Artikler

Forside > Artikler > Hundemad og hundefoder

hundediæt

Din hunds diæt er vigtig for hundens helbred og adfærd. Hvilken type hundemad du skal give din hund og hvor meget hundemad hunden skal have, har været genstand for mange undersøgelser og har afstedkommet en hel del debat. Her kigger vi nærmere på gode tips og råd omkring hvad hundeejere skal kigge efter i kommerciel hundemad og hvorvidt hjemmelavet hundefoder er bedre.

Et par indledende tanker om hundemad
Det er altid en god ide at tjekke med din dyrlæge inden du ændrer din hunds diæt med en ny type hundemad, især hvis du ønsker at give din hund supplementer af en speciel type hundemad eller hvis din hund har race- eller sygdomsspecifikke madbehov. Det er vigtigt at bruge den korrekte dosering af hundefoder, hvis du giver din hund supplementer i maden, ellers risikerer du at give din hund en overdosis af mineraler eller vitaminer. Ikke alle dyrlæger ved lige meget om hundeernæring, men de ser ofte mange ernæringsrelaterede tilfælde i deres praksis. De bedste dyrlæger giver dig et ærligt svar om dybden af deres viden på et område, og vender tilbage til dig med svaret på dit spørgsmål.

Din hunds fordøjelsessystem er langsom til at omstille sig
Vær opmærksom på at pludselige og store ændringer i en hunds diæt ved at vælge en ny type hundemad kan medføre fordøjelsesproblemer, så gennemfør store ændringer i din hunds diæt gradvist ved at mixe noget af den gamle hundemad med den nye. Det er specielt vigtigt at introducere hvalpe til en ny type hundemad gradvist, da hundehvalpe kan udvikle allergier hvis hvalpens diæt pludselig ændres.

Kommerciel hundemad – skal du vælge hundemad som tørfoder eller på dåse?
Hvad skal man kigge efter i kommerciel hundemad? Svaret er næringsstoffer, ingredienser og varedeklarationen. Tjek først varedeklarationen og se hvad hvilke næringsstoffer der indgår i den enkelte hundemad og hvilke doseringsforslag der gives. Hunde har brug for den rette balance af næringsstoffer f.eks. proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler på linje med hvad der er ”god skik” i hundeernæring.

Men næringsstofferne skal også være tilgængelige for hunden. Hunde kan ikke fordøje alle ingredienser i hundemad lige godt f.eks. er korn en dårlig kilde til protein for hunde og forsyner ikke hunden med de aminosyrer hunden har brug for. Mange hunde har specifikke reaktioner overfor enkelte madvarer som kan forefindes i hundemad, og hunden får selvfølgelig ikke meget ud af en madvare, som giver den dårlig mave eller gør hunden syg. Næringsstofferne og mængden, som er listet i varedeklarationen, fortæller dig derfor ikke meget på egen hånd, du er også nødt til at kigge på ingredienserne.

Ingredienserne i hundemad er vigtige
Kød er en god kilde til protein for hunde og det er derfor en god ide at vælge hundemad, der har kød eller fisk som hovedingrediens i hundemad. Det formodes at fed fisk kan give hunden en del beskyttelse mod kræft og andre sygdomme. Men fælles for de fleste varedeklarationer er, at de ikke fortæller hviken fisk eller hvilken del af fisken der indgår i maden.

Er mængeden af tilsætningsstoffer i hundemad vigtig?
Det kan være fordelagtigt at udsætte din hund for så få tilsætningsstoffer gennem hundemaden som muligt f.eks. konserveringsstoffer, farvestoffer, smagsstoffer og andre tilsætningsstoffer som oftes findes i hundemad. Tilsætningsstoffer er ikke altid dårlige for din hund, men ”naturlige tilsætningsstoffer” betyder ikke altid, at de er gode. Mange tilsætningsstoffer har kun eksisteret i kort tid, så deres langtidseffekter er ukendte. Hunde og mennesker kan ikke altid tåle de samme tilsætningsstoffer, så bare fordi du kan spise en madvare betyder ikke nødvendigvis, at den er god for din hund.

Farvestoffer og smagsstoffer i hundemad
Almindelig sund fornuft tilsiger, at det er bedst at undgå hundemad med et højt indhold af farvestoffer. Din hund er ligeglad med hvordan maden ser ud. Lugt, smag og tekstur er mere vigtigt for hunde og farvestoffer er normalt tiltænkt at gøre maden mere appetitlig for mennesker. Smagsstoffer bør også undgås, ikke fordi de nødvendigvis er harmfulde i sig selv, men fordi de kan lokke din hund i retning af fedme.

Konserveringsmidler
Konserveringsmidler bruges oftere i tørfoder end i dåsemad, da dåsepakning i sig selv er en konserveringsmetode. Der har været en del debat om hvorvidt hundeejere bør undgå konserveringsmidler. Hundefoder uden konserveringsmidler vil naturligvis rådne hurtigere, så hvis du vælger en tørfoder uden konserveringsmidler bør du anvende det før sidste anvendelsesdato og opbevare det lukket på et tørt og koldt sted. Hundejere køber tit stort ind for at spare penge, men det er ingen besparelse, hvis du ender med at skulle betale dyrlæge regninger for hudproblemer eller andre sygdomme som følge af, at du har fodret din hund med tørfoder, der har mistet sin næringsmæssige værdi over tid.

Tørfoder, dåsmad eller anden hundemad?
At købe tørfoder til din hund er billigere og nemmere, men tørfoder kan indeholde mere korn og konserveringsmidler fordi korn er nemmere at opbevare tørt end kød og fordi dåsepakning i sig selv er en konserveringsmetode.

Hunde på tørfoder har brug for mere vand
Hunde har brug for mere vand, hvis de fodres med tørfoder. Derfor er hunde på en tørfoder diæt mere i risiko for at blive dehydrerede hvis de ikke har adgang til vand. Det er vigtigt at huske, da mange hundeejere fjerner hundens adgang til mad og vand om natten eller når ejeren er ude af huset, i håb om at dette kan hjælpe med at holde hunden stueren. Hunde kan udvikle nyre eller blæreproblemer, hvis de fodres med tørfoder og ikke får tilstrækkeligt vand. Det er bedre at arrangere, at nogen kommer forbi midt på dagen og tager hunden ud på en tissetur, end at tage hundens vand væk og forvente at hunden går uden vand og krydser benene hele dagen. Hvis du ikke kan få hjælp til at lufte din hund, kan du i det mindste give hunden adgang til vand og placere hunden et sted, hvor hunden kan tisse f.eks. et sikkert hundeaflukke, som hunden kan komme til igennem en hundedør eller en simpel hundekasse.
Er tørfoder bedre for din hunds tænder?
Nogle hundeejere mener, at tørfoder er bedre for en hunds tænder, men de fleste hunde som fodres med dåsemad får også en knasende snack samtidig. Der er ikke nødvendigvis den store kvalitetsforskel på dyr eller billig hundefoder, prisen kan lige så godt reflektere marketing-budgettet eller andre prisbestemmende faktorer. Du kan evt. kontakte det firma, som producerer hundefoderet for mere information, om ikke andet vil deres svar formentlig give dig en pejling om, hvor seriøst firmaet tager henvendelser fra forbrugere.

Rotation af forskelligt kommercielt foder til din hund
Mange mener, at det er en god ide at fodre sin hund med en mindre vifte af forskelligt typer kommercielt foder i rotation i stedet for at fodre hunden med det samme typeigennem hundens liv – medmindre hunden har specielle behov. Nye opdagelser gøres ofte i forhold til hundes ernæring og det kan derfor være svært at ramme alle anbefalede næringsstoffer med kun et enkelt kommercielt hundefoder.

Er hjemmelavet hundefoder bedst?
Der er ikke et simpelt svar til dette spørgsmål. Både kommerciel og hjemmelavet mad varierer i kvalitet og indhold. Men hvis din hund får rester af din hjemmelavede mad har du i hvert fald mere kontrol over hvilke ingredienser, der indgår i din hunds diæt. Dette kan være vigtigt, hvis din hund er allergisk eller har særlige behov.

Hvilke fødevarer bør din hund altid undgå?
Der er nogle madvarer, som hunde har svært ved at fordøje og andre, som er direkte giftige for hunden. Fødevarer, som din hund bør undgå, inkluderer; Chokolade og alle produkter med sukker, hvidløg, tofu, løg, og et højt indhold af salt. Dette betyder, at man ikke bør give sin hund rester fra bordet, som indeholder løg, hvidløg, salt eller sukker. Mange hundeejere giver ofte deres hund lidt rester fra dagens måltid – dette er ikke altid hensigtsmæssigt.

Små godbidder
Hvis du ofte giver din hund små kommercielle godbidder f.eks. i forbindelse med hundetræning er det en god ide at bruge almindelig tørfoder eller anden fuldstændig mad i stedet. Mange kommercielle hundegodbidder er ikke beregnet til at hunden skal spise dem i store mængder som substitut for et almindeligt måltid.

Kan hunde spise kattemad?
Hunde og katte har forskellige ernæringsbehov. Det er ikke en god ide at give en hund kattemad. Hunde som bor sammen med en kat forsøger måske at stjæle kattens mad og kan dermed miste appetitten til sin egen mad. Stil derfor kattens mad hvor hunden ikke kan komme til den.

Bør hunde og hundehvalpe drikke komælk?
Dette emne har været genstand for en del debat, men det er dog klart, at nogle hunde er intolerante overfor komælk. Hvis din hund får reaktioner som f.eks. dårlig mave af at drikke mælk, skal hunden naturligvis ikke gives mælk. Der er specielle mælkeprodukter (kan købes hos dyrlægen), som man kan købe til at håndfodre en hundehvalp, hvis moderen er overbelastet.

Hvorfor spiser hunde tit græs og er det skadeligt?
Græs er et naturligt brækmiddel. Hvis du ser din hund spise en hel del græs, er det derfor en god ide at lade hunden være ude indtil den har brækket sig. Husplanter kan være indbydende for hunden, hvis den ikke har adgang til græs, så det kan være en god ide at stille planterne hvor hunden ikke kan komme til dem. Det er ikke fuldstændigt klart hvorfor hunde spiser græs, men en forklaring kan være, at det er fiberholdigt.

Spiller en hunds diæt ind på hundens tænder og tandkød?
Sukker er naturligvis dårligt for en hunds tænder. Kalkmangel fra en diæt udelukkende bestående af kød vil svække tænder og knogler generelt. Hård og knasende mad er generelt bedre for tænder og tandkød.

Hvor meget mad skal jeg give min hund?
Der er ikke et simpelt svar på dette spørgsmål. Hunde varierer meget i forhold til hvor hurtigt de forbrænder mad. Meget aktive hunde og arbejdshunde har en tendens til at spise mere, det samme har tæver, der skal producere mælk. Afhængigt af hvor mange hvalpe tæven har og hvilken hunderace kan tæven spise op til 4 gange så meget som normalt. Yngre hunde kan gennemgå vækstperioder, hvor deres appetit varierer over en måned. Gamle hunde har brug for færre kalorier men flere mineraler og vitaminer. Slædehunde har gavn af en diæt med et højt fedt og proteinindhold til lange strækninger mens en Greyhound klarer sig bedre på mad med et højt fedtindhold og moderat proteinindhold til sine korte og intense spurter. Du kan forhøre dig om gode råd og vejledning for netop din hund ved hunderacens kennelklub. En tommerfingerregel er dog, at du kan tilpasse hvor meget mad du giver din hund, hvis hunden efterlader mad i sin madskål eller bliver for tynd eller tyk. Du bør kunne mærke din hunds ribben, hvis du ikke kan det er hunden sandsynligvis for tyk. Hvis du er i tvivl kan du med fordel spørge din dyrlæge.

Hvor ofte skal jeg give min hund mad?
Hundehvalpe har brug for at spise flere gange om dagen mens voksne hunde kan klare sig ved at spise én eller to gange om dagen. Nogle hunde er glade på bare et måltid om dagen, men to måltider om dagen er mere sikkert – specielt for en aktiv eller stor hund. Giv din hund mindst en time til at fordøje sin mad før du tager hunden med ud på en løbetur eller noget andet aktivt – ellers kan det være farligt for hunden. En tommelfingerregel er, at hunden skal have sit største måltid efter, at hunden har været aktiv i stedet for at få maden inden.

Hunden bør også have tid til at slappe af efter sin motion inden den får maden. Du kan erstatte et måltid med komplet tørfoder du bruger som gevinster i træning for en yngre hund f.eks. på gåturen. Hvis du gør dette, skal du dog sørge for ikke at give hunden for meget. Hundens mave skal ikke overbelastes mens den løber rundt. Det er bedst at fodre hunde på samme tidspunkter hver gang, især når det gælder en hundehvalp du er ved at træne til at være stueren.

Kan jeg give min hund vegetarmad?
Det er muligt, men bestemt ikke anbefalelsesværdigt. Hunde er designet til at være kødædende og det er meget svært at fodre dem på en hensigtsmæssig måde uden at give dem kød og fisk.

Billeder har rettigheder reserveret af Ed Yourdon, Robert Donovan
og Tobyotter

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Mar 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Events

Relaterede artikler