder noget for hundens funktionelle intelligens, energiniveau beskyttertrang, tilknytning til flok eller ejer, selvstændighed, lugtesans etc.

Kendskab til hundegrupperne er relevant når du skal vælge hunderace
Det er derfor en god idé at kende lidt til de forskellige hundegrupper, så når du finder frem til de hunderacer, som du godt kunne tænke dig, så kan du også se, om de passer ind i din livsstil. Det vil være lidt ligesom at forsøge at putte en firkant igennem et trekantet hul at have en Border Collie boende i en lejlighed i København med minimal aktivering. Dette vil være mere klart for dig, når du kender til hunderacens oprindelse og avlingsformål.

De forskellige hunderacer har forskellige styrker
Nogle hunderacer er avlet til at have et stærkt fokus og meget højt aktivitetsniveau. Sådanne arbejdshunde stiller derfor et større krav til sin ejer mht. at blive aktiveret og “styret”. En udpræget arbejdshund er derfor ikke nødvendigvis den bedste familiehund, hvis det ikke er en meget aktiv familie. Hvis en hund bliver understimuleret giver det ofte anledning til adfærdsproblemer. Andre hunderacer er fremavlet specifikt som selskabshunde, og egner sig fint til et knapt så aktivt liv med masser af social interaktion.

Introduktion til de forskellige hundegrupper:

Hyrde- og kvæghunde
Raceeksempler: Border collie, Schæferhund, Tervueren, Welsh corgi, Australsk Kelpie, Shetland sheepdog, Islandsk fårehund.

Disse hunde blev fremavlet specifikt til at samle og drive hyrdens flok samt advare mod trusler. Hyrdehunde har generelt et stort energiniveau og elsker at arbejde.

Hundene er også meget samarbejdsvillige, intelligente og lærenemme. Den høje intelligens og det høje energiniveau betyder, at disse hunderacer har et stort behov for aktivering. Hyrdehundene er generelt vagtsomme og giver hals for at alarmere sin ejer om eventuelle trusler. Alle hyrdehunde har ikke samme behov for aktivering etc., så kig også nærmere på de enkelte hunderacer, hvis du overvejer en hyrdehund. F.eks. er en Schæferhund en fremragende vagthund, men en Border Collie er ikke.

Hyrde- og vagthunde
Raceeksempler: Rottweiler, Komondor, Australsk cattledog, Hovawart, Old english sheepdog, Kleinspitz, Kuvasz, Maremma.

Nogle hyrdehunde er fremavlet til både at drive og samle hyrdens flok samt fysisk at kunne beskytte flokken og hyrdens ejendom mod trusler fra f.eks. ulve eller tyve. Disse hunde er generelt selvsikre, fysisk stærke, vagtsomme og gøende. Disse hunde har en udpræget beskyttertrang, og det er derfor meget vigtigt, at de allerede som hvalp socialiseres med andre mennesker, børn og hunde. Hundene har typisk et medium til højt energiniveau og kræver en del aktivering.

Drivende jagthunde
Raceksempeler: Basset hound, Beagle, Blodhund, Gravhund, Dunker Støver.

En drivende jagthund har til opgave at opspore byttedyret og drive det foran sig ved at gø højlydt. Det giver jægeren mulighed for at skyde, når byttedyret er drevet indenfor rækkevidde. Disse hunde har en stor byttedrift, og kan derfor have tendens til at strejfe ud på eventyr og sætte efter vildt eller små dyr. Disse hunde er også ganske selvstændige, og kan give en del hals.

Gårdhunde
Raceeksempler: Dansk-svensk gårdhund, Schnauzer, Østrigsk pinscher, Keeshond, Eurasier, Berner Sennen.

Disse hunde blev primært fremavlet til at indgå i dagligdagen på en gård. De kunne bo i stalden og være med til at holde mus- og rotter væk. Samtidig kunne de bevogte hestene og andre dyr. Derfor har gårdhunde let til gøen, når fremmede nærmer sig matriklen. Gårdhunde er generelt selvsikre, opmærksomme og vagtsomme. De fleste gårdhunde er også gode familiehunde.

Terrier gruppen
Raceeksempler: Cairn terrier, West highland white terrier, Yorkshire terrier, Border terrier, Fox terrier, Irsk terrier, Bedlington terrier.

Terriere blev oprindeligt brugt som jagthunde til at jage grævlinge, ræve og andet vildt. Terriere holdt også rotter og mus væk fra landstederne. Derfor ligger jagtinstinktet stadig dybt i en Terrier, som gerne løber efter vildt eller små dyr. En Terrier er generelt selvstændig, nysgerrig, modig og alarmerer sin ejer ved at gø af fremmede. En Terrier er et lille energisk væsen, som har brug for at blive stimuleret og aktiveret. Mange snakker om det særlige “Terrier temperament” (egenrådig, viljestærk, nysgerring og stædig).

Selskabshunde (tempel- og hofhunde)
Raceeksempler: Mops, Bichon frisé, Havaneser, Malteser, Cavalier king charles spaniel, Coton de tulear, Lhasa apso, Chihuahua, Pekingeser, Papillon.

Alle disse hunde er fremavlet med det formål at holde mennesket ved selskab. Selskabshunde er små hunde, som var lette at bære rundt på eller have siddende på skødet. Tempelhunde alarmerede også munkene ved at gø, når der kom fremmede, og har måske stadig let til gøen.

Nogle af hundene i gruppen er små udgaver af større hunderacer (f.eks. Toy Pudel). En selskabshund er karakteriseret ved, at den har det bedst, når den er i selskab med sin familie. Hundene er med den lille størrelse også nemme at have med rundt. Selskabshunde har generelt et lille behov for motion men et stort behov for opmærksomhed og samvær. Vær ikke overbeskyttende overfor din selskabshund, ellers kan den udvikle uheldig adfærd. En selskabshund er også en hund med hundens behov, men dog i en lidt mindre pakke.

Apporterende jagthunde
Raceeksempler: Labrador retriever, Golden retriever, Flatcoated retriever, Cocker spaniel, Springer spaniel, Kooikerhondje.

Apporterende jagthunde er fremavlet til at lokalisere og hente nedskudt bytte på land og i vand (det er typisk fjerkræ). Disse hunde opholder sig tæt på jægeren under jagten, og sendes så afsted for at bringe byttet tilbage, når det er skudt. I Danmark og mange andre landet er retrievere og spaniels både populære jagthunde og familiehunde.

De egenskaber, som har gjort retrieverne så populære som familiehunde er deres venlige og omgængelige temperament, vilje til samarbejde og lærenemhed . Alle retrievere har et stort behov for jævnligt at bruge lugtesansen, søge og bære ting tilbage til ejeren. Både blandt retrievere og spaniels findes linier, som er fremavlet til at være lettere af bygning og meget aktive. Hunde af disse linier kaldes populært “Formel 1″ og “Field trial”, og egner sig godt til jagt.

Stående jagthunde
Raceeksempler: Ruhåret hønsehund, Weimaraner, Pointer, Vizsla, Engelsk setter.

Stående jagthunde er avlet med henblik på at tage stand (pege på) f.eks. fasaner eller andet fuglevildt. Hunden er også trænet til at jage/skræmme vildtet op på kommando, når jægeren er kommet på skudhold. Disse hunde har stor udholdenhed, energi og selvstændighed, da hunden arbejder på stor afstand af jægeren. Stående jagthunde har et meget stort behov for træning, aktivering og motion og holdes derfor mest af personer, som også bruger dem til jagt.

Stillende jagthunde
Raceeksempler: Irsk ulvehund, Akita, Rhodesian ridgeback, Karelsk bjørnehund, Norsk Elghund, Jämthund, Finsk lapphund.

Disse hunde er avlet med henblik på at jage storvildt. Det er hundens opgave at finde og fastholde vildtet med gøen, indtil jægeren når frem og kan nedlægge byttet. Disse hunde er generelt fysisk stærke og selvstændige hunde, som er vant til at arbejde væk fra jægeren. PÅ grund af deres selvstændighed kan disse hunde godt finde på at strejfe. Hundene har et relativt stort motionsbehov.

Mynder
Raceeksempler: Greyhound, Whippet, Saluki, Borzoi, Afghansk mynde, Pharaoh hound.

En mynde er en drivende jagthund, der primært er fremavlet til at jage ved hjælp af synet og sin hurtighed. Det er ikke tilladt at jage med mynder i Danmark. Mynder er faktisk ikke så motionskrævende, men de kan godt lide at strække ud og løbe ved topfart engang imellem. Man kan sammenligne det lidt med kloden hurtigste dyr en Gepard. Geparden løber heller ikke rundt hele tiden men gemmer sin energi til en livsafgørende spurt efter vildtet engang imellem. Mynder er sociale og generelt venlige overfor andre hunde og mennesker. Mynder er ret selvstændige, men ikke særligt territoriale eller gøende.

Træk- og slædehunde
Raceeksempler: Siberian husky, Alaskan malamute, Samojed, Chow chow, Grønlandshund.

Som navnet antyder blev disse hunde fremavlet primært som trækdyr i egne med et hårdt og ofte koldt klima. Hundene i denne gruppe er alle robuste, hårdføre og selvstændige. Hundene er også udholdende og finder interesse i småvildt. De fleste slædehunde er venlige og imødekommende overfor alle mennesker ikke kun ejeren. De er dog ikke altid lige tolerante overfor andre hunde og tidlig socialisering som hvalp er vigtig. Hundene har et stort behov for motion og aktivering for at trives.

Kamp- og stridshunde
Raceeksempler: Bull terrier, Bull mastiff, Mastino napoletano, Engelsk bulldog, Amerikansk staffordshire terrier.

I denne gruppe finder vi de hunde, som blev fremavlet som krigs- og stridshunde samt til hundekampe eller tyrekampe. Alle disse hunde er fysisk stærke, modige, viljestærke, selvstændige og har en høj smertetærskel samt et kraftfuldt bid. Når en kamphund først er gået i gang med at slås, så kan den være meget svær at stoppe. Det er vigtigt med tidlig socialisering blandt mennesker og venlige hunde. Disse hunde er typisk avlet med et bredt hoved (giver et stærkt bid), tyk nakke og små ører. De små mundvige og ører kan gøre det sværere for andre hunde at aflæse kamphundens kropssprog.

Har du en kommentar til hundegrupperne, så skriv den herunder

Billeder har nogle rettigheder reserveret

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler