Artikler

Forside > Artikler > Gode råd til køb af ...

who-cares-logo

Denne tekst er skrevet af Helene Kjærsgård-Jensen fra dyreværnsorganisationen Who-Cares.dk, som i sit daglige virke bekæmper ulovlig hundehandel i Danmark. Who-Cares har igennem to år kortlagt den illegale hundehandel i Danmark. Her på Dogsuniverse.dk støtter vi op om Who-Cares arbejde, og undersøger i øjeblikket mulighederne for et tættere samarbejde fremover.

Vejledende råd ved køb af hund
Who-cares ønsker, at enhver hundekøber vil få oplevelsen af en dejlig, glad og sund hund, der passer til den enkelte ejer.
Her er nogle råd til at undgå de værste fælder.

Inden du kigger på hund
Undgå impulskøb. Især hvis du aldrig har haft hund før. Giv dig tid og lad være med at købe hund en tilfældig lørdag efter en pludselig indskydelse. Tænk over hvilken hund, der vil passe i dit liv og tænk over, at den evt. vil leve i 15 år – kan du forpligte dig og passe den godt så længe?

Hundens udseende, som man ser på et smukt foto, er ofte det, som folk går efter, men tænk på dens egenskaber. Hvilket sind har den, kræver den meget motion, har du egentlig tid til den eller vil den tilbringe et liv meget alene hjemme fordi du er på job hele tiden. Vil du kunne magte at passe pelsen.

Er du klar til at gøre et stykke arbejde for at dit nye levende væsen vil trives – tænk også på, om andre i din familie vil trives med den nye hund, Husk at det er et levende væsen, som du påtager dig ansvaret for. Er du klar til at tage imod en hund?

Vær kritisk overfor hundeannoncer
Mindst 100.000 mennesker kigger på hundeannoncer hver uge i gratis-aviser/annonce-aviser på nettet og på papir. Ved et nærmere studie over længere tid, vil man kunne spotte at nogle annoncører har standard fotos, mange hunderacer og den samme formulering.

Nogle gange kan tlf og postnr. være de samme- andre gange kan de skifte, men man kan efterhånden gennemskue formuleringerne. Tlf. nr er mobilnumre, der ikke kan spores til en adresse. Sagen er, at det nemt kan dreje sig om hundehandlernetværk, der arbejder sammen om at importere illegalt. De skiftes til at annoncere og fremvise hvalpene, som de fordeler imellem sig i forskellige ejendomme og huse i hele landet.

Egentlig er det meget nemt for købere: Gå uden om disse annoncer. Der findes andre steder at annoncere. Bl.a. har Dansk Kennel Klub annoncesider. Uanset om man går efter hunde med papirer, bestemte racer ol, godkender Who-Cares opdrættere, der behandler deres hunde godt og opfostrer hvalpene under gode forhold. Who-Cares hjælper dig gerne med at pejle rundt: Kontakt vores rådgivning.

Hundens papirer
Hunde uden papirer og krydsningshunde kan være lige så skønne som alle mulige andre, men jo bedre kendskab man har til sælger og hundene, jo bedre chancer er der for det gode køb.

Det er en skrøne at krydsninghunde er sundere end andre. De kan have lige så mange arvelige skavanker som racehunde og der kan opstå uventet størrelse, temperament, hårlag mm efterhånden som hvalpen vokser til – ulempen kan være at man ikke kan spore tilbage i familien og finde ud af hvilke individer der er bærere af sygdomme, eller finde kilden til andre egenskaber – og dermed ved man ikke ret meget om, hvad man avler på, når man laver krydsningshunde.

Der er ikke nødvendigvis synderlig prisforskel på hunde med eller uden stamtavler. Derfor anbefaler Who-Cares, at man køber hund med stamtavle, når det er muligt. Nogle kalder registreringsbeviset til Dansk Hunderegister og sundhedsbeviset for papirer – men dette har ikke noget med stamtavle at gøre, er blot en registrering af hundens identifikation i form af et chipnummer, ejerforhold og den adresse hunden opholder sig på, samt bevis på vaccinationer o.lign.

Spørgsmålet er så hvilken stamtavle der hører til hunden, om der er nogen overordnet organistion bag, eller om det er et hjemmefabrikeret stykke print, eller en kopiorganisation af oprindelige kennelklubber og specialklubber. I Danmark er det mest sikre valg en hund med Dansk Kennel Klub stamtavle, der landets største og mest bredtfavnende hunde organisation.

De er klar hvis der er spørgsmål og der er juridisk hjælp at hente for medlemmer. Desuden er Dansk Kennel Klub under en international organisation, Federation Cynologique International, der stiller høje krav til medlemmer. Så der er altså en temmelig vidtgående kontrol med opdrættere, racer og normer på denne måde.

Når du skal ud at kigge på hund
Man kan være heldig at kende til tæven/opdrætteren allerede inden hvalpene er født og have aftale om at man må besøge hvalpene fra de er 3-4 uger gamle. Man kan også aftale at få fotos tilsendt af hvalpene undervejs i deres opvækst.

Den seriøse opdrætter gør med glæde dette – det er tegn på at både køber og sælger gør alt for et godt forløb og har hjertet på rette sted. Du vil kunne følge med i hvem moder og fader er og ikke stå med en hvalp, der viser sig at have en helt anden afstamning. (Det er sket, at en snu hundehandler har haft held til at sælge schæferhvalpe og har bildt folk ind, at det var chiuauaer!!!)

Så snart du ikke har kendskab til sælger på forhånd, men bare starter ud fra en annonce, du har set på diverse gratis aviser, bør du tænke dig ekstra godt om.

Kontakt gerne en hundeforening
Man kan overveje at kontakte en forening med seriøse opdrættere. En forening med indgående racekendskab og henvisning til opdrættere der har aktuelle hvalpe eller planer om opdræt. Foreningen bør også have hjerte for blandingshunde og generelle emner ang. hund.

En forening der yder medlemmer juridisk hjælp, giver dyrlægevejledning og vejledning angående adfærd, og har internationalt samarbejde. Who-cares anbefaler, at man i Danmark benytter sig af Dansk Kennel Klub, der har alle disse facetter med.
Det er også muligt at give en internathund et dejligt liv – og her er der også seriøs vejledning og hjælp at hente, hvis der opstår problemer.

Who-Cares kan hjælpe dig med selve hundekøbet
Who-cares tilbyder konkret hjælp til køb af hund, og tager gerne med ud at kigge på hund. Derfor kontakt os gerne før du køber hund.
Ønsker man hund uden papirer, eller en krydsning kan man nemt bevæge sig ud i en gråzone, hvor man egentlig ikke ved, hvad man køber, eller hvem man egentlig køber af.

Who- Cares har indgående kendskab til hvem, der kan være hundehandlere med baggrund i illegal import af syge hvalpe f.eks. Vi kan hjælpe dig med at gennemskue papirer og hvalpenes forfædre. Vi kan hjælpe med at følge en sag til dørs, hvis du oplever snyd, dyrplageri, bedrageri.

Vi samarbejder med andre dyreværnsorganisationer og rækker også ud til andre dyr end hunde. Skruppelløst køb/salg sker for tusinder af dyr. Dyrene er gidsler i dette spil. Derfor har vi startet vores rådgivning. Du bør have en skriftlig købsaftale med sælger – og lad en hundekyndig kigge på den før du skriver under.

Sådan afslører du en hundehandler
Hvis du alligevel tager afsted efter egen intuition, bør du som minimum sørge for at have en anden person med. Helst en hundekyndig.
Medbring moblitlf der kan tage billeder og som du har klar hvis du skal tilkalde hjælp, og en hundefløjte.

Allerførst skal du aftale, at du kommer for et uforpligtende besøg. Dvs. at du vil se hvalpen, men ikke nødvendigvis tage den med med det samme. Du skal have tid til at overveje købet grundigt. Du skal have nøjagtig adresse – ikke noget med at du først får adressen at vide undervejs. En hundehandler vil forsøge at presse en fast aftale igennem meget hurtigt – og f.eks sige, at der kun er én hvalp tilbage – og at der ellers kommer en anden køber for at hente den.

Tjek om alle de hunde du ser, virker sunde og vel tilpasse. Er der udbygninger hvor der kan være hunde du ikke må se, lugter hvalpene af skidt og ser de ud som om de ikke er vant til at være inde i huset, hvor de som regel præsenteres. Virker hvalpene sky og uvant med mennesker? Er sælger mest optaget af at snakke om pris og diverse parringsordninger, skal du være på vagt. Hvis sælger ikke stiller nogen krav til dig om din måde at tage vare på hvalpen, udviser vedkommende først og fremmest kun kommerciel interesse, skal du være på vagt.

Spørg om du må se hvalpene udendørs -se efter om de virker vant til at være ude, eller om der er helt forvirrede. Spørg om du må tage nogle fotos, af hvalpe, moder evt far hvis han er der. Spørg om der er andre hunde i evt. udbygninger. Du kan selv tjekke det med din hundefløjte. Pust i den på et tidspunkt, hvor sælger ikke ser det, så vågner de hunde man troede ikke var der!

Hvis salget foregår i et almindeligt hus/lejlighed kan der stadig være tale om hunde der lige er hentet fra et staldopdræt. De vil lugte, der kan være rester af savsmuld, urin og afføring i pelsen, de kan virke uvante med de huslige omgivelser, evt. uvant med mennesker.

Utrygge hvis de kommer ud på græsset. Evt. vil de besørge allevegne indendørs og i det hele taget virke urenlige. Den gode opdrætter vil have lært sine hvalpe allerede på et tidligt tidspunkt at gå udenfor for at besørge, eller i det mindste på en avis. Hvis moderen ikke er der, eller moderen ser ud som en hund der aldrig har haft hvalpe, (ingen hængepatter, alt for pæn i forhold til at have et kuld) skal man også tænke en ekstra gang.

Hvis man vælger at gå igen uden hund og sælger opfører sig surt og uforskammet – så er det endnu et tegn på en hundehandler, der kun har interesse i pengemaskineriet.

Begge disse billeder er taget af Who-Cares hos en dansk illegal hundehandler, og illustrerer avlshundenes tilværelse i svinebokse på en nedlagt landejendom ved Hobro.

Medlidenhedskøb
Mange gode mennesker ender med at købe et dyr, simpelthen af medlidenhed for at få det fri. Dette er en barmhjertighedsgerning, men desværre også vand på vanrøgterens mølle og pengemaskine.

Det animerer ikke til at vedkmmende passser sine dyr godt, tværtimod. Derfor opfordrer Who-Cares til, at man med det samme tager billeder af sit dyr, på markeder kan man endda tage billeder af standen og menneskene uden at spørge fordi det foregår offentlige steder, hvor man godt må fotografere. Dernæst bringer man sit dyr til dyrlæge og får de erklæringer der skal til for at beskrive dyrets tilstand og den evt. behandling der måtte kræves.

Giv din historie, dokumentation, fotos osv. til Who-Cares. Så bringer vi din historie og billeder på vores hjemmeside og på vores facebooksider. Vi samler historierne og offentliggør dem. Intet dyr skal glemmes, ingen vanrøgt skal kunne betale sig. På den måde glider medlidenhedskøb ikke bare ud i glemslen, men vil blive husket og det er med til at ændre tingenes tilstand,

Du kan læse mere om Who-Cares på organisationens hjemmeside her eller Facebookside her. Du kan også bidrage til organisationens arbejde igennem et medlemskab.

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler