Artikler

Forside > Artikler > Hvad er kennelhoste? - læs ...

Kennelhoste hos hunde

Hvad er kennelhoste?
Kennelhoste er et udtryk som bruges til at beskrive en række af infektioner – både virale (som Adenovirus eller Parainfluenzavirus) og bakterielle (som Bordetella bronchiseptica) som forårsager betændelse i en hundes strubehoved og luftrør.

Det kan beskrives som en form for bronkitis og svarer til en forkølelse hos mennesker. Selvom en hund normalt bliver rask af sig selv, er kennelhoste meget smitsom for andre hunde og har din hund kennelhoste bør den isoleres fra andre hunde og du bør kontakte dyrlægen.

Hvad er de generelle symptomer på kennelhoste?
Symptomer på kennelhoste er en vedvarende tør hoste. Nogle hunde har også næseflåd og nyser samt nogle er svækkede og ikke vaccinerede hunde kan blive alment påvirket, få feber og have appetitløshed og i svære tilfælde få lungebetændelse

I de fleste tilfælde vil hunden dog virker rask på nær en ubehagelig hoste. Hundens appetit og aktivitetsniveau vil normalt ikke ændre sig, hvis aktivitetsniveauet og appetiten ændres sig bør du kan kontakte dyrlægen. Hunden kan også hoste hvidt skummende slim op – typisk efter fysisk aktivitet eller hvis hunden bliver ophidset.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tror, at min hund har kennelhoste?
Hvis du har mistanke, om din hund har kennelhoste, isolere hunden fra alle andre hunde og ring til din dyrlæge for at få bekræftet din mistanke og få anbefalet en behandling.

Hvordan har min hund fået kennelhoste?
Hunde kan få kennelhoste på flere måder:

  • det kan spredes via luften eller dråber
  • direkte fra hund til hund
  • via bakterier på forurenede genstande

Kennelhoste spredes ofte, hvor der er mange hunde samlede i eksempelvis hundepensioner, hundekenneler (deraf navnet), hos dyrlægen, hundeudstillinger eller til hundetræning.

Kennelhoste er så smitsom, at dit hund kan blive smittet bare ved at bruge samme vand- eller madskål som en smittet hund eller simpelthen ved at hilse på en anden smittet hund.

De fleste hundepensioner vil ikke modtage din hund uden bevis for en nylig vaccination mod Parainfluenza og Bordetella, to af de hyppigste årsager til kennelhoste .

Hvilke hunde er tilbøjelige til at få kennelhoste?
Alle hunderacer kan få kennelhoste. Oftest er det dog hunde, der har hyppig kontakt med andre hunde, især i lukkede eller i dårligt ventilerede områder, hvor hunden er mest tilbøjelig til at blive smittet . Unge hunde og ikke-vaccinerede hunde er også større risiko.

Hvordan er kennelhoste undgås?
Den bedste måde at forhindre kennelhoste er at forhindre at din hund bliver eksponeret for smitten. Der findes dog en vaccine mod de to organismer, der hyppigst er årsag til hosten og nysen. Det er en næsespray, som stimulerer dannelsen af antistoffer på overfladen af luftvejenes slimhindeceller, således at bakterier og vira ikke kan sætte sig fast.

Fordi vaccinen beskytter luftvejenes overflader direkte, er den meget mere effektiv og langtidsbeskyttende (i helt op til et år) Der går dog tre uger efter vaccinationen, inden der dannes fuld immunitet.

Vaccinen mindsker risikoen for kennelhoste betragtlig. Hvis hunden alligevel smittes med kennelhoste, bliver symptomerne mildere ligesom sygdommens varighed forkortes.

Skal din hund derfor i hundepension, deltage i udstillinger, til hundetræning og der er risiko for at hunden bliver udsatte for smitte, så husk at få hunden vaccineret min. 3 uger før.

Hvordan er kennelhoste behandles?
Det er klogt at kontakte din dyrlæge, hvis din hund udvikler en hoste. Afhængig af dyrlægens vurdering kan det være, at dyrlægen anbefaler at lade sygdommen køre sit eget løb og i andre tilfælde at behandle hunden medicinsk, som vil minimere hundens symptomer og fremskynde helbredelsen.

Det anbefales ligeledes, at tage halsbåndet af hunden når den har kennelhoste, da et pes på halsen fra halsbåndet kan forværre hosten.

Hvor lang tid går der før kennelhosten forsvinder?
I de fleste tilfælde vil symptomerne ved kennelhoste gradvist aftage og forsvinder efter tre uger. For unge hvalpe, ældre hunde eller hunde som har et svækket immunsystem, kan det dog tage helt op til seks uger eller mere for de komme sig. I nogle tilfælde kan hunden forbliver smitsom i lange perioder, selv efter at symptomerne er forsvundet.

Vil du have mere?

Del gerne artiklen om kennelhoste herunder:

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler