Artikler

Forside > Artikler > Hvilken hunderace skal du vælge?

Gabi the puppy

Når du og din familie har taget beslutning om at købe en hundehvalp, så melder det næste store spørgsmål sig – hvilken hunderace skal hvalpen være?

Mange førstegangskøbere af hunde laver den fejl, at de kun vælger efter hvilket udseende og størrelse på hunden, som de godt kan lide. Det er naturligvis vigtigt, at du godt kan lide din hunds udseende, men det er meget vigtigere, at hunden passer ind i din families livsstil både hvad angår temperament, motionsbehov og meget mere.

Vær ærlig overfor dig selv i din vurdering
De forskellige hunderacer stiller forskellige krav til den tid, der skal bruges på motion og træning. Det er vigtigt at være ærlig overfor sig selv, når man skal købe hund. Det nytter ikke noget at lave betragtningen: Normalt er jeg en sofakartoffel, men når jeg anskaffer mig en Border Collie, så skal jeg til at løbe hver dag. Hvorefter du fortsætter med at være en sofakartoffel og får en Border Collie som ikke får nok motion og bliver utilpasset.

Et andet eksempel kan være, at du gerne vil have en hund, der kan gå løs rundt på din landejendom. Så er en Siberian Husky måske ikke det bedste valg, selvom du synes, at det er en super flot og nærmest ulveagtig hund. Så skal du have en hunderace, som er mere tilbøjelig til ikke at strejfe langt væk fra naturens side.

Bortset fra disse eksempler er der selvfølgelig mange andre parametre, som skal passe sammen, når du skal finde den rigtige hund til dig og din familie. Her kigger vi nærmere på nogle forskellige familietyper og hvilke hunderacer, der passer ind i netop den type familie:

Det unge par
Unge mennesker er typisk meget optimistiske omkring deres tid til hundetræning og motion. Det er også typisk imens man er ung, at man har god tid, men de fleste par får jo relativt hurtigt både karriere og børn. Derfor er det både vigtigt at tage hensyn til den nuværende situation og den forventede situation om 4-5 år.

Når man anskaffer sig en hund, så forpligter man sig i hundens levetid, som jo typisk er 8 til 15 år alt efter hunderace. Derfor kan det være en ide, at vælge en hund som kræver lidt mindre end hvad man har kapacitet til lige nu og her i sit liv. Hunderacerne herunder går ikke af vejen for aktivitet og motion, men kræver ikke helt så meget som de mest intensive hunderacer.

Disse hunderacer vil også kunne fungere i en familie med små børn senere. Du kan også se hunderacerne på listen til familien med små børn, de hunderacer vil også være et godt valg.

En børnefamilie med helt små børn på 0-9 år
Helt små børn kan interessere en hund på en uhensigtsmæssig måde, da de ofte er ukoordinerede, kan lave pludselige bevægelser eller løb samt er nede på hundens niveau eller lavere i højde. Små børn har ofte også en tendens til at råbe eller sige underlige lyde med små skingre stemmer. Alle disse ting kan virke skræmmende på nogle hunde. Samtidig har helt små børn også en tendens til gerne at ville løfte akavet på en hund, kan komme til hive den i halen eller på anden måde interagere med hunden på en uhensigtsmæssig måde.

Det er derfor vigtigt, at en hund som skal indgå i en børnefamilie med helt små børn er eftergivende overfor børneadfærd, og ikke lader sig gå for meget på. Samtidig skal hunden være social og venlig af temperament. De store hunderacer er typisk mere eftergivende, og bliver mindre skræmte, når de interagerer med helt små børn. Bemærk at du aldrig må lade en hund være alene med helt små børn. Herunder er en række eksempler på hunderacer, der vil passe godt ind i en børnefamilie med helt små børn:

En børnefamilie med store børn over 9 år
Her har børnene fået bedre styr på sin motorik og tilgang til hunden. Børnene vil også inden længe kunne deltage i selve pasningen af hunden og gå ture med hunden. Når et barn eller ung teenager går en tur med hunden er det en fordel, at hunden ikke er for stor og kan trække sig fri nemt, hvis hunden har tendens til at trække. Det er også en fordel at hunden gerne vil behage sin ejer, er nem at træne og social, når børnene skal træne med den. De helt små selskabshunde er et godt bud.

Pensionister (børnene er flyttet hjemmefra)
Her har du typisk mere tid til dine hunde, men din egen fysik er ikke nødvendigvis, hvad den har været. Det kan være, at du er i dårlig form, har rygproblemer eller andet. Er du først lige gået på pension, så kan det også være, at du faktisk er i fin fysisk form. Du må tage højde for din individuelle situation.

Som pensionist er du ofte på farten. Enten for at besøge familie, tage på ferie eller i sommerhus. Derfor er det en god ide at vælge en hunderace, som du nemt kan have med dig, og som nemt kan indgå i forskellige sociale sammenhænge. Vi kan anbefale ikke at tage en alt for stor hunderace, da du sikkert skal løfte hunden på et tidspunkt. Du skal også huske på, at tager du en hundehvalp, så skal du til hundetræning med hvalpen og igennem alle de strabadser og glæder, som følger med (bl.a. at bruge lang tid nede på gulvet med en karklud på jagt efter tis).

Mange flere muligheder
De hunderacer, som vi har listet her er naturligvis kun et meget lille udpluk. Der findes langt over 300 hunderacer i verden, så du har et meget stort udvalg af hunde at vælge imellem uanset hvordan din livsstil er tilrettelagt. Du kan søge i alle hunderacerne på forskellige parametre i vores guide til hunderacer. Husk at være ærlig overfor dig selv, når du vælger hund. Hvorfor vil du gerne have netop den hunderace? Passer den til dit energiniveau? Passer den ind i din familie nu og om 5 år? Det er spændende at lede efter den perfekte hunderace til dig og din familie. God fornøjelse!

Hvilken hund har du valgt, og hvad var dine betragtninger frem til dit køb af hundehvalp?

Billeder har rettigheder reserveret

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler