Artikler

Forside > Artikler > Hunderacer på forbudslisten og observationslisten

pitbull-terrier

Mange har måske hørt om forbudslisten og observationslisten vedrørende hunde, men hvilke hunderacer er på listerne og hvad er formålet med dem.

Tilbage i 2010 blev der i Hundeloven indført et forbud mod besiddelse og avl af 13 hunderacer og blandingshunde, hvor hunderacerne indgår. En del af baggrunden for indførelsen af forbudslisten var en række sager med meget slemme hundebid, og politikerne vurderede, at hunderacerne på forbudslisten er særligt farlige. De hunderacer som i øjeblikket er på forbudslisten i Danmark er:

Forbudslisten:

 • Amerikansk bulldog
 • Amerikansk Staffordshire terrier (Amstaff)
 • Boerboel
 • Centralasiatisk ovtcharka
 • Dogo argentino
 • Fila Brasileiro
 • Kangal
 • Kaukasisk ovtcharka
 • Pitbull terrier
 • Sarplaninac
 • Sydrussisk ovtcharka
 • Tosa inu
 • Tornjak

Samtidig med forbudslisten indførte man en såkaldt observationsliste med hunderacer, som skal evalueres efter 3 år for at tage stilling til om disse hunderacer også skal forbydes. De hunderacer, der er på observationslisten er:

Observationslisten:

 • Anatolsk hyrdehund
 • Bullmastiff
 • Cane corso italiano
 • Cao fila de sao Miguel
 • Dogo canario
 • Iberisk dogge
 • Maremma
 • Mastin espanol
 • Mastino napoletano
 • Polski owczarek podhalanski
 • Rottweiler
 • Staffordshire bull terrier

Det er den 1. juli 2013, at man skal tage stilling til, om hunderacerne på observationslisten skal over på forbudslisten. Der har i den seneste tid været mere politisk fokus på, om man ikke hellere skal forbyde visse personer at holde hund f.eks. igennem en klippekort-ordning fremfor at forbyde enkelte hunderacer. Det har også vist sig at hunderacer, som ikke er på observationslisten faktisk står for mange hundebid i Danmark herunder f.eks. Labrador Retriever formentlig fordi, at det er en af de meste udbredte hunderacer i Danmark.

De fleste hundeejere kan hurtigt blive enige om, at det altid er ejerens skyld, når en hund bider. Men de fleste kan også hurtigt blive enige om, at en utilpasset Chihuahua næppe kan gøre lige så meget skade på en tilfældig person som en utilpasset Pitbull Terrier. Hvad synes du – giver det nogen mening at gå videre ned af forbuds-vejen eller bør man ændre retning? Skal man gå forbudsvejen, så er der mange andre ting man også kan forbyde fordi de er potentielt farlige i uansvarlige hænder, og det kan hurtigt blive en glidebane.

Billedet har nogle rettigheder reserveret

4 kommentarer til “Hunderacer på forbudslisten og observationslisten”

 1. Profilbillede af Britta Britta siger:

  Dybest set synes jeg, at man bør afskaffe forbudslisten. Det er lidt ligesom at forbyde hurtige biler fordi de er potentielt farlige i uansvarlige hænder. Det er bedre at fokuserer på højere straffe til hundeejere for skader og fratagelse af retten til at holde hund fra uansvarlige og vanrøgtende ejere.

 2. Sebastian siger:

  Jeg kan kun være enig med hvad Britta skriver! Det er vores ansvar som ejer at kunne styre vores hund, og vide hvad type hund man har, kende dens egenskaber, og tilpasse træningen af hunden derefter. Vi skal huske, at det er os der har skabt alle typer af hunderacer, og udviklet dem med meget forskellige egenskaber. så de kunne tjene os.

 3. Johnny siger:

  Har det lidt ambivalent med forbudet.. Hælder dog mest til forbudet.. På den ene side kan de fleste nok blive enige om, at det er hundeejeren der i langt langt de fleste tilfælde er problemet.. På den anden side, så gør et forbud, at INGEN kan få fat i hunden.. Et forbud mod, at visse personer ikke må eje hunden holder ikke efter min mening.. Man må altså huske på, at en potential utilpasset hund, ikke pr definition kun havner i hænderne hos en med “rygmærke” på.. Det vil være en næsten umulighed, at sige hvem der kan få “sådan en hund”, og hvem der ikke kan.. Alt andet lige er det lettest, ganske simpelt, at forbyde hunden, så man undgår helt, at den falder i hænderne på den/de forkerte… Og som Sebastian skriver, så har vi selv fremavlet og skabt alle typer af hunderacer, og udviklet dem med meget forskellige egenskaber.. Well, så behøver man heller ikke frit, at kunne holde racer der specifikt er udviklet med en stor grad af aggressivitet..

 4. Profilbillede af Gitte Gitte siger:

  Johnny says:
  December 12, 2012 at 1:37 am
  “På den anden side, så gør et forbud, at INGEN kan få fat i hunden..” Det tror du vel ikke selv på Johnny? For sådan er virkeligheden ikke.

  “Man må altså huske på, at en potential utilpasset hund, ikke pr definition kun havner i hænderne hos en med “rygmærke” på.. ”
  Med en “utilpasset hund” mener du vel usocialiseret? eller hva’? I så fald har det jo intet med racen at gøre, men ejeren.
  Det vil være en næsten umulighed, at sige hvem der kan få “sådan en hund”, og hvem der ikke kan.. Alt andet lige er det lettest, ganske simpelt, at forbyde hunden, så man undgår helt, at den falder i hænderne på den/de forkerte… Og som Sebastian skriver, så har vi selv fremavlet og skabt alle typer af hunderacer, og udviklet dem med meget forskellige egenskaber.. Well, så behøver man heller ikke frit, at kunne holde racer der specifikt er udviklet med en stor grad af aggressivitet..

  Det er desværre ikke kun hunde med let til aggressivitet der er på forbuds- observationslisten. Den anatolske hyrdehund som jeg selv har 1 af og snart 2 står der også, til trods for den er kendt og beskrevet som værende ikke aggressiv. Den kan foreksempel ikke trænes til angreb som Schæferen, den den kun reagerer på hvad den selv mener er en trussel, og det overfor sin ejer, eller det den passer på og kun på sit territorium. Når den er uden for det, er den bare observerende og tolerant, ikke selskabelig men tolerant, finder sig stort set i alt. Om det så er børn der hopper på den, så kunne den ikke drømme om at gøre udfald mod dem.
  Synes bare det er så trist at man går efter hunden i stedet for ejerne, når der er nogle hunde der ikke fungerer socialt. Det er jo da ejerens fejl.

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Mar 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Events

Relaterede artikler