Adfærd

Forside > Artikler > Adfærd > Hundehviskeren – Jan Fennell

amichien-bonding

Jan Fennell er en kendt hundetræner, som har skrevet adskillige bøger. En af de meste kendte er ”The Dog Listener”. Her giver vi et ganske kort indblik i Fennell’s mest basale teorier. Fennell koncentrerer sig meget omkring at opnå lederskab i flokken. Her forstås flokken både som én og flere hunde sammen med dig og din familie.

Fennell’s teori og læremåde sigter på, at din hund forstår, at du er øverst i hierakiet liegsom man kender det fra f.eks. en ulveflok. Hos ulvene er alpha parret øverst i hierakiet. Det er ikke sådan, at alpha parret underkuer de andre ulve, går og vrisser af dem eller giver dem et gok i nødden, når de foretager sig noget forkert. Alpha parret har en autoritet og udstråling, som de andre ulve accepterer.

Baseret på sine iagttagelser blandt både ulve og hunde nåede Fennell frem til sine fundamentale regler om, hvordan man bør omgås sin hund eller hunde for at signalere lederskab. Teorien har hun valgt at kalde ”Amichien Bonding” (Ami = ven og Chien = hund på fransk og bonding = opbygning af venskab på engelsk), og teorien har 4 fundamentale situationer, når det gælder lederskab:

  1. Hvem er leder, når flokken kommer hjem fra jagt?
  2. Når flokken spiser mad, hvilken rækkefølge spiser de så i?
  3. Når flokken er i fare, hvem advarer eller beskytter så flokken?
  4. Når flokken drager på jagt, hvem leder så jagten?

Om punkt 1 (Hvem er leder, når flokken kommer hjem fra jagt?)
I naturen er det aldrig givet, at alpha parret vender tilbage, de kan jo være døde under jagten. Derfor er det altid vigtigt for ulvene at finde ud af, hvem der nu er leder, når ulvene genforenes. Når du genforenes med din hund efter at have været væk f.eks. på arbejde eller ude at handle ind. Også hvis du kun har været væk i ganske kort tid. Så er det ifølge Fennell vigtigt fuldstændigt at ignorere hunden i 5 minutter, når du træder ind af døren. Hunden ved ikke hvor længe du har været væk, så den vil altid forsøge at etablere hvem der er leder, når du kommer tilbage. Dette er med til at lære hunden, at der ikke er noget særligt ved at du kommer og går som du vil, og det er dig der bestemmer som leder. Efter de 5 minutter er gået kan ejeren så kalde hunden til sig, og give den opmærksomhed. Alt dette er også med til at vænne hunden af med uhensigtsmæssig adfærd som f.eks. at hoppe op ad dig og andre. Det er også med til at cementere dit lederskab af flokken.

Om punkt 2 (Når flokken spiser mad, hvilken rækkefølge spiser de så i?)
I naturen er det altid alpha parret der spiser først, og derefter de andre ulve i hierakiets rækkefølge. Derfor kan du ved at kontrollere din hunds mad signalere, at det er dig der bestemmer. Lad være med at efterlade mad til hunden over det hele, så hunden altid har adgang til mad. Hvis hunden altid har fri adgang til mad, så må hunden jo selv være lederen i dens egen opfattelse. Når det er tid til at give hunden mad, så lad som om, at du spiser af maden først (evt. ved at spise nogle kiks) inden du giver maden til hunden. Dette signalerer, at du (ligesom alpha parret) spiser først og spiser de bedste stykker.

Om punkt 3 (Når flokken er i fare, hvem advarer eller beskytter så flokken?)
De fleste har oplevet en hund begynde at gø, når du går forbi et plankeværk eller skal på besøg hos en familie, der har hund. Hunden giver hals for at advare sin familie om, at nu kommer der en fremmed (potentiel trussel) hen til hulen. Hvis hunden opfatter sig selv som leder, så er det ikke kun op til hunden at advare om truslen ved at give hals, men også op til hunden at forsvare hulen og familiemedlemmerne. Derfor kan det uadarte sig i aggression. Hvis hunden opfatter dig som lederen, så advarer den dig ved at gø, og når du så kommer hen for at tage dig af situationen (truslen), så er det op til dig, hvad der skal ske. Hvilket kan være alt fra ingenting, til at det rent faktisk er en hjemmerøver. Du kan bare sige tak til din hund for advarselen og signalere, at nu har du taget over og håndterer truslen ved at hilse på moster Karen.

Om punkt 4 (Når flokken drager på jagt, hvem leder så jagten?)
Hvis du skal gå en tur med din hund, er det så dig der går ud først, og dig der bestemmer tempoet? I naturen vil ulvene falde ind bag alpha parret. Aplha parret stopper ikke op, og venter på, at de andre ulve får sniffet blomster. Hvis en ulv falder bagud i naturen, så kan den risikere at blive væk fra sin flok, og det er potentielt livsfarligt. Hermed ikke sagt, at en gåtur med din hund skal afvikles med militær præcision men bare, at hvis du bliver trukket rundt udenfor af din hund og har meget lidt styr på den, så ser den ikke dig som leder af jagten.

Jan Fennell’s teorier og tanker er naturligvis meget mere omfattende end beskrevet her, og hvis du synes, at der er interessante idéer i hendes tanker, så kan du læse hele bogen.

Hvad synes i? Har i denne type tanker med i jeres træning og samvær med jeres hund, eller følger i en anden filosofi i omgangen med jeres hunde?

Billedet har nogle rettigheder reserveret

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events