Adfærd

Forside > Artikler > Adfærd > Hunde lærer at knytte ord ...

border-collie

I en videnskabelig undersøgelse (fra 2012) har Emile van der Zee og kollegaer fra University of Lincoln i England fundet ud af, at hunde har en anden måde at knytte ord til objekter end vi har.

Mennesker i alderen 2 til 3 år lærer typisk at knytte et ord til formen på et obejkt og ikke størrelsen eller teksturen. F.eks. vil et barn således knytte ordet “bold” til alt, der har en rund form uanset størrelse eller tekstur.

Undersøgelsen viser, at hunde har en tendens til at knytte ordet til størrelsen i stedet for formen. Undersøgelsen blev foretaget i samarbejde med en 5 år gammel Border Collie ved navn Gable, som er i stand til at forstå over 40 ord.

Når Gable fik vist en hestesko-lignende genstand, og fik knyttet et ord til genstanden, så begyndte Gable at identificere andre objekter på samme størrelse med det samme navn. Efter at have fået genstanden med hjem i en måned, så begyndte Gable også at knytte ordet til andre genstande med lignende tekstur – men aldrig med genstande, som kun var af samme størrelse.

Lugten var altid neutral på de genstande, som indgik i forsøget, så lugt ikke blev en faktor. Resultatet havde sikkert været anderledes, hvis man indarbejdede lugt i forsøget ifølge Dr. Zee.

Det kan derfor godt være, at din hund kender kommandoen “hent bolden”, men din hund tænker nok på bolden på en anden måde end du gør, når hunden hører ordet. Når formen på en genstand er vigtig for os, så er størrelse og tekstur mere vigtig for din hund. Læs hele undersøgelsen her

Med den mængde af legetøj, som Border Collien Gable fik i løbet af undersøgelsen, kan man roligt gå ud fra, at Gable er godt tilfreds med forløbet.

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler