Adfærd

Forside > Artikler > Adfærd > Kastration af hund

hund-hos-dyrlægen

Hvis du overvejer at få din hun kastreret, så er der flere hensyn at tage til både fordele, ulemper og risiko.

Hvad er kastration?
Når dyrlægen foretager en kastration, så betyder det normalt, at begge hundens testikler fjernes ved et kirurgisk indgreb under bedøvelse. Det er forskelligt alt efter hvilken dyrlæge eller hundeekspert du spørger, hvor gammel de mener, at en hund bør være inden kastration foretages.

De fleste dyrlæger anbefaler tidligst at kastrere hunden, når den er 6 måneder gammel. Andre mener, at hunden bør være 1 år gammel. Vil du være sikker på, at hunden er fuldt udvokset inden du kunstigt piller ved hormonbalancen, så bør hunden nok være 2 år gammel.

I dag bliver mange ejere af hanhunde anbefalet at få hunden kastreret, men en kastration kan give andre problemer, end dem du måske har lige nu. Derfor bør du overvejde det grundigt inden du vælger at kastrere sin hund. Er hunden først opereret, så kan det ikke gøres om igen.

Hvad er bivirkningerne ved at kastrere sin hund?

  • Din hund bliver steril (den kan ikke længere blive far til hundehvalpe)
  • Fjernelsen af hundens testikler stopper produktionen af testosteron ca. 4-8 uger efter indgrebet. Dette kan nedsætte hanhunde adfærd så som tendens til at strejfe, markere med urin og anden adfærd.
  • Det eliminerer risikoen for testikelkræft og minimerer risikoen for prostata-forstørrelse.
  • Din hund kan få en tendens til at tage på efter, at den er blevet kastreret, da stofskiftet ændrer sig. En kastreret hund bør derfor få rigeligt med motion og fodres mere kontrolleret.
  • Din hunds pels kan blive grovere og miste noget af glansen.
  • Der er altid en risiko forbundet med et kirurgisk indgreb under bedøvelse. Risikoen for at din hund dør eller får komplikationer er dog minimal, når ellers hunden er både ung og rask.
  • Andre hunde kan opfatte din hund anderledes, og din hund kan miste noget af sin selvsikkerhed ved fraværet af testosteron.

Hvis du overvejer at få kastreret din hund, så er det en god idé at snakke med din dyrlæge og måske en hundedfærdsspecialist for at se, om det er nødvendigt eller om den adfærd, som du forventer eller allerede har set kan undgås på anden måde.

Vil du stadig gerne kastrere din hund, så kan du evt. få foretaget en kemisk kastration af din hund. En kemisk kastration foretages ved, at din dyrlæge giver din hund en sprøjte i nakken med Suprelorin. Suprelorin nedsætter derefter produktionen af kønshormonet testosteron i op til 6 måneder.

Har du fået din hund kastreret og hvilke erfaringer har du gjort dig med det?

Billedet har rettigheder reserveret

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind
Facebook Twitter Google

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Mar 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Events

Relaterede artikler