Artikler

Forside > Artikler > Hunde lærer bedst med små ...

rottweiler-til-hundetræning

Tilbage i 2011 fik danske Helle Demant en artikel optaget i det videnskabelige tidskrift: “Applied Animal Behaviour Science”. Artiklen handler om hvilken effekt hundetræningens længde og frekvens har på hundes indlæringsevne.

Helle Demant når frem til det resultat, at hunde lærer bedst, hvis de udsættes for korte træningspas med en uges mellemrum i flere måneder end fremfor f.eks. intensiv træning hver dag i en hel uge.

Få mest muligt ud af din hundetræning
Undersøgelsen peger på, at hunde, som trænes med korte træningssessioner én gang om ugen i mange uger lærer bedre end hunde der trænes mere intensivt med samme mængde træning. Derfor giver det de bedste resultater at sprede sine træningstimer ud over længere tid. Har man f.eks. 6 træningstimer, så er det bedst at træne én time om ugen i 6 uger fremfor at bruge 2 timer om ugen i 3 uger eller f.eks. bruge alle træningstimerne i en weekend.

Sådan får du det bedste udbytte af de betalte hundetræningstimer
Fra undersøgelsen kan man altså udlede, at hvis du går til hundetræning med din hund og betaler per time, så får du mest for pengene, hvis du går f.eks. én time om ugen fremfor et intensivt forløb i en weekend eller på en uge.

Helle Demant brugte i alt 44 hunde i sin undersøgelse, som er den største, der er foretaget. Alle hundene blev inddelt i fire grupper, som hver især blev trænet med de samme kommandoer fordelt på lige mange træningssessioner.

Men frekvensen af træningssessionerne varierede for de forskellige grupper af hunde. Alle kommandoerne var ganske simple, og når hunden kunne udføre kommandoen korrekt 5 ud af 6 gange i et træningspas, så gik man videre til næste kommando. Alt dette foregik igennem 18 træningssessioner og hundene nåede således at mestre et forskelligt antal kommandoer.

Undersøgelsens resultat er klar. Hunde lærer mest, hvis de trænes i korte træningssessioner fordelt på længere tid. Men det er ikke klart hvorfor det forholder sig sådan.

Baggrunden for undersøgelsens resultat er uklar
Nogle af teorierne, som kan forklare dette er f.eks., at hunde bedre kan koncentrere sig i kortere træningssessioner fremfor længere. En anden forklaring er, at pauserne får hundens indlæring til bedre at sætte sig fast og bundfælde sig. Men det vides ikke helt endnu, hvad der er forklaringen eller dele af den.

Undersøgelsen viser kun effekten af samme mængde træning enten givet på kort tid eller spredt over længere tid i kortere træningspas. Det er naturligvis klart, at en hund, som modtager mange træningstimer vil lære mere end en hund, som kun modtager få træningstimer.

Andre faktorer, som spiller ind på hundens indlæring igennem hundetræning
En anden interessant konklusion fra undersøgelsen er, at alle hundene husker kommandoerne lige godt fremadrettet uanset hvordan de har lært dem.

Der var altså forskel på hvor mange kommandoer hundene havde nået at tilegne sig men ikke på hvor godt de husker dem fremadrettet. Andre faktorer for hundens indlæring så ud til at være om hunden er udadvendt eller indadvendt. Uadvendte og menneskeglade hunde så ud til at lære hurtigere. Samtidig var yngre hunde hurtigere til at lære end ældre hunde.

Du kan læse hele den videnskabelige artikel her

Hvordan træner du din hund. Del dine erfaringer i kommentarfeltet herunder

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Feb 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7

Events