Artikler

Forside > Artikler > Fra ulv til hund

ulv-til-hund

Efter at den første ulv lærte ikke at bide hånden der fodrede den, var der ikke langt til nutidens Franske Puddel! De hunderacer vi kender i dag adskiller sig kun fra ulven med 1 % af deres genetiske materiale.

Menneskets bedste ven
Hvor hunden ifølge ordsproget er vores bedste ven, er ulven måske vores ældste ven. Opdagelser af fossiler fra ulv og menneske sammen daterer sig længere end fjorten tusinde år tilbage, men videnskaben har grund til at antage, at mennesket først begyndte at tæmme ulven for ca. 135.000 år siden. Fulgte det normadiske menneske efter ulvene, eller fulgte ulvene efter den normadiske mand?

Hvem tog kontakten først?
Forskere kan ikke blive enige om, hvorvidt mennesket tæmmede ulven aktivt, eller ulven selv søgte hen til mennesket. Uanset hvad, har følgeskabet igennem historien efterladt sig mytiske historier, som f.eks. Romulus og Remus, som ifølge sagnet var forældreløse og blev opfosteret af en moder ulv, for derefter at grundlægge Rom. Videnskaben har påpeget en interessant sammenhæng mellem hund og menneske.

Hunden fanger dine signaler
Hvor Chimpansen måske er det mest intelligente dyr, med mest regnekraft på øverste etage, er der en opgave, hvor hunden er Chimpansen langt overlegen. Hunden excellerer nemlig i, at opfange signaler fra menneskelig adfærd. Denne fortolkningsevne, var måske det, der gjorde, at mennesket valgte hunden. Ulve er langt mindre dygtige end hunden til at opfange menneskets signaler, hvilket måske kan indikere, at hunden blev specifikt opdrættet og udvalgt efter denne evne.

Mad og venskab
Nogle forskere mener, at ulven nærmest tæmmede sig selv. Ulven er en ådselsæder, og ulve hang sikkert ud omkring menneskers lejrild, for at snuppe en let tilgængelig godbid. De ulve der var mindre bange for mennesker, kunne meget vel have haft bedre mulighed for at overleve. Fra de halvtamme ulve, som fulgte menneskene, mener nogle forskerne, at mennesket kunne have adopteret nogle ulveunger og opdaget, at de kunne trænes.

Ulven dækkede et behov?
Andre forskere har den opfattelse, at mennesket aktivt gik ud, og anskaffede sig nogle ulveunger med det formål at træne dem. De tamme ulve kunne meget vel have været brugbare til jagt, som vagt, som trækdyr, kammerat og andre formål – og for ulven og senere hunden, har mennesket været en effektiv måde at opnå en stabil strøm af godbidder. Det er et symbiotisk forhold med dybe historiske aner og en stolt tradition. Det antages, at ulven var det første tamme dyr, som levede sammen med mennesker, og igennem civilizationens historie ses hundens betydning for mennesket afbilledet i Egypten, fortalt i Rom og nu med fortsættelse af historien på Dogsuniverse.

Billeder har nogle rettigheder reserveret af hyperlemon

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler