Artikler

Forside > Artikler > Hjerte- og lungeorm hos hunde

snegl-hjerteorm-lungeorm

Sommeren er også højsæson for snegle og dermed smittefaren for, at din hund kan få fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) eller rævens lungeorm (Crenosoma vulpis), som begge er parasitter.

Snegle bærer smitten
De to forskellige ormetyper ligner på mange måder hinanden. Begge ormetyper kan smitte din hund, når hunden enten spiser en snegl, som har ormelarver i sig eller slikker på sneglen. En snegl får ormelarverne i sig ved kontakt med afføring fra smittede hunde eller ræve.

Nogle hunde spiser snegle med vilje, men andre hunde kan finde på at undersøge sneglen med munden eller slikke på sneglen. Det er nemt for hunden at komme i nærkontakt med en snegl på en gåtur i naturen.

Hvad sker der, når din hund bliver smittet med hjerte- eller lungeorm
Hvis din hund er blevet smittet, så kan ormelarverne vandre i hundens krop igennem blodkarene helt op til højre hjertekammer og selve blodkarene i hundens lunger.

Der kan ormelarverne blive til voksne orme, som bliver op til 2 cm i længden. De voksne larver får æg, som bliver udklækket. Hunden kan hoste nogle af larverne op, og synke dem igen, hvorefter de havner i hundens afføring.

Symptomer på at din hund kan være smittet
Det kan tage op mod to måneder fra en hund har fået ormeæg ind i kroppen til de første symptomer viser sig. Din hund vil begynde at hoste efterhånden som ormelarverne vandrer fra lungevævet og til luftvejene.

Din hund kan også lide af mangel på energi, diarré, opkast, manglende appetit og vægttab. Der kan også opstå fatale komplikationer i hunden som f.eks. blødninger, nyresvigt og kramper pga blødninger i hjernen.

Rævens lungeorm giver typisk et mildere forløb, hvor det eneste symptom kan være hundens hoste, og smitten kan derfor nogle gange gå ubemærket hen.

Hvordan behandles hjerte- og lungeorm
Det er muligt at behandle begge ormetyper, men det er vigtigt at behandle hurtigt for at opnå det bedste resultat af behandlingen. Hvis du tror at din hund kan være smittet, så kan du få din dyrlæge til at undersøge en afføringsprøve.

Hvis din hund viser sig at være smittet, så er det også vigtigt, at du altid får samlet din hunds afføring op, så den ikke kan smitte andre hunde igennem snegle, som får kontakt med hundens afføring.

Du kan se et kort over udbredelsen af smittede snegle, og læse mere om parasitterne her

Har din hund haft hjerte- eller lungeorm? Skriv en kommentar herunder

Billedet har rettigheder reserveret

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Jan 2021 >>
mtotfls
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Events

Relaterede artikler